Arteriyoskleroz Hastalığı Semptomları, Sebepleri ve Tedavisi
Arterioskleroz teşhisi ile damar sertliği noktasında tedavisine başlanan hastaların hayatlarını düzene sokması gerekir. Zira tüm tedavi yöntemleri beslenme, egzersiz ve düzenli yaşam üzerine kurulmuştur.
Arteriyoskleroz temel adıyla bilinen tıbbi terimin halkta karşılığı damar sertleşmesidir. Erkeklerde daha fazla görülen bir rahatsızlık olup atardamar yapısının bozulmasıyla meydana gelir.
İçindekiler
Arteriyoskleroz Hastalığı ve Belirtileri
Arteriyoskleroz nedir sorusuna damar sertliği cevabını versek bile bunun kendi içerisinde farklı kollara ayrıldığını söylemek gerekiyor. Herkesin başına gelebilecek olan temel bir rahatsızlık olmasına rağmen tıbbi terminolojiye pek hakim olamadığımız bir gerçektir. Bunun yerine tüm türlerine genel bir karşılık olarak gelen damar sertleşmesi diyerek tanımlamaktayız.
Hastalığın temelinde vücudumuzun tüm kan dolaşımını düzenleyen ve etkileyen atardamarlarda oluşan yağ kitlesi büyük bir rol oynar. Arter olarak adlandırılan atardamarların esnek yapısında oluşacak herhangi bir katılaşma bu esnekliği bozacaktır. Doğal olarak akan kan miktarını ve kan basıncını etkileyen son derece önemli bir soruna dönüşecektir. Kan dolaşımını direkt olarak etkilediğinden dolayı Arteriyoskleroz belirtileri görüldüğünde hayati riskten dahi söz edilebilir.
Arterioskleroz denildiğinde farklı hastalıkların tümünü kapsayan genel bir tanı olacağını söyleyebiliriz.
- Arteroskleroz:
Genel anlamda Arteriyoskleroz denilince ilk akla gelendir. Bir damar hastalığı olarak damarların yağ kitleleriyle tıkanması anlamına gelir. Ufak damarlardan ziyade orta boyda olan damarlarla büyük ve ana arterler için tehlikelidir.
- Arteriyoskleroz:
Damarların daha küçük arterleri baz alındığında oluşan sertleşmelerdir. Damarda meydana gelen sertleşmenin sonucunda damarın duvar yapıları tamamıyla kalınlaşır. Arteriyol denilen iç yol ise buna istinaden daha da daralır. Kan akışını direkt olarak etkileyen bu durumdan ötürü hücre çoğalması gözlemlenebilir. Bazı hastalarda hiyalin çoğalması bazıları içinse organlara yeteri kadar kan ulaşmama durumu saptanır. Diyabet, böbrek yetmezliği ve kan basıncı rahatsızlıklarında başrol oynar.
- Mönckeberg Arteriyosklerozu:
Diğerlerine nazaran hem daha ufak damarlar hem de daha az zararlı bir etkiyle gözlemlenirler. Burada yaşa bağlı olarak kalsiyum birikimi gözlemlenir. Dolayısıyla damar yapısında sertleşmelere sebep olur. Fakat dış katmanda oluşan bu sertleşmeler en fazla orta boyutlara ulaşır. Kan akışını önlemediği ve organ sağlığına etki etmediği için zararı yoktur.
Arteriyoskleroz Nedenleri
Arteriyoskleroz nedenleri arasında net bulgular her zaman değişmektedir. Kan rahatsızlıkları ve damar odaklı hastalıklar burada önem arz ediyor. Sağlıklı beslenme sonucu bu tip durumlarla daha az karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Fakat Arteriyoskleroz nasıl oluşur denildiğinde de buna uygun somut detaylardan söz etmek mümkün oluyor.
Ateroskleroz | %30 |
Arteriyoskleroz | %15 |
Mönckeberg Arteriyoskleroz | %55 |
Görülme sıklığı açısından incelendiğinde en ufak damarların yaşa bağlı olarak 50’den sonra etkilenmesi daha sık gözlemlenir. Dolayısıyla yaşlanma, organların genel sağlığı ve bu faktörler bir arada değerlendirilmelidir. Eğer Mönckeberg Arteriyoskleroz teşhisi konuluyorsa tedavisi net olarak gerekmeyebilir.
Arteriyoskleroz veya büyük arter için yağlanma bazlı Arteroskleroz oluşumu saptandıysa tedavisi gerekecektir. Eğer uygun standartlar sağlanamaz ve hastalıklar damar yollarının tümünde gelişim gösterirse hayati tehlike oluşturabilir. Erken teşhis ve buna uygun bir yaşam formuna kavuşmak önemli bir tedavi anlamına gelir.
Arteriyoskleroz Tedavisi
Bazı hastalıklarda sık sık sebeplerine ve sonuçlarına yönelik çalışmalar yapılabiliyor. Tüm araştırmalara rağmen Arteriyoskleroz tedavisi için somut bir yapıya ulaşabilmiş değiliz. Çünkü bunun bariz sebepleri arasında yağlanma gibi enzim değerlerinin haricinde bulgulara ulaşamadık. Doğal olarak patolojik anlamda nedenleri ortaya koyulamadığı gibi tedavi seçenekleri de burada tıkanıyor.
Damar sertliği olarak bilinen Arteroskleroz teşhisi konulduğunda doktorların hastalarına yoğun bir beslenme programı önerdiğini söyleyebiliriz. Burada temel faktör beslenme düzenini oturtarak yaşamsal faaliyetleri bu minvalde düzenlemekten geçer. Yağ oranları, kalsiyum, vitamin ve mineral gibi enzimlerin alınması için gereken şartlar tamamen birbiriyle ilişkili olacak şekilde düzenlenmelidir.
- Yağ Asitleri
- Vitaminler
- Mineraller
- Kalsiyum
- Kolesterol
- Şeker
- Proteinler
Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak mevcut beslenme, egzersiz ve yaşam formlarınızı kontrol altına almanız gerekir. Bunun ötesinde oluşabilecek pıhtılaşmalar, damara tıkanıklıkları ve benzer fonksiyonların önüne geçmek gerekir. Koroner Bypass ve anjiyo gibi tedaviler cerrahi anlamda destek olabilir.