Aort Damar Yırtılması Ameliyatı ve Komplikasyonları

Her ameliyatta olan risk faktörleri maalesef aort damar yırtılması ameliyatlarında daha büyük önem taşımaktadır. Bu operasyonlar sonucu felç, ölüm gibi komplikasyonlar oldukça fazladır.

Aort Damar Ameliyatı

Aort damar genişlemesi; sağlık açısından ölüm sonucuna kadar ulaşabilen ciddi boyutlarda bir risk faktörü olmaktadır. Vücutta kalpten aldığı temiz kan yardımı ile bütün organlara, dokulara, hücrelere destek veren aort damarı; bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak genişleyerek hem kalp hem de organlar için risk oluşturan bir problem kaynağı olabilir. Kalpten temiz kanı alıp vücutta buluna organlara dağıtım yapmak amacıyla çıktığı anda çapı üç santim civarında olması gereken aort damarı farklı nedenlerden ötürü zaman içinde genişlemeye başar. Bu geniş beş santime ulaşana kadar büyük bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat beş santimetreye ulaştığı an direk olarak müdahale gerektiren bir durum ortaya çıkar.

Zamanında tedbir alınamazsa aort damarı genişlemesi damarın yırtılmasına hatta patlamasına sebebiyet verebilmektedir.  Aort arterinin yırtılması direk olarak ameliyat gerektiren bir durumdur. Bu hastalığın tedavisinde ilaçlar işe yaramamaktadır. Direk olarak cerrahi yöntemle ya damarın değişmesi ya da onarılması gerekmektedir.

Eskiden aort damar ameliyatları sadece karın üzerine kocaman bir kesik açılarak, klasik cerrahi yöntemiyle yapılırdı. Hastanın bu ameliyattan sonra iyileşmesi günler alırdı. Uzun saatler süren bu ameliyat artık günümüzde farklı yöntemler kullanılarak; hem hasta hem de cerrah açısından daha kolay metotlarla yapılabilmektedir.

Ameliyat Aşamaları

Aort damar yırtılması ameliyatı günümüzde iki şekilde yapılmaktadır.

  • Klasik cerrahi yöntemi (karından)
  • Endovasküler Cerrahi OnarımEVAR (kasıktan)

Klasik cerrahi yönteminde hem yırtılan damar çıkarılır, kan sızıntısı olan organlar doku ve hücreler temizlenir, hem de aort damarında bulunan ilgili damara yakın sorunlu kapaklar değiştirilir. Bu ameliyat uzun sürmektedir. Karından açılan kesikle yapılan bu ameliyatta hastanın iyileşmesi diğer ameliyata göre daha uzun sürmektedir. EVAR yöntemindeyse yırtık olan aort damarına direk kasıktan girilerek müdahalede bulunulur. Bu ameliyatta yırtık olan damar çıkarılmaz. Direk olarak onarılır. Damarın içine stent denilen bir alet yerleştirilir. Bu ameliyat diğerine göre hem hasta hem de cerrah açısından daha kolay olmaktadır. Yırtık aort damarında hangi cerrahi müdahale uygulanacağına doktor karar verir.

Aort damar yırtılma ameliyat aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta ameliyata bir gece önceden hazırlanmaya başlar. O gece hiçbir şey yemez ve sıvı tüketiminde bulunmaz.
  • Hastaya yapılacak olan aort damar yırtılması ameliyatı kanlı bir ameliyattır bu nedenle hastaya ameliyattan önce oluşabilecek herhangi bir enfeksiyona karşı antibiyotik kullandırılır. Ameliyat sırasında ve sonrasında gerekebilecek kan depolanır.
  • Ameliyat hastanın durumuna, yırtılan damarın bulunduğu bölgeye, damarın durumuna ve etkilediği organlara göre, genel veya lokal anestezi altında gerçekleşir.
  • Yırtılan damarın üzerindeki deri üstüne bir kesik atılır. Kaslar, sinirler ayrılarak damar ortaya çıkarılır.
  • Kanamayı önlemek ve kan dolaşıma engel olmak için damarın sorunlu olan bölümünün iki tarafına pensler sıkıştırılarak damardaki kanama engellenir.
  • Yırtılan damar onarılabilecek haldeyse onarılır. Aort damar yırtılmalarında damar değişimi yapılabileceği gibi damar onarılarak altına stent de takılma ihtimali vardır. Stent takılması durumunda her on senede bir stent değişiminde bulunabilinir. Bu nedenle direk damarın değişmesi yoluna gidilir.
  • Yırtık damar onarıldıktan veya değiştikten sonra pensler çıkarılarak damardaki kan dolaşımında her hangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Sorun olmaması durumunda ameliyat bölgesi kapatılır. Aort damarı yırtılmalarında kan sızıntısına karşı genel olarak hastaya diren takılmaktadır.
  • Bu ameliyatlarda dikişler metal kancalar yardımıyla yapılmaktadır.
  • Hasta hastaneden çıkmadan önce diren çıkarılır.

Riskleri

Her ameliyatta olan riskler maalesef aort damar yırtılma ameliyatlarında daha önemli bir faktördür. Bu ameliyat sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Doktorun cerrahi müdahaleye karar verdiği an zaman kaybetmeden acil olarak yapılması gereken bu ameliyatın riskleri arasında en önemlilerini şu şekilde açıklayabiliriz:

Aort Damar Yırtılması

 

  • Hastanın enfeksiyon kapması
  • Kanamanın oluşması
  • Organların aldığı hasar oranında fonksiyonlarında oluşan kayıplar
  • Beyin kanaması geçirmesi
  • Kısmı veya kalıcı felç riski
  • Kalp krizi geçirme ihtimali
  • Ölüm

Ameliyat Sonrası Bakım

Hastanın aort damar yırtılması sonunda bakımı oldukça büyük önem taşır. Yapılan ameliyat yöntemine göre dört günle sekiz gün arası hastanede kontrol altında tutulan hasta; ameliyat sonrasında ilk olarak uyku odasına ardından yoğun bakım odasına alınmaktadır. Hasta ne kadar ayağa kalkıp yürümeye başlarsa tedavisi o kadar hızlı olmaktadır.

Hastanın operasyon sonrası doktorun verdiği ilaçları kullanmada titiz davranması gerekmektedir. İlaçlarını aksatmadan ve saatinde alması büyük önem taşır. Hasta bir süre solunum cihazında tutulabilir. Hastaneden çıktıktan sonra; alkol ve sigaradan uzak kalmalı, kendisini zorlayacak hareketlerden kaçınmalı, beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınması gereken hastanın ne zaman araç kullanabileceğini, ne zaman banyo yapacağı doktor tarafından belirlenir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu