Aort Darlığı Semptomları, Sebepleri ve Tedavi Yolları

Dünya üzerinde yapılan Aort ameliyatı sayısına bakıldığında 3/1 oranında Aort darlığı vakası ile karşılaşıldığı görülüyor.

Aort darlığı için birçok sebebin etkin bir rol oynayabileceğini söylemek gerekiyor. Genellikle Aort darlığı görülen hastalarda mitral yetmezlik görülme riskinin çok yüksek olduğunu belirtmeliyiz.

Aort Darlığının Belirtileri

Aort darlığı nedir? Bu başlıkta değinebileceğimiz noktaları etkileyen çok fazla faktör var. Özellikle sigara kullanımı gibi detayların önemli olduğunu söylemek gerekiyor. Belirtilerin görülebilmesi için Aort darlığı ne kadar olduğunda risk oluşturuyor sorusuna cevap bulmamız şart.

Aort kapak alanı olarak tanımlanan yüzeyin ortalama olarak 3 cm2 veya 4 cm2 olarak referans değerleri vardır. Hastaneye başvuran sağlıklı bir yetişkin için aranan kapak ölçümleri bunu gösterir. Eğer yetişkin bir hastada tüm ölçümler referans değerlerinden farklı çıkıyorsa Aorta daralması uzun süredir varlığını sürdürüyor olabilir.

  • Aort Kapağının Normal Alanı: 3-4 cm2
  • Aort Kapağında Risksiz Alanı: 1.5 cm2 ve üzerinde olan sonuçlar
  • Aort Kapağında Riskli Daralma: 1 cm2 ve aşağısında olan sonuçlar

Eğer ortalama bir durumdaysanız belirtilerin gözlemlenemeyeceğini vurgulamalıyız. Yani Aort darlığı belirtileri için en azından 1.5 cm2 seviyesine kadar daralmış bir Aorta yapısı görülmelidir.

Bebeklerde ve çocuklarda bu oranların farklı olabileceğini unutmamak gerek. Gelişim aşamasında olan bir bedenle yetişkin bir beden kesinlikle aynı sonuçları doğurmayacaktır. Yeni kalp rahatsızlıkları ortaya çıkan kişilerde de belirtileri ortaya koyan rahatsızlık Aort daralması olabiliyor. Aslında kalp sorunlarına yönelik tedavisi düşünülürken Aort damarına stent operasyonu yapılabiliyor.

En sık rastlanan belirtiler için kalp ağrıları ve göğüs daralması sıklıkla gösterilmektedir. Aynı şekilde solunumda zorlanma, göğüs sıkışmasına bağlı ani bayılmalar veya kalp yetmezlikleri görülebiliyor. Kan basıncının artması ile geçirilen anlık ataklar sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Aort Darlığının Nedenleri

aort darlığı

Aort darlığının neden olduğu araştırıldığında genetik sonuçlara ulaşabileceğiniz bir gerçek. Yani her hastalık gibi doğumsal bazı etkenlerin geçerli olabileceğini belirtmeliyiz. Aorta anatomisi üç yaprakçık üzerine kurulmuştur. Oysa bazı insanlarda bu yaprakçıkların sayısının iki olması ciddi daralma sorunlarına yol açabilir.

Bazen ise diğer rahatsızlıkların ilerlemesi ile ortaya çıktığını söylemek gerekiyor. Örnek olarak kalp sol karıncık bölgesinde kas artışı gözlemleniyorsa mutlak suretle Aort daralması oluşabilir. Çünkü artan kas yoğunluğu ile Aort yetmezliği olacak ve bu durum zamanla böyle bir reaksiyon yaratacaktır.

Doğuştan Aort yetmezliği olan bebekler için bu durum erken teşhisle çok daha kolay bir tedavi sürecini sağlayabilmektedir.

Aorta stenozu ile beraber yaşanan bu daralmanın yarattığı en büyük sorun kalbin yeterli kanı vücuda iletememesidir. Akabinde başlayan solunum yetmezliği ile beraber ciddi sağlık sorunlarına yelken açmış olacaksınız. Yapılan istatistiki araştırmalara göre Aort daralması tedavisi yapılmayan hastalarda solunum problemleri ile beraber 5 yılda ölüm oranının %50 oranında arttığını görebiliyoruz.

Aort Darlığının Tedavi Yöntemleri

Aort darlığının tedavisi için cerrahi müdahale dışında ilaç tedavisi ya da fiziksel tedavi önerilerine rastlayabiliyoruz. Şu an için birçok hastada diğer rahatsızlıkların sebep olduğu durumlar görülmediğinde fiziksel egzersizlerle damar sağlığı stabilize edilebiliyor.

İlaç Tedavisi

Medikal tedavi metodu olarak geçen bu metodun düzenli bir seçenek olduğunu söylemeliyiz. Medikal tedavi seçeneği için görülen semptomlar göz önüne alınır. Semptomsuz hastalarda diğer rahatsızlıkları göz önüne alınarak ilaç önerileri yapılır. Semptom görüldüğünde de cerrahi müdahale kaçınılmazdır.

Fiziksel Egzersiz Tedavisi

Fiziksel olarak uygulanabilecek çeşitli aktiviteler sebebiyle üzerinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır. En önemli koşul hangi derecede Aort daralması görüldüğüdür. Hafif derecede görülen hastalarda fiziksel aktivitelere yönlendirilir. Orta derece için bu aktiviteler belli sınırlardadır. Ciddi hastalarda ise mümkün mertebe Aorta ve kalp basıncı stabil kalması için egzersizler çok kontrollüdür.

Cerrahi Müdahale

Aort darlığı için uygulanan kateter yönteminin 40 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürdüğünü görebilirsiniz. Uygulanan metot ise oldukça basittir. Sorunlu Aort kapağı çıkarılır ve yerine metal ya da biyolojik bir kapak takılır.

Cerrahi müdahalenin amacı Aort darlığı belirtileri görülen hastada mevcut daralma ile soruna dönüşen yapının suni kapak ile tekrardan işlevini kazanmasıdır. Bilhassa Aort kireçlenmesi görüldüğünde asla ilaç tedavisi ile vakit harcanmaz. Bunun yerine cerrahi müdahale önerilir ve ilaç tedavisi yardımcı bir seçenek olarak düşünülür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu