Varis Tedavisinde Aspirin ve Uygulanan Doğal Yöntemler
Varis Tedavisininde kullanılan kesin bir ilaç bulunmamaktadır. Bunun yanında varisi olan hastalara aspirin gibi kanı sulandıran; akışkanlığını sağlayan ilaçlar verilmektedir.
İçindekiler
Aspirin ve Varis
Normal şartlarda kirli kanı kalbe geri taşıyan toplardamarda pıhtılaşma meydana gelmez. Fakat eğer damarların içte bulunan duvarlarında herhangi bir sorun veya hasar meydana gelirse ya da iltihap meydana gelirse toplardamarda dolaşan kanda pıhtılaşma meydana gelir. Toplardamarlarda görülen varislerin veya kan pıhtılaşmasının ana nedenleri arasında damarlarda oluşan iltihaplar gelmektedir. Filebittir ismi verilen bu iltihaplara bağlı olarak trombo diye anılan kanın pıhtılaşmış hali damarlarda tromboflebittir oluşturur. Toplardamarlarda pıhtı oluşmasının en yaygın nedenleri kan akımın kandaki pıhtılaşmaya bağlı olarak meydana gelen damarda meydana gelen iltihaplar olmaktadır. Damarlarda dolaşan kanın akış hızının yavaşlatmaya neden olan ise varisler olmaktadır.
Atardamarlarda meydana gelen kan pıhtılaşması çok ciddi sonuçlar doğurur. Bunun ana nedeni damarlar sayesinde ihtiyaçları olan kanı, oksijeni ve diğer maddeleri alan organlar; bu besinleri paralelinde kanı alamazlarsa ortalama sekiz saat içinde fonksiyonlarını kaybederek öleceklerdir. Toplardamarda ise atardamarın tersine pıhtı oluşturması daha az tehlike arz etmektedir. Genel olarak sonu ölümle biten bir sağlık sorunu oluşturmazlar. Atardamarlar gibi; damar açılarak stent vs gibi uygulamalarla tedavi yoluna gidilmez. Toplardamarlar sayesinde oluşan varislerin tedavisinde daha medikal ve daha kolay tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.Mide sorunu olanlar bebek aspirini kullanabilmektedir.
Varis tedavisinde damarlarda pıhtı oluşmaması veya oluşan pıhtının büyümesinin engellenip kanın sulandırılmasının sağlanması amacı ile hastalara başta aspirin olmak üzere kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Aspirin yanında koumadin de kan sulandırıcı olarak tedavide kullanılmaktadır. Fakat Koumadin kanamalara da neden olabileceği için dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Apirin bu konuda minimum risk taşıyan başarılı bir kan sulandırıcı olmaktadır. Yan etkileri pek olmayan aspirin sadece midesinde sorun olan varis hastaları için önerilmemektedir.
Varis Tedavisi
Varis tedavisi hastaların fiziksel yapılarına, varisli olan damarların bulunduğu bölgeye, ve varisli damarların yoğunluklarına göre farklı yöntemlerde yapılmaktadır.
Genel olarak varis tedavisinin kesin bir ilacı bulunmamaktadır. Hastaların varis oluşum nedenine göre günlük hayatlarını ayarlatıp, kan sulandırıcı ve ağrı kesici ilaçlarla takviyesi çoğu zaman bu sağlık sorunundan kurtulma konusunda yeterli olabilmektedir.
Gebelik gibi hormonal değişikliklere ve aşırı kilo almaya dayalı olarak oluşan varisler; doğumdan birkaç ay sonda kendiliğinden geçebilmektedir. Genel olarak ayakta çalışanlar ve uzun süre ayakta kalanlarda daha yaygın olan varislerde her gün iki saat ayağı yukarda tutarak uzanarak dinlenmek de bu sorundan kurtulmaya yardımcı olacaktır.
İnatçı olan ve bu şekilde geçmeyen varislerin tedavisinde ise köpüklü varis tedavisi, gibi uygulamalar da bulunmaktadır. Radyo-frekans uygulaması, skleroterapi gibi tedavi yöntemleri de varis sorununun çözümünde başarılı olmaktadır. Çoğu zaman tek seansta yeterli olan köpüklü varis tedavisi gibi cerrahi müdahale olmadan yapılan tedaviler; ağrısız ve ameliyatsız bir şekilde tedavide kesin çözüm oluşturmaktadır. Varis hastalıklarında sorun damarlarda olduğu kadar toplardamarlardaki kapakçıklarında oluşan sorunlardan dolayı da kaynaklanabilmektedir.
Testis varislerini örnek olarak verebileceğimiz bazı varislerde ameliyat gerektiğinde ufak bir kesile varisli bölge üzeri açılarak mikro cerrahi yöntemi kullanılarak damarlar bağlanır.
Doğal Çözümler
Varis tedavisinde yüzyıllardır kullanılan doğal çözümler de bulunmaktadır. Bitki kürleri ile yapılan tedavi varis sorunun çözümünde başarılı sonuçlar vermektedir.
Varis tedavisinde olumlu sonuçlar veren bitki kürlerinden bazılarına şu şekilde örnek verebiliriz:
- Dört adet kafirunla bir litre civarı beyaz ispirto ile karıştırıp yatmadan hemen önce ve sabah kalkınca ayaklarda varisli olan kısma sürerek üzerine streç film çekip bekletin.
- Kekik, çoban çantası otu, at kestanesinin dıştaki kabuğu ve at kuyruğu otu birer tutam karıştırılarak çay gibi demlenir. Her gün ortalama üç veya dört bardak bu çaydan içilir.
- Asma yaprağı çayı ve fındık yaprağı çayı varis tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.
- Bir bardak kaynamış olan suyun içine bir çay kaşığı civarı rezene eklenerek demlenir ve içilir. Bu kür her gün en az iki bardak içilmelidir.
- Çobançantası bir kavanoza konulur ve üzerine sirke eklenerek güneş ışığında yaklaşık on gün dinlendirilir. On gün sonra bu kürle varisli damarlar üzerine masajlar yaparak düzenli olarak yedirilir.
- Bir kova sıcak suyun içine ½ oranında şap dövülerek ilave edilir ve eriyene kadar karıştırılır. Bu karışıma aynı zamanda yarım fincan da karbonat eklenerek haftada en az üç gün minimum on beş dakika varisli damarlar bu suyun içinde bekletilir.
- Ceviz ağacı kabuğu ve fındık ağacı kabuğu kaynar suya ekletilip on dakika daha kaynatmaya devam edilir. Kaynayan su ılık hale gelince bir pamukla varisli damarlar üzerine pansuman yapılarak silinir.