Aort Damrının Genişlemesine Bağlı Oluşan Riskler
Büyük riskler taşıyan aort damarı genişlemesinde; genişleyen damarın çapı dört santimetrenin üzerindeyse, hasta damarı yırtılmadan veya patlamadan direk olan ameliyata alınır.
Aort Genişlemesi
Aort anevrizması olarak bilinen aort damarının genişlemesi; en büyük ve en güçlü olan aort atardamarının çapında, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan genişlemelerdir. Aort atardamarı kalpten çıktıktan sonra ilk olarak göğüs boşluğuna doğru ilerler. Göğüs boşluğunun ardından karın boşluğuna doğru yol alan aort damarı; vücudun en önemli atardamarı olmaktadır. Kalpten beyine doğru yol alan aort damarının kalp ile beyin arasında oluşan sorunlarına asendan aort yani çıkan aort anevrizmaları olarak isim verilmektedir. Bu anevrizmalar bir tek beyin bölgesini kapsıyorlarsa arkus anevrizması, göğüs boşluğundaki alanda oluş oluşuyorlarsa torasik anevrizmaları diye farklı ölümlere ayrılmaktadır. Aortun herhangi bir bölümünde oluşan anevrizmaya veya genişleme nedeniyle meydana gelen yırtılmalara ise direksiyon denilmektedir.
Aort genişlemesi bazı durumlarda küçük derecelerde ise hasta düzenli bir hayat yaşıyor, stresten uzak kalıyor, hareketli bir yapıya sahip, alkol sigara kullanmıyor, spor yapıyor ve beslenmesine dikkat ediyorsa; ömür boyu kendini belli etmeden, ilaç tedavisine bile ihtiyacı kalmadan uzun seneler yaşayabilmektedir.
Nitekim aort genişlemesi oldukça sinsi bir şekilde ortaya çıkar ve ilerler. Çoğu zaman damar yırtılmalarında fark edilir. Bu gibi durumlarda da ölüm riski oldukça fazla olmaktadır. Aort damar genişlemesi en fazla olarak;
- Ailesinde daha önce aort damarı ile ilgili sağlık sorunu yaşayan kişilerde
- Yaşı ilerlemiş kişilerde ( genel olarak altmış ve üstü)
- Beyin damarlarında anevrizma olan hastalarda
- Sigara ve alkol kullananlarda
- Aort kapaklarında kalıtımsal olarak veya doğuştan iki yaprak olan insanlarda
görülmektedir
Tedavisi
Aort damarında meydana gelen genişleme ve bu gelişme paralelinde meydana gelen damar yırtılmasında tedavi doktora bağlı olarak ilaç veya cerrahi diye iki yola ayrılmaktadır. Aort damar yırtılmalarında eğer uzman doktor cerrahi müdahaleye gerek görmüşse; o zaman iki ihtimal söz konusu olacaktır. Ya damar çıkarılıp yerine yapay bir damar yerleştirilecektir. Ya da endovasküler olarak yapılacak uygulama yardımıyla damarın içine suni bir damar takılarak tamir edilecektir.
Aort damarının yırtılmasına rüptür adı verilmektedir. Anevrizmalar içinde en tehlikeli olan hatta sonu ölümle bile son bulma ihtimali olan damar yırtılmaları; sağlık açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. Damar genişlemesi eğer hastalığın ilk safhasındaysa her zaman belirti vermez. Genel olarak sessiz bir şekilde hastalık ilerler. Eğer hasta şanslıysa yapılan farklı bir araştırma sırsında ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda arter genişlemeden direk olarak yırtıla bilmektedir
Anevrizmalar arasında en tehlikeli olan abdominal aort anevrizmalarıdır. Hastanın ölüm triski oldukça yüksek olmaktadır. Genellikle karın boşluğunda bulunan damarıngenişlemesi diğer bir deyişle abdominal aort anevrizma gurubuna girmektedir. Bu olayda arter o kadar fazla genişler ki; çapı neredeyse dört santime yaklaşır. Aort kalbe yaklaştıkça genişleyen, kalpten uzaklaştıkça daralan bir özelliğe sahiptir. Normal bir insanda bulunan aort damarının en yüksek çapı iki, en fazla iki buçuk santimetredir. Arterın genişlemesinde en büyük risk; genişlemenin belli bir seviyeye geldikten sonra damarın patlaması veya yırtılmasıdır. Bu gibi sorunlarda ölüm ihtimali oldukça fazladır. Bu riskte kurtulmak için tedaviye damar patlamadan veya yırtılmadan başlamak gerekmektedir.
İlaç Tedavisi
Bilhassa sigara içen kişilerde, hipertansiyon hastalarında, ailesinde bu hastalık konusunda geçmişi bulunanlarda sıklıkla görülen abdominal aort anevrizmaları konusunda yapılacak tıbbi müdahalede ilaçla tedavi mümkün olmamaktadır. Genişleme eğer hastalığın ilk aşamalarındaysa ve çok fazla değilse; ilaçlar yardımıyla ilerlemesi durdurulabilir. Fakat arterlerde oluşan genişleme eğer dört santimi geçtiyse o zaman arterde oluşan genişlemenin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Damar yırtılmadan veya patlamadan bir an önce cerrahi müdahale yöntemine gitmek gerekmektedir.
Dört santimetrenin altında bulunan genişlemelerde doktor uygun görürse hasta cerrahi müdahaleye alınmadan takibe alınabilmektedir. Bu arada damarları rahatlatıcı, elastikiyet veren, kan dolaşımını dengeleyen ilaçlar verilebilmektedir.
Ameliyatı
İlerleyen tıp bilimi; her dalda olduğu gibi arter genişlemesi alanında da büyük ilerlemeler kayıt etmiştir. Aort genişlemesinde eğer damarın çapı dördü geçip beşe yaklaştıysa hasta zaman kaybetmeden, damar yırtılmadan veya patlamadan acil olarak ameliyata alınmalıdır. Geçmişte damar ameliyatlarında hastanın genişleyen bölgesinde (genellikle karın bölgesi) büyük ve derin kesikler açılırdı. Sorunlu bölge çıkarılır ve bu damar yerine farklı yapıda suni bir arter yerleştirilirdi. Zamanımızda gelişen teknoloji sayesinde karın bölgesi yerine kasık bölgesinden; küçük kesikler açılarak damar alınmadan içine stent koyularak oldukça pratik, daha kolay iyileşen daha az riske sahip olan operasyonlara bırakmıştır. Endovasküler tamir olarak isimlendirilen bu sistem hasta açısından konforlu bir müdahaledir. Bu yöntemle damarı tamir edilen hasta; en fazla bir buçuk saat süren bir operasyon sonunda bir hafta hastanede kalıyor ardından bir hafta içinde normal hayatına geri dönebiliyor.
Bu operasyonlar ölüm riski taşıyan abdominal aort anevrizma sorunu olan hastalar için doktor uygun görmediği durumlarda uygulanmaz. Genişlemesi beklenenin üstünde olan ve ölüm riski taşıyan hastalara bilinen eski uygulama olan endovasküler operasyonlar yapılarak; sorunlu bölgeye direk karından girilerek sorunlu damar kesilir ve yerine yeni yapay bir damar takılır.