Bacaklarda Bulunan Damar Tıkanıklığı Ameliyatı
Bacaklarında damar tıkanıklıklarında; izlenen tedavi sürecinde; ilaç, stent ya da balon aşamalarından sonuç vermediği takdirde artık hastanın önünde; ameliyattan başka yol kalmamıştır.
İçindekiler
Bacaklarda Damar Tıkanıklığı Ameliyatı
Bacakları besleyen aort damarı karına geldiğinde önce ikiye diz kısmına geldiğinde ise üçe ayrılmaktadır. Aort damarının bacakları besleyen bölümünde oluşulan tıkanıklı ve darlık hasta açısından sonu kangrene kadar giden ciddi sorunlar doğmasına neden olmaktadır. Meydana gelen damarlardaki daralmanın hangi seviyede olması ve tam olarak kapladığı yer yapılacak cerrahi müdahaleyi de etkilemektedir. Karnın içinde olan damarların darlığında açık cerrahi yönteminden çok stent veya balon ile müdahale yoluna gidilir. Tıkanıklıkta karın bölgesi açılarak, karından yapılan açık cerrahi ameliyat; hasta açısından ameliyat sonrası iyileşme dönemimde sıkıntılı olmaktadır.Karında bulunan damarları kapsadığı alan geniş olduğundan, -karın bölgesinde damarlara yapılan anjiyografi sonunda damarların darlığının tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Eğer bacak damarlarında oluşan tıkanıklık; diz ile kasık arasında ise ve damar yüzde ellinin üzerinde tıkanmışsa aynı zamanda bu olayla ilgili hasta ciddi sıkıntılar yaşıyorsa o zaman femoro popliteal bypass yapılarak tıkalı olan damar açılır.
Diz altında bulunan üç ana damardan birinin tıkanması halinde ameliyat kolay tercih edilmez. Genellikle bu damarların açılmasında ilaç tedavisine ağırlık verilir. İşe yaramadığında stent ya da balon uygulaması üzerinde durulur. Çok zor durumda kalmadan bacak üzerinde diz altında bulunan damarlar ameliyat edilmez. Ameliyatın zorunlu olarak yapılması gereken durumlarda ise bypass yöntemi kullanılır. Suni damar tercih edilmez bunu yerine bacaktan alınan başka bir damar kullanılır.
Bacak damarlarında tıkanıklık ya da darlık oluşmuşsa; genel olarak damarlarda tek bir yerde daralma olmaz. Bu ana darlığı takip eden başka darlıklar da bulunmaktadır. Bu yüzden ameliyathanede damar tıkanıklığı açılırken diğer tıkanıklıklara da aynı anda müdahale edilmelidir. Diğer tıkanıklıklara balon ya da stent uygulaması aynı anda aynı ortamda yapılmalıdır.

Bacak Damar Tıkanıklığı Ameliyatı
Bacak damar tıkanıklığı ameliyatı; tıkalı olan damarın semptomlarına göre iki şekilde yapılmaktadır:
- Endarterektomi
- Bypass
Bacaklarında damar tıkanıklığı şikayeti olan hasta; izlediği tedavi yolunda; ilaç, stent ya da balon aşamalarından verim alamadan geçtiği takdirde artık önünde; açık cerrahi ameliyatlarından başka seçenek kalmamıştır.
Endarterektomi
Bacaklardaki damarın tıkanıklığının kapladığı alanın kısa olması halinde tercih edilen bir cerrahi müdahale şeklidir. Oldukça fazla tercih edilen; daha az komplikasyonları bulunan bu operasyonda; damarın tıkanmasına neden olan kısmın damardan sıyrılır. Kazınarak temizlenir. Endarterektomi ameliyatlarında başarı oranı; kasıkta bulunan derin feoral adı verilen atar damar tıkanıkları ya da darlıklarında daha fazla olmaktadır.
Bypass
Eğer damarda bulunan tıkanık ya da darlığın kapladığı hacim uzunsa; bu gibi durumlarda bypass ameliyatları tercih edilmektedir. Bacaklardaki damar tıkanıklıkları olan hastanın; bu yöntemle bağcın ya da vücudun farklı kısmından Bir başka damar alınarak veya suni damar yardımıyla atlanması sistemine bypass denilmektedir.
Cerrahi Müdahale (Ameliyat) Hazırlığı
Bacaklarında oluşan damarların tıkanmasına bağlı olan her türlü tedavi( ilaç, stent; balon, alternatif tıp) denenmiş buna rağmen olumlu bir sonuç alınamamışsa geriye sadece açık ameliyat olarak bypass ve endarteroktomi kalmaktadır.
Açık cerrahi yöntemi gerektiği durumlarda; ameliyat olacak hasta son gece önceden yemek yemez. Yemek yemez. Alkol kullanmaz. Hastaneye geldiğinde hastaya yapılması gereken tetkikler yapılır. Tansiyonu, şekeri, kolesterolü kontrol edilir. Ameliyat sırasında sorunla karşılaşılmaması için tansiyon veya benzeri sorunlarına müdahale edilir. Ameliyatta gerekebilecek kan hazırlanır. Hasta odasına yerleştirilir. Gerekli olan anestezi testleri yapılır. Herhangi bir şekilde alerjileri kontrol edilir. Hasta ameliyata alındığında ilk olarak serumu takılır. Anestezi uzmanları tarafından uyutulur. Müdahale edilecek bölge temizlenerek steril edilen aletler kontrol edilir. Hasta artık ameliyata hazırdır.
Cerrahi Müdahale (Ameliyat) Aşamaları
Bacaklarda bulunan damarların tıkanmasını tedavi etmek amacıyla yapılan ameliyatlarının aşamalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Bacakta, karında ya da kasıkta bulunan tıkalı damarın üstündeki cildin üzeri temizlenerek; mikrop mikrobik ya da enfeksiyonel bir soruna karşı tedbir amacıyla steril edilir.
- Bacakta, karında ya da kasıkta bulunan tıkanmış damarın üzerinden aynı hizada boydan bir kesi açılır.
- Tıkanmış olan veya darlaşan damara ulaşılınca; sorunlu olan kısmın başladığı ve bittiği kısımlarına birer pens takılarak operasyon süresince o damarda bulunan kan dolaşımı engellenir.
- Yapılan operasyon sırasında kan pıhtılaşmasını engellemek amacı ile hastaya heparin vurulur.
- Tıkalı ya da dar olan damar açılarak; tıkanıklığa ya da daralmaya neden olan katman iyice kazınarak temizlenir.
- Cerrahi müdahale yapılıp tıkanıklık açılıp darlık genişletildikten sonra hastanın vücudundan kesilen bir damarla müdahale edilen damarın üzerine yama yapılır.
- Açılan damarın bulunduğu yere kanın dolaşımını sağlamak amacıyla takılan iki pens alınır.
- Damardaki kanın dolaşımında herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilip; cerrahi müdahale sonunda bir sızıntı veya kanama olup olmadığı kontrol edilir
- Ameliyat alanı dikilerek kapatılır
- Dikişlerin üzeri steril bir bandaj yardımı ile kapatılır.
- Bazı durumlarda gerekli görülürse; ameliyat bölgesinde sızıntıyı dışarı vermesi amacı ile ufak bir diren katılabilmektedir.
İyileşme Süreci
Bacak damarlarında oluşan tıkanıklığa bağlı olarak yapılan ameliyatların sonunda hastanın; iyileşme süresi değişkendir. Bazı durumlarda bu süreç uzun olabilmektedir. Ameliyattan sonra hastaya üç veya altı ay boyunca fizik tedavi gerekebilmektedir. Yapılacak olan fizik tedavinin başladığı bu üç ay içinde iyileşme süreci hızlanmaktadır. Ameliyat sonrasında; yapılan egzersizler, ilaçların düzenli kullanılması, kontrollerin zamanında aksatılmadan yapılması hastanın iyileşme süresini kısaltmaktadır. Karından girilen ameliyatlarda hastada iyileşme süresi daha uzun olmaktadır