Hepatik Hemanjiomun Tanımı, Nerede Görüldüğü ve Özellikleri

Hepatik hemanjiom ne demektir, vücudun hangi bölgesinde görülür, özellikleri nelerdir, tedavi edilmesi gerekli midir ve tedavi yolları nelerdir hakkında makale.

Atipik Hemanjiom  

Atipik hemanjiomun ultrason görüntüsü

Çoğunlukla doğuştan gelen ve kötü huylu olmayan tümörlere hemanjiom denmektedir. Yeni doğan bebeklerin yüzde on gibi bir kısmında görülmektedir. Nadiren bir ile iki yaş arasında da ortaya çıkabilir. İlerleyen yaşlarla birlikte yetişkinlerde de görülebilir. Özellikle iç organ hemanjiyomları yetişkinlerde ortaya çıkan bir durumdur. 

Hemanjiomlar normal şartlar altında herhangi bir ciddi sağlık problemlerine neden olmazlar. Tıbbi olarak ilk defa 1861 yılında bir sağlık problemi olarak tanınmışlardır.

Neden ortaya çıktıkları konusunda herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır fakat kadınlarda daha çok görülmesi nedeniyle kadınlık hormonlarıyla ilgili bir kimi etkenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Hemanjiomların yapıları belli, teşhis edilmeleri manyetik rezonans yöntemleriyle kolay olmasına karşın, atipik hemanjiom adı verilen türlerinde ise hemanjiom başka olası rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Bunun sebebi tipik hemanjiomların sınırlarının belli, üzerinde bulunduğu organın yüzeyinden rahatlıkla ayırt edilebilir, homojenize bir yapıda olmalarına karşın, atipik hemanjiomlar ise sınırlarının tam olarak ayırt edilemediği bir yapıda, üzerinde bulundukları dokuyla bütünleşik bir durumdadırlar. Bu durumda onların tanı yöntemleriyle teşhis edilmelerini zorlaştırmaktadır. Görüntüleme teknolojileri yansı oluşturan yapıları dolayısıyla atipik hemanjiomları görüntülemekte problemler yaşamaktadır.

Tüm hemanjiomların arasında atipik hemanjiomların oranı tam olarak tespit edilemese de yapılan çalışmalar kişilerde görülen hemanjiom vakalarının yüzde kırk kadarının apatik hemanjiom olarak ortaya çıktığını göstermektedir.

Atipik Hemanjiomun Özellikleri

Hemanjiom normal şartlar altında herhangi bir belirti göstermedikleri, herhangi bir semptoma neden olmadıkları için teşhis edilemezler. Vücuda ve kişiye hiçbir zararları yoktur ve tesadüfen veya başka hastalıklarla ilgili muayene esnasında teşhis edilmezlerse çoğu kişi bu durumu yaşadığından haberi olmadan hayatı devam ettirir. Bu nedenle çoğu durumda  hemanjiomların tedavi edilmeye ihtiyaçları yoktur. 

Atipik hemanjiomların bir türü olan ve ‘dev hemanjiyoma’ olarak adlandırılan durum en çok tedavi edilemeye ihtiyaç duyan hemanjiyoma türüdür.

Büyük çoğunlukla hemanjiomun boyutu 5 cm’den küçük olur, birkaç milimetre büyüklüğünde bile hemanjiomlar bulunabilir.. Bu boyutlarda hiçbir belirti göstermeyen atipik hemanjiyomların boyutu 10 cm’yi geçince ‘dev hemanjiom’ olarak adlandırılmaya başlar ve belirtiler bu boyutlarda kendisini gösterir. Boyutları yirmi ile yirmi beş santimetreye kadar büyüyüp, genişleyebilir. 

Karaciğerde görülen atipik hemanjiomlar tüm karaciğerde değil, çok yüksek oranda karaciğerin sadece bir lobunda görülürler. Tek bir tane olabileceği gibi, birkaç tanesi de aynı anda ortaya çıkabilir. Bu durumda ise karaciğerin her iki lobunda da ortaya çıkarlar.Tüm karaciğere yayılmış olan atipik hemanjiom vakaları oldukça nadirdir. 

Atipik hemanjiomun bir türü olan dev hemanjiomun karaciğerdeki görünümü

Yapıları itibarıyla sağlıklı karaciğer dokusundan kolaylıkla ayırt edilemezler, yansı yapan sınırları vardır. Büyüme ve genişleme hızları düşük olmakla birlikte stabildir, yavaş ama düzenli bir şekilde büyürler.

Atipik hemanjiom tanı metotları
Ultrasonografi
Manyetik rezonans görüntüleme
Bilgisayarlı tomografi
SPECT

Atipik Hemanjiom Tedavisi

Atipik hemanjiomlar normal şartlar altında tedaviye ihtiyaç duymazlar. Hastalar tedavi olmadan hatta çoğu zaman bu hastalığın farkında bile olmadan hayatlarını devam ettirebilirler. Fakat bazı durumlarda bunların tedavi edilmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Teşhisten sonra takibi oldukça önemlidir, radyolojik görüntüleme yöntemleriyle sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Bu kontrol neticesi ortaya çıkan bulgular ve şu belirtilerin bulunması halinde tedavi düşünülmelidir:

  • Hemanjiomun ağrı oluşturması
  • Hızlı bir şekilde büyümesi
  • Karaciğer etrafındaki organ ve dokulara baskı yapmaya başlaması
  • Çok nadir görülmekle birlikte kanama gerçekleşmesi
  • Büyüklük çağının altı santimetreyi geçmesi

Atipik hemanjiomlar çevre dokulara ve organlara baskı yapmaya başladığı zaman mide bulantıları, kilo kaybı yaşanması, şişkinlik ve iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yukarıdaki belirtiler ve baskı neticesi ortaya çıkan semptomlar üzerine hemanjiom tedavisi steroidlerle, interferon türevleriyle ve radyo terapi aracılığıyla, bunların dışında da  cerrahi operasyonla gerçekleştirilebilir. Son yıllarda diğer tedavi yöntemleri terk edilmeye başlanmış ve  özellikle büyüyen ve dev hemanjiom boyutlarına ulaşmış hemanjiomlarda diğer tedavi seçeneklerine oranla cerrahi operasyon daha sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Ameliyat esnasındaki en büyük problem kanamanın oldukça fazla olması ve kimi durumlarda bu kanamayı kontrol etmede yaşanan güçlüktür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu