Atardamar Tıkanıklığı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Atardamar tıkanıklığı nasıl bir hastalıktır, vücudun hangi bölgelerinde görülür, kendisini nasıl gösterir, belirtileri nelerdir, hangi yöntemlerle ne şekillerde tedavi edilir hakkında makale.

Atardamar Tıkanıklığı

Atardamar tıkanıklığı vücutta bulunan atardamarların çeperlerinin iç kısmında tıkanma meydana gelmesidir. Meydana gelen bu tıkanma kolesterolden ve plak denilen yağ birikintilerinden oluşmaktadır. Atardamarlardaki bu tıkanma sonucu damarlar içerisindeki kan akışı tamamen durabileceği gibi, bir takım dolaşım sistemi hastalıkları da meydana gelebilir. En büyük sebebi damar sertliğidir. Diğer bir sebep de vücudun herhangi bir yerindeki pıhtının kopara dolaşım sistemi aracılığıyla herhangi bir yerde bulunan atardamarı tıkamasıdır.

Damar duvarında bulunan yağ çizgilerine hücre atıklarının, iltihaplı hücrelerin, kalsiyum, yağ gibi kan içerisindeki bir takım maddelerin yapışmaya başlamasıyla damarlar tıkanmaya başlar. Damar tıkanıklığı bacak, boyun, kalp gibi birçok farklı bölgede gerçekleşebilir. En çok meydana gelen damar tıkanıklıkları bacaklarda oluşan tıkanmalardır. Onu beyinde meydana gelen tıkanmalar ve ondan sonra diğer bölgelerdeki tıkanmalar takip eder. 

Sigara damar tıkanıklığına neden olan en önemli faktörlerden olduğu için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Damar tıkanıklıkları özellikle ilerleyen yaşla birlikte daha sık görülmekteyken, 50 yaş üstü ise en yoğun görüldüğü yaş grubudur. Erkeklerle kadınlarda görülme oranı hemen hemen aynıdır ve toplumda görülme oranı yüzde üç ile beş arasında değişmektedir.

Atardamar Tıkanıklık Belirtileri

Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen atardamar tıkanıklıklarının farklı belirtileri mevcuttur. Damar tıkanıklığının en çok meydana geldiği bacaklardaki tıkanmaların belirtileri şu şekildedir:

  • Birden başlayan ve geçmeyen ağrı
  • Bacaklardaki soğukluk ve solukluk

Eğer zamanında tedavi edilmezse bacaklardaki damar tıkanıklıkları bacak ülserine ve oradan da kangrene kadar giden çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. O nedenle özellikle bacaklarda yürüme, egzersiz gibi faaliyetlerden sonra hissedilen ağrı varsa vakit geçirmeksizin uzman doktora görünerek gerekli muayene ve tetkikler mutlaka yaptırılmalıdır.

Kalpte meydana gelen koroner damar hastalıklarında ise tıkanıklık belirtisi göğüs bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı fiziksel aktivite sonucu oluşabileceği gibi, soğuk veya stres gibi tetikleyici nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Göğüsteki bu ağrı aynı zamanda boyuna, sol kola ve çeneye de genişleyerek bu bölgelerde de hissedilir. Kişinin istirahat etmesiyle geçen bu ağrılı durum on on beş dakika kadar sürebilir. Hissedilen ağrı baskı oluşturucu ve kişiye göğüs sıkışıklığı hissi veren bir ağrıdır.

Damar tıkanıklıklarında erken tanı oldukça önemli olduğu için bu belirtilerden herhangi birisi görüldüğü zaman vakit geçirmeksizin muayene olunmalıdır.

Damar tıkanıklığının görünümü

Atardamar Tıkanıklık Tedavileri

Vücutta meydana gelen damar tıkanıkları açısından faklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunları sıralamak gerekirse;

  • Ameliyat
  • İlaç Tedavisi
  • Oksijen Tedavisi

Gerçekleştirilen ilaç tedavileri üç ayrı grup içerisindeki ilaçlardan birisiyle uygulanır:

  1. Prostanoid İlaçlar: Kanda bulunan hücrelerin pıhtılaşmasını engelleyerek tıkanıklığı tedavi eden ilaçlardır. Hastanın durumuna göre değişmekle birlikte iki hafta kadar uygulanır. Yüksek oranda başarı gösteren ilaçlardır.
  2. Vazodilatör İlaçlar: Bu gruptaki ilaçlar sadece tıkanıklık olan damarı değili vücuttaki tüm damar sistemini genişlettikleri için tedavide çok etkili olmamakla birlikte kimi zaman kullanılmaktadırlar.
  3. Antiagregan İlaçlar: Diğer ilaç gruplarından farklı olarak hastalık oluşmadan önce koruyucu tedbir olarak da kullanılabilmeleri bu ilaç grubunu diğerlerinden ayırmaktadır.Aynı şekilde ameliyat tedavisinden sonra rahatsızlığın tekrar meydana gelmemesi için de kullanılmaktadırlar.

İlaç tedavisinin yanında oksijen tedavisi de kullanılan diğer bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi özellikle diyabet hastalarında hatalık neticesi oluşan tıkanıklar neticesi meydana gelen vücuttaki doku bozulmalarını engellemek için kullanılır. Var olan yaraların daha da ilerleyerek kangren duruma gelmesini engellemede oldukça başarılı bir tedavi metodudur.

Ameliyat tedavisi ise tıkanıklığın yerine, durumuna, hastanın sağlık koşullarına göre genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilir, Tıkalı olan damar tespit edildikten sonra girilen kateter yardımıyla bu damar açılarak tıkanmaya neden olan pıhtı çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılır. Çok ilerlemiş hastalıklarda ameliyat bile çözüm olamazken özellikle erken tanıda ameliyat oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.

Bunların dışında damar tıkanıklığına yönelik olarak bitkisel bir takım tedavi şekilleri de toplumda görülmekteyse de herhangi bir bitkinin bu rahatsızlığa iyi geldiği tıbbi açıdan tespit edilememiştir. Bu nedenle bitkisel tedaviden önce diğer yöntemler tercih edilmelidir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu