Ayak Damarları Hastalıkları, Belirtileri ve Nedenleri

Ayak damarlarında meydana gelen hastalıklar nelerdir, ne tür hastalıklar vardır, ayak damar hastalıklarının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve tedavi yöntemleri nelerdir hakkında makale.

Ayak Damarların Hastalıkları

Ayaklar gibi en çok çalışan organlarımızdan birisinde meydana gelen damar hastalıkları birçok farklı türde ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların farkında olmak tedavileri açısından oldukça önemlidir.

Bunlardan birisi olan damar üst üste binmesi veya gelmesi olarak tarif edilen durum aslında bir damar hastalığı olmayıp, ayak kaslarının kasılmasından kaynaklanan bir durumdur. Vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayaklardaki kaslar kimi şartlar altında kasılırlar ve ağrıya sebep olurlar. Bu durum damarlarla ilişkilendirilse de kaslarla alakalı bir rahatsızlıktır.

Diğer bir rahatsızlık damar çekilmesi olarak tarif edilen durum ise ayaklarda bulunan kas ve tendonların kimi nedenlerden dolayı uzaması, kısalması, gerilmesi gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Damarların çekiliyormuş gibi hissedilmesine neden olan bir durum bu gerilmenin yarattığı histir.

Bunların dışında doğrudan ayak damarlarında meydana gelen bir takım hastalıklar da bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Damar çatlamaları ayaklardaki kılcal damarların çatlayarak görünür hale gelmeleridir. Bu çatlaklar kendi kendilerine iyileşmezler ama herhangi bir sağlık problemine de yol açmazlar. Çoğunlukla estetik kaygılarla tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Damar pıhtılaşması daha ciddi bir sağlık problemidir. Özellikle ayaklar gibi büyük ağırlık altındaki damarlarda uzun süreli ayakta kalmak gibi durum yüzünden damarlarda pıhtılaşma meydana gelebilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı da sebeplerden birisidir.

Ayak damar hastalıkları genellikle çok ciddi sağlık problemlerine neden olmamakla birlikte toplumda yaygın olarak görülen hastalıklardandır.

Ayak damarlarının genişleyerek balonlaşıp yırtılması ise ciddi bir sağlık problemlerine yol açabilir ve ayaklarda morarmaya neden olabilir.

Nedenleri ve Belirtileri

Ayak damarlarında meydana gelen hastalıkların birçok nedeni vardır ve farklı şekillerde belirti gösterirler. Bunları hastalıklara göre sıralarsak damar çatlamalarının nedenleri:

  • Sigara
  • İnce cilt yapısı
  • Yoğun spor
  • Kortizon kullanımı
  • Obezite

Damar pıhtılaşmaları ise:

  • Uzun süre ayakların hareketsiz kalması
  • Uzun süre ayakta kalınması
  • Genetik yatkınlık 

olarak sıralanabilir. Damar yırtılmalarının nedenlerini  de şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hipertansiyon
  • Sigara
  • Genetik yatkınlık
  • Aşırı alkol kullanımı

Damar çatlamalarında ayak damarları kırmızımsı renkte görünür hale gelirler. Kimi durumlarda örümcek ağı şeklinde kendilerini gösterirler. Bazı durumlarda da mor renkte ortaya çıkabilirler. Sol ya da sağ ayakta görülebilirler.

Damar pıhtılaşması normal şartlar altında herhangi ciddi bir belirti göstermez. Bu rahatsızlıkta görülebilecek belirtiler arasında pıhtılaşma olan bölgedeki kızarıklık, ve zaman zaman hissedilen sebepsiz ağrılar sayılabilir. Bunların dışında pıhtı oluşan sol ya da sağ bacağın bir diğerinden daha farklı renkte görünmesi, ayak bölgesinde elle hissedilebilen şişlik gibi durumlarda bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Damar yırtılmalarında ayaklarda morarma görülebilir. Daha çok kılcal ve yüzeysel damarlarda meydana gelen ufak yırtılmalar sonucu oluşur. Ayrıca yürüme veya fiziksel aktivite ile hissedilen ağrı, ayaklarda uyuşukluk hissi, istirahat halindeyken nedensiz yere hissedilen ayak ağrısı gibi belirtiler bu durumun işaretleri arasında sayılabilirler.

Tedavi Yöntemleri

Çoğu ayak damar hastalıkları ciddi sağlık problemlerine yol açmasalar da doktora giderek gerekli muayene ve tedavileri gerçekleştirmek önemlidir. Bu hastalıkların tedavilerinde kullanılan yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Lazer Tedavisi
  • İlaç Tedavisi
  • Endovasküler Tedavisi

Lazer tedavisi daha çok damar çatlamalarında kullanılan bir yöntemdir. Her yaş grubuna uygulanabilirliği, ağrısız ve acısız oluşu, komplikasyonlarının olmaması nedeniyle tercih edilirler. Bu lazer tedavisinde cilt yüzeyine yakın olan kılcal damarlara yüksek ısı gönderilerek bunların büzüşüp kaybolması sağlanır. Bu sayede meydana getirmiş oldukları kötü görüntü ortadan kaldırılır. Lazer tedavi merkezi gibi yerlerde kolaylıkla ve rahatlıkla uygulanabilmektedir. Dört ile altı seans arası sürer.

Ayakta pıhtılaşma sonucu oluşan morluk

İlaç tedavisi ise daha çok pıhtılaşma rahatsızlıklarında kullanılan bir yöntemdir. Antikoagülan türü kan inceltici ve sulandırıcı ilaçlar yardımıyla pıhtı azaltılmaya çalışılır. Bunlar aynı zamanda pıhtı oluşmadan önce koruyucu bir tedbir olarak da kullanılmaktadırlar.

Damar yırtılmalarında ise endovasküler tedavisi tercih edilmektedir. Bu tedavide balonlaşmanın ve yırtılma riskinin olduğu bölgeye genellikle kasık bölgesinden bir kateter yardımıyla girilir. Endovasküler tedavisi genel anestezi altında gerçekleştirilir bu kateter yardımıyla balonlaşma olan bölgeye stent takılır. Bu stent damar duvarına tutunarak geçen kanın duvara baskı yapmasını engeller. Bu sayede anevrizma genişlemeyeceği için yırtılıp kanama ihtimali ortadan kaldırılır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu