Dev Hücreli (Temporal) Arterit Oluşumu, Nedenleri,Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Dev hücreli arterit rahatsızlığında kan damarlarının duvarlarında ciddi ölçüde iltihaplanmalar meydana gelmektedir. Bunun sonucunda damarlar tıkanır ve gerekli organları besleyemezler.

Dev Hücreli Arterit

Dev hücreli arterit aynı zamanda temporal arterit olarak da bilinmektedir. Dev hücreli arterit hastalığı, nedeni net bir şekilde bilinmeyen bir sebepten ötürü kişinin kendi bağışıklık sisteminin kendi damarlarına saldırması sonucu bu damarlarda tıkanıklık ve daralma oluşması ile ortaya çıkar. Damarlarda tıkanıklık ve daralma oluşmasının sebebi ise damar duvarlarında oluşan iltihaplar olarak bilinir. 

Kişinin vücudundaki damarların her biri bir dokuyu, hücreyi veya organı beslemektedir. Bu ana damarlarda bir tıkanıklık yaşanır ise damar, beslemesi gereken organı, dokuyu veya hücreyi besleyemez. Bu durumda organ, doku veya hücre işlevini yitirmeye başlar. Böylece hastalık ilerler ve hayati organlara zarar vermeye başlar. İlerleyen evrelerde hasta, hayatını kaybedebilir veya çok ciddi tedavi yöntemlerine maruz kalmak durumda kalabilir. 

Dev Hücreli Arterit

Birçok hastanın şakak bölgesinden boyun kısmına doğru inen ve temporal arter olarak adlandırılan damarında bu rahatsızlığa rastlanılmaktadır. Özellikle kişi 50 yaşın üzerinde ve bayan ise bu duruma rastlanma riski daha da yüksektir. Damarın ismi ile rahatsızlığın ismi neredeyse aynıdır. Bunun sebebi bu rahatsızlığın en çok bu damar üzerinde baş göstermesinden kaynaklanır. 

Temporal arterit rahatsızlığı temporal arterde görülebileceği gibi birçok diğer damarda da görülebilmektedir. Özellikle hayati organları besleyen damarlarda ortaya çıktığı zaman büyük tehlike taşımaktadır. Bu durumlardan en korkulanı ise gözleri besleyen damarlarda bu rahatsızlığın ortaya çıkmasıdır. Kişinin gözlerini besleyen damarla bu rahatsızlık ortaya çıkar ise kişi görme kaybı yaşayabilir. Bu kayıp geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir. 

 Belirtileri

Temporal arterit belirtileri, rahatsızlığın yaşandığı damara göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin temporal arterde görülen arterit baş dönmesi ve baş ağrısına sebep olurken, gözleri besleyen damarlarda görülen arterit görme kaybına sebep olabilmektedir. Rahatsızlığın belli başlı belirtileri şunlardır;

  • Baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • İştah kaybı,
  • Görme bozukluğu,
  • Görme kaybı,
  • Mide bulantısı,
  • Kilo kaybı,
  • Çene ağrısı,
  • Kas ağrıları

Yapılan araştırmalar sonucunda pek çok hastada çene ve kas ağrıları gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yine bir çok hastada ilaç ile geçmeyen ve uzun süre devam eden baş ağrıları da gözlemlenmiştir. 

Arterit Sebepleri

Temporal yani dev arterit sebepleri net bir şekilde bilinmemektedir. Yapılan tahminler arasında kişinin gentik yapısı, çevresel faktörler ve sigara gibi maddeler yer almaktadır. Fakat halen hastalığın kesin sebebi bilinmemektedir. Kişinin kendi bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırması durumu son derece komplike bir durumdur. Dolayısı ile iyileşme süreci de oldukça uzun sürmektedir. Hastalara genellikle kesin bir sebep söylemez. Fakat sebebinin bilinmemesine rağmen hastalığın tedavisi mevcuttur ve bu tedavi sonucunda oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır. 

 Teşhis Yöntemleri

Temporal arterit hastalığı tedavisi yapılmadan önce kesin teşhis konmuş olması gerekir. Hastalığın kesin teşhisinin konulması için öncelikle doktoru el ile muayenesinden geçilir. Daha sonrasında çeşitli kan ve damar testleri uygulanır. Kan testlerinde çıkan belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Anemi,
  • Trombositoz (Kişinin trombosit sayısında artış görülmesi),
  • Alkalen fosfotazın yüksek olması,
  • ESR artışı

Gözde Arterit

 

 Hastalığın Tedavisi

Temporal arterit rahatsızlığının tedavisinde en çok kullanılan yöntem kortikosteroiddir. Bu yöntem ile son derece etkili sonuçlar alınmaktadır. Yaklaşık iki yıl boyunca hastanın vücuduna uygulanan bu yöntem ile hastaya steroid verilmektedir. Fakat, tedavi öncesinde hastaya mutlak suretle steroidin yan etkileri açıklanmalıdır. Kişideki rahatsızlığın durumuna göre ayarlanan steroid oranı daha sonraki iki ay içerisinde azaltılır. Böylece yan etkilerden biraz da olsa kaçınma imkanı olur. 

Tedavi süreci yaklaşık olarak 2 sene sürmektedir. Bu iki senenin ardından kişiye verilen steroid tamamen kesilir. Aynı zamanda tedavi esnasında steroidin etkisini azaltma amacı ile hastaya farklı ilaçlar da verilebilir. Kişiye uygulanan tedavinin süresi ve detayları kişinin durumunun ağırlığına bağlıdır. Dolayısı ile her hastaya aynı dozajda uygulama yapılması mümkün değildir. Birçok hastanın aklında arterit nedir gibi sorular oluşmaktadır. Hastalığın net sebebi de bilinmediğinden dolayı zaman zaman hastalara durumu anlatmak güç olabilir. Bazı hastalar nadir de olsa tedavi sonrasında aynı rahatsızlığı tekrar yaşayabilirler. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu