Anevrizmaların Gösterdikleri Belirtiler ve Teşhis Yöntemleri

Anevrizma belirtileri nelerdir, hangi semptomlarla kendisini gösterir, anevrizma türlerinin belirtileri nelerdir, normal şartlar altında belirti göstermeyen anevrizmalar nasıl, hangi yöntemlerle teşhis edilir.

Anevrizma Belirtileri

Anevrizmalar normal şartlar altında hiçbir belirti göstermemektedirler. Bir kişi uzun yıllar boyunca anevrizma ile yaşayıp hiçbir sağlık problemi yaşamadan ve herhangi bir belirti göstermeden hayatını devam ettirebilir. Başlangıçta aşamasında küçük olan anevrizmaların zaman geçip büyümeye başladıkça belirti gösterme ihtimalleri artsa da çok büyük anevrizmalar bile hiçbir belirti göstermeden büyümeye devam edebilirler.

Anevrizmalar belirti göstermedikleri için teşhisleri oldukça zordur. Normal şartlar altında bir belirti göstermeyen anevrizmanın teşhisi çoğunlukla başka bir rahatsızlıktan dolayı gerçekleştirilen tetkik ve muayeneler sırasında tesadüfen gerçekleştirilmektedir. Röntgen, MR gibi tetkiklerde ortaya çıkan anevrizma belirtileri nelerdir sorusunun yanıtını bilmek bu bakımdan oldukça önemlidir. Anevrizmaların belirtileri bulundukları bölgelere göre değişiklik gösterir.

Abdominal aort anevrizmasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Karında ve sırtta ağrı
  2. Karın bölgesinde nabız gibi atım hissi

Hissedilen bu ağrı sürekli hissedilebileceği gibi, zaman zaman hissedilen, gidip gelen bir şekilde de deneyimlenebilir. Kimi durumlarda ise bu rahatsızlığı yaşayanlar ritmik bir şekilde, nabız gibi atan bir his yaşanabilir. Hastalar bunu tam olarak tarif edemezler fakat karın içinde sürekli bir atım varmış gibi hissedilir.

Anevrizmaların belirtilerine karşı duyarlı olmak ve gerekli doktor muayenesi için ihmalkar davranmamak oldukça önemlidir.

Torasik aort anevrizmalarında ise:

  1. Göğüste ağrı
  2. Sırt ağrısı
  3. Nefes darlığı
  4. Yutma zorluğu

gibi belirtiler görülür. Bunlar kadar yaygın olmamakla birlikte ses kısıklığı meydana gelmesi, öksürük görülmesi de belirtiler arasında sayılmaktadır. Nefes almada zorluk da deneyimlenebilir.

Serebral anevrizmaların belirtileri ise yenidoğan periyodundayken yüksek akımlı kalp yetmezliği ile kendisini göstererek ilk belirtisini gösterir. Daha sonraki ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan belirtiler olarak,

  1. Baş ağrısı
  2. Gelişme bozuklukları
  3. Nörolojik semptomlar

gibi belirtileri sayabiliriz. Yaşanan baş ağrısı uzun sürmekte ve sık aralıklarla tekrarlanmaktadır. Çift görmeye başlama, görmenin bulanıklaşması ve görme bozukluklarının meydana gelmesi de serebral anevrizmaların belirtileri arasında sayılmaktadır. Nadir olmakla birlikte mide bulantısı ve kusma da görülebilir.

Bu belirtiler haricinde anevrizmaların patlayarak kanaması halinde vücutta çok şiddetli bir ağrıya sebebiyet verir. Bu ağrı ani bir şekilde ortaya çıkar. Bunun dışında inmeye maruz kalma da anevrizma patlamasında görülen bir durumdur. Kimi hastalar şoka da girebilirler.

Karın Anevrizması

Abdominal aort anevrizması olarak adlandırılan karın anevrizmaları anevrizma türleri içerisinde en çok karşılaşılan ve deneyimlenen anevrizma türüdür. Aort damarının karın bölgesinde geçtiği bölgelerde meydana gelen anevrizmalardır. Karın bölgesinde ve zaman zaman sırtta hissedilen ağrı ayırt edici belirtilerindendir. Ağrı sürekli değil zaman zaman tekrarlama şeklinde ortaya çıkar.

Aniden ortaya çıkan bu ağrı oldukça şiddetli bir ağrıdır ve kişinin hareketlerini kısıtlayabilecek kadar güçlü bir şekilde hissedilir. Karında  ve sırtta hissedilebildiği gibi karın bölgesinin yan kısımlarında da hissedilebilir. Bu ağrılı durum sadece birkaç dakika boyunca sürüp geçebileceği gibi, günlerce de devam edebilmektedir.

Büyümüş anevrizmanın görünümü

Erkeklerde kadınlara oranla dört kat fazla görülen bir hastalıktır ve özellikle 60 yaş sonrasında yoğun olarak görülür. Tüm anevrizma türleri içerisinde yüzde 75 oranla en fazla görülmekte olan anevrizma türüdür. Sigara kullanımı hastalığın ortaya çıkmasında bir neden olduğu için sigara kullanan ve 60 yaş ve üzerindeki kişilerin belirti görmeseler bile karın anevrizması açısından muayene olmaları koruyucu sağlık uygulaması olacaktır.

Anevrizma Teşhis Yöntemleri

Anevrizmaların teşhisi bakımından uygulanan ilk yöntem manyetik rezonans (MR) uygulanmasıdır. On ile on beş dakika arasında gerçekleştirilen manyetik rezonans görüntülemede özellikle üç boyutlu görüntüleme teknolojisi kullanılırsa anevrizmanın görünümü ve hangi damarda meydana geldiği çok net olarak tespit edilebildiğinden uygulanması gereken tedaviye ve anevrizmanın hangi boyutta olduğuna net olarak karar verilebilir.

Bunun dışındaki diğer bir yöntem Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekmektir. Damarlara enjekte edilen bir renkli boya yardımıyla damarların belirginleştirilerek daha net görüntü elde edilmesi sağlanır. Makine yardımıyla çekilen röntgen görüntüleriyle anevrizmanın hangi damarda oluştuğu ve büyüklüğünün ne kadar olduğu tespit edilir.

Renkli Doppler Ultrasonografi anevrizma teşhisinde kullanılan üçüncü yöntemdir. Vücudun karın bölgesinde ve daha aşağıdaki anevrizmaların teşhisinde kullanılan başarılı bir yöntemdir. Fakat karın bölgesinin üst kesimindeki anevrizmaların teşhisinde kullanılamamaktadır.

Tüm bu yöntemlerin içerisinde günümüzde sıklıkla ve en yaygın gerçekleştirilen işlem bilgisayarlı tomografidir. Tüm vücut bölgesinde kullanılan bu işlem anevrizmaların tespitinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu