Ayakta Damar Şişmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Ayakta damar şişmesi; bilinçsiz spor faaliyetleri, hipertansiyon, darbe ve ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, bireyin yürümesine ve hareket etmesine engel teşkil eden bir hastalıktır.

Ayakta Damar Şişmesinin Nedenleri

Hemen herkesin bildiği gibi damarlar; vücuttaki her bir hücreye kan yahut çeşitli sıvılar taşıyan bir ağ sistemi olarak nitelendirilebilir. Deyim yerindeyse vücudun ulaşım sistemini kontrol eden damarlarda meydana gelen problemlerin elbette birtakım çıktısı olur. Belirtilen duruma örnek olabilecek hastalıklardan bir tanesi de ayakta damar şişmesidir.

Ayakta damar şişmesi en basit ifadeyle; birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ve bireyin hareket etmesine engel olarak yaşam standartlarında önemli ölçüde düşüşe sebebiyet veren bir hastalık olarak tanımlanabilir.

İstatistiksel veriler ışığında bakmak gerekirse; ayakta damar şişmesi erkeklere oranla kadın bireylerde daha sık görülen bir problemdir. Bunun durumun en temel nedeni; kadınların ayakkabı tercihlerini damarlar üzerinde tahribat yaratan bir model olan topuklu ayakkabıdan yana kullanmasıdır.

 

Şüphesiz vücudun sistematik yapısını olumsuz etkileyen her hastalıkta olduğu gibi ayakta damar şişmesinde de hızlı ve başarı oranı yüksek bir tedavi gerçekleştirilebilmesinin bağlı olduğu temel faktörlerden bir tanesi; hastalığı oluşturan nedenlerin nokta atış ile tespit edilebilmesidir. 

Dolayısıyla hastalığı meydana getiren nedenlerin üzerinde etraflıca durulması elzem bir hal alır. Ayakta damar şişmesinin nedenlerini şu şekilde sıralamak ve detaylandırmak mümkündür:

  1. Uzun Süre Ayakta Kalmak: Bireyin gün içerisinde gerek keyfi gerekse de zorunluluktan dolayı uzun süre ayakta kalması ayak bölgesindeki damarlarda ve bel bölgesindeki kaslarda zorlanmalara dolayısıyla tahribata sebep olacaktır.   
  2. Bilinçsiz Spor Faaliyetleri: Spor yapmanın saymakla bitmeyen yararlarının yanında  bilinçsiz yapılan sporun hiç şüphesiz birtakım zararları da mevcuttur. Kas ve damar sistemini zorlayacak ölçüde yapılan bilinçsiz spor faaliyetleri ayakta damar şişmesine sebebiyet verebilir.
  3. Ayak Bölgesine Alınan Darbe: Ayağın üstüne ağır bir cisim düşmesi ya da herhangi bir sert cisme çarpılması neticesinde damarın yapısında meydana gelen bozulmalar travma bölgesi olarak nitelendirilen bölgedeki damarların şişmesine neden olur. 
  4. Hipertansiyon: Toplum arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon durumunda kanın damar çeperine karşı oluşturduğu basınç normal seviyenin üzerinde seyreder. Damarlarda meydana gelen problemlerinin önemli bir yüzdesinin nedeninin hipertansiyon olduğu yapılan incelemeler ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle hipertansiyonun sürekli kontrol halinde tutulması, oluşabilecek birçok sağlık probleminin önlenmesi açısından büyük önem taşır.
  5. İlaç Kullanımı: Bireyin çeşitli nedenlerden ötürü kullandığı ilaçlar damarlarda tıkanıklıklara ve şişme problemine neden olabilir. Buna ek bireyin fiziksel ağrı ile de karşı karşıya kalması muhtemeldir.

 Hastalığın nedenlerini ayrıntılı bir şekilde elde aldıktan sonra tedavisinde kullanılan yöntemlerden ve tedavinin başarı yüzdesinin arttıran etmenlerden bahsetmek mümkündür.

Tedavisi

Hastalığın tedavisi noktasında göz önünde tutulması gereken temel nokta; hastalığının nedeni tam anlamıyla tespit edildiği takdirde doğru tedavi şeklinin belirlendiği ve bu durumun tedavinin başarı olasılığı önemli ölçüde arttırdığıdır.

Belirtilen duruma verilebilecek en net örnek; darbeye bağlı olarak meydana gelen ayakta damar şişmesi tedavisinde soğuk kompres kullanımının tercih edilmesidir.

Hastalığın tedavisinde tercih edilebilecek diğer yöntemleri:

  1. Problemin meydana geldiği ayağın günde 1  ya da 2 saat vücuttan yükseğe kaldırılması.(Burada hedeflenen kan dolaşımının arttırılmasıdır.)
  2. İlaç kullanımının doktor kontrolünde yeniden düzenlenmesi.
  3. Tüketilen gıdaların ve beslenme tarzının etkin bir düzenlemeden geçirilmesi.
  4. Gün içerisinde orta tempoda 15-20 dakika arasında yürüyüş yapılması.
  5. Sigara, alkol ya da uyuşturucu madde tüketiliyorsa tamamen ortadan kaldırılması.

Görüldüğü üzere hastalığın tedavisinin esasını; damarların yapısının kuvvetlendirilmesi diğer bir ifadeyle vücudun sağlık bir dolaşım sistemine sahip olması oluşturur.

Bireyin ayağında oluşan problemin erken farkına varması ve uzman hekim kontrolüne vakit kaybeden başvurması da hastalığın tedavisinde başarı ihtimalini arttıran bir diğer faktördür.

Bu doğrultuda bakıldığında; hastalığın semptomlarının takibi ve tespitinin de tedavi noktasında büyük öneme sahip olduğu ifadesi yanlış olmayacaktır.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu