Anevrizma Ameliyatları, Çeşitleri, Komplikasyonları ve Ameliyat Sonrası
Anevrizma ameliyatlarının özellikleri, hangi şekillerde ameliyatların gerçekleştirildiği, ameliyat türleri, ameliyatların özellikleri ve ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlar hakkında makale
İçindekiler
Anevrizma Ameliyatı
Vücutta bulunan damarlarda meydana gelen balonlaşma durumu olan anevrizma kesinlikle tedavi edilmesi gereken, sonu hayat kaybıyla neticelenebilen bir rahatsızlıktır. Çoğu durumda kişiler kendilerinde bir anevrizma olduğunu bilmeden uzun yıllar boyunca yaşamaktadırlar. Fakat baloncuk büyüyüp genişledikçe esnekliğini kaybederek bir süre sonra patlama suretiyle kanamaya sebebiyet verir.
Bu nedenle anevrizma tedavi yollarından biri olan ameliyatlardan kesinlikle çekinilmemeli, teşhisi zor olan bir rahatsızlık olan bu rahatsızlık tespit edilirse en kısa sürede gerekli tedavi için uzman doktorla görüşülmelidir. Anevrizma ameliyatları anevrizmanın türüne, boyutuna ve büyüklüğüne, nerede bulunduğuna göre yapılır. Her anevrizma türü ayrı ayrı değerlendirildikten sonra, hastanın kişisel durumu, sağlık koşulları gibi diğer faktörler de göz önüne alınarak uygun ameliyat yöntemi uygulanmaktadır.
Ameliyatlar açık ve kapalı olmak üzere iki ayrı türde yapılır. Doktorlar tarafından genellikle eğer imkanı varsa açık ameliyat yerine, kapalı ameliyat tercih edilmektedir.
Anevrizma ameliyatı ile beraber diğer bir tedavi yöntemi olan ilaçla tedavi ise doktorlar tarafından daha çok henüz başlangıç aşamasındaki anevrizmaları büyüyüp, genişlemelerini önlemek üzere koruyucu bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Anevrizma Ameliyatı Çeşitleri
Hastanın kişisel durumu ve anevrizmaya göre doktorlar tarafından belirlenen anevrizma ameliyatı iki ayrı türde gerçekleştirilebilir. Bunlar:
- Açık Cerrahi Operasyon
- Endovasküler Operasyon
Açık cerrahi operasyonların da kendi içlerinde farklı yaklaşımları bulunmaktadır. Vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğine göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Açık cerrahi operasyonlar doktorlar tarafından çoğunlukla beyinde meydana gelen anevrizmalarda kullanılan bir yöntemdir. Cerrahi operasyonlarda en çok tercih edilen yol klipleme denilen bir yöntemdir. Bu yöntemde anevrizma tespit edilerek damardan çıktığı nokta metal bir klips aracılığıyla sıkıştırılır. Bu sayede damarla bağlantısı kopan anevrizmanın tekrar kanla dolması ve şişmesinin önüne geçilir.
Endovasküler yöntem ise yine genel anestezi altında altında yapılmakla beraber operasyon süreci açık değil, çoğunlukla kasık bölgesindeki atardamar aracılığıyla bir kateter yardımıyla gerçekleşmektedir. Anevrizmanın türüne göre üç farklı yaklaşım bulunmaktadır.
Endovasküler Tedavi Yöntemleri | Nerede Kullanılır |
Basit Koilleme | Dar Boyunlu Anevrizmalar |
Balon Modelleme Koilleme | Geniş Boyunlu ve Patlamış Anevrizmalar |
Stent Modelleme Koilleme | Dar Boyunlu ve Geniş Boyunlu |
Endovasküler tedavide kullanılan koiller oldukça yumuşak bir yapıda metal ipçikler olarak tarif edilebilir. Esnek olan bu koiller kateter aracılığyla anevrizmanın içerisine yeteri kadar yerleştirilir. Bu işlem sonrası koillerin etrafındaki kan pıhtılaştığı için anevrizma içerisine daha fazla kan girmesi engellenmiş olur.
Anevrizma Ameliyatı Komplikasyonları
Tıpta meydana gelen iyileşme ve teknolojideki gelişmeler neticesinde ameliyat sonrası komplikasyon riskleri büyük ölçüde engellenmiş olsa da her zaman için cerrahi müdahaleler sonrası komplikasyon gelişme ihtimali mevcuttur. Endovasküler tedavilerde komplikasyonlar daha düşükken açık cerrahi operasyonlarda komplikasyon oluşma riski daha yüksektir. Her iki yöntemde genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Çoğunlukla anevrizma ameliyatı olanların yaşları ilerlemiş olduğu için ameliyat sonrası komplikasyon oluşma ihtimali yüksektir. Bunlar arasında ameliyat kesi yerlerinin enfeksiyon kapması gibi basit olanlar olabileceği gibi daha ciddi şekilde kalp krizi, felç, sara nöbetleri, akciğer ve böbrek yetmezliği gibi ağır komplikasyonlar da gerçekleşebilir. Beyin anevrizma ameliyatını izleyen beyin embolisi en ciddi komplikasyonlardan birisidir. Ayrıca nörolojik bozukluklar da ameliyatı izleyen ağır komplikasyonlardandır. Kimisi geçici olabileceği gibi, bir kısmı da kalıcı olabilir.
Anevrizma Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi ve yapılması gerekenler içerisinde en önemlisi kendisine verilen takip çizelgesini aksatmadan gerekli kontrol tetkikleri için doktora gitmektir. Stent uygulaması olanlar bir süre kan sulandırıcı özellikte ilaç kullanmaları gerektiği için buna dikkat etmelidirler. Ayrıca endovasküler tedavi olanlar tedavi sonrası kasık bölgesinde devam eden bir haftadan uzun ağrı durumunda da doktora danışılmalıdır.
Ameliyat sonrası hastalar özellikle aniden ve başlayan ve şiddetli hissedilen baş ağrısına karşı dikkatli olmalı ve böyle bir durumda kesinlikle ihmalkarlık yapmadan doktora görünmelidirler.
Ameliyat sonrası beslenmeye dikkat edilmeli, kolestrol ve yağ içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. İyileşme süreci içerisinde ağır olmayan aerobik egzersizlerin yapılması uygun olacaktır. Sigaradan kesinlikle uzak durularak sigara içilen ortamlarda dikkatli olunmalıdır. Hastalar doktor talimatlarını izlemeli, yoğun enerji gerektiren ve kan basıncını artırıcı aktivitelerden bir süre uzak durmalıdırlar. Tedavi sonrasını izleyen süreçte bulantı, kusma, kollarda ve bacaklarda hissedilen güç kaybı, uzun süreli baş ağrısı gibi durumlarda hastalar mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar.