Bacaklarda Oluşan Damar Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Bacaklarda oluşan damar tıkanıklıkları sonu kangrene kadar varan ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır. Tedaviye geç kalındığı takdirde hastanın bacağını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Bacaklarda Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Bacak damar tıkanıklığı çok ciddi sonuçları olabilecek, önemli bir hastalıktır. Bacak damar tıkanıklığı; hastalığın ilk başlarında genellikle belirti vermez. Bu belirtiler zaman içinde ortaya çıkabilir. Ancak bazı hastalarda; damar tıkanıklığı hastalığı oluştuğunda; hastanın bacağının kaybına kadar gidebilen ciddı sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bacaklarda damar tıkanıklığı tedavisi

Bacaklarda damar tıkanıklığı tedavisi bir kalp damar cerrahı tarafından iki şekilde değerlendirilir.

  • Damar tıkanıklığının altında yatan sebepler nelerdir?
  • Hastalık hangi aşamadadır?

Bu değerlendirmeler ışığında tedavi planlanır.

Bacaklardaki damar tıkanıklığı bulunan hastada ilk tedavi aşaması ilaçla olmaktadır. Sorun ilaçla çözülemiyorsa o zaman damardaki problem için stent ile açılmaya uygun olup olmadığı değerlendirir.  Hastalığın aşamasına göre ikinci tedavi yöntemi balonla ya da stent ile açılmasıdır. Balon ya da stent hastalığın ilerlemesi için uygun değilse; cerrahi yöntemle hastanın damarın için temizlenir ya da hastanın damarına by pass yapılır.

İyileşme Süreci

Hasta; hastalığın başında ise damarların açılması egzersiz, yaşam şartlarının düzenlenmesi, alkol sigaranın bırakılması, altında yatan başka hastalık varsa onun tedavisinin yapılması, gıdalarına dikkat etmesi gibi özenli bir dikkat ve ilaç tedavisi yardımı ile kısa sürede iyileşir. İyileşme süreci; sadece doktora ve tedavi şekline bağlı olmamaktadır. Hastanın kendi tedavisine gösterdiği dikkat ve bakım da bu süreyi kısaltmaktadır. Stent, balon ya da cerrahi müdahalede iyileşme süresi; oldukça kısa olmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir

Bacağında damar tıkanıklığı sorunu olan hasta ile ilgili tedavi iki şekilde devam etmektedir.

  • Damar tıkanıklığının nedeni saptanıp uygun tedavi yöntemi uygulanır
  • Damar sertliğine bağlı olan tıkanıklık temizlenip açılmasına çalışılır.

Bacaktaki damar tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır

Hastanın tedavisinde üç yol bulunmaktadır:

  • İlaçla birlikte egzersiz tedavisi
  • Anjioplasti; damar içine stent takılması yolu ile damarın genişletilmesi şeklinde tedavi ( Endovasküler) yöntem
  • Açık Cerrahi yöntemi

Tedavi aşamasına geçmeden önce hastaya; hastalığın hangi aşamada olduğunu anlamak için bir takım testler ve tetkikler yapılır.

Nabız Muayenesi

Doktorunuz tarafından yapılan bu tetkikte; hastanın vücudunda bulunan atardamarların cilde en yakın olan ayak bileği ya da diz arkasından doktor tarafından alınmasıdır.

ABI (Ayak bileği/kol indeksi)

Kollardan ve bacaklardan alınan tansiyonun kaleme benzeyen bir el dopplerı ile ölçülmesi işlemidir. Bacaktan alınan tansiyon, koldakinden yüzde doksana yakın bir düşüklük gösterirse bacak damarları tıkalı demektir.

Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri

  • Renkli Doppler Ultrasonografi
  • Emar (MR)
  • BT

İlaç Tedavisi

Bacaklarda bulunan atardamar tıkanıklığında ilk aşama ilaçla tedavidir.  Bu tedavide hastaya; kan sulandıran, dolaşımı düzenleyen ve damarları genişleten ilaçlar verilir. İlaç tedavisi hastalığın ilk aşamasında başlasa da; ameliyat sonrası devam etmektedir.

Tedavinin her aşamasında ilaç tedavisi önem kazanır.  Kullanılan ilaçlar:

  • Prostanoidler; kanda bulunan hücrelerin pıhtılaşmasını önler. Tedavide kullanılan iloprost gurubuna bağlı olan ilaçlar tedavide başarılı bir çizgi izlemektedir. Amputasyonu önler ve kansızlık konusunda tedavi edici bir destek verir.
  • Vazodilatörler; sadece bacakta değil bütün vücutta bulunan damarların genişlemesinde etkendir. Bu yüzden çok nadir önerilir.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar; Tedavi amaçlı kullanılır.
  • Kanı incelten ilaçlar; Tedavi amaçlı kullanılır.

Daralan damarlarda kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlardan bazıları;

  • Warfarin
  • Heparin
  • Apixaban
  • Rivaroxaban

Bacaklardaki Damar Tıkanıklığı Komplikasyonları

Dikkat edilmediği ve tedavide geç kalındığı taktirde hastanın bacağını kaybetmesine neden olabilecek bu hastalık aslında oldukça ciddi sonuçlar ve komplikasyonlar içermektedir.

Bu komplikasyonların oluşmasında; hastanın bulunduğu yaş aralığı, bu hastalığın altında yatan başka bir hastalık nedeni olup olmamasına, daralmanın olduğu bölge ve daralmanın kapsadığı alana, hastalığın aşamasına göre değişkenlik göstermektedir.

Başlıca yan etkiler; korkunç ağrı, yürüme zorluğu, bacakta şişme, yaraların oluşması, kanamalardır.

Ameliyat sırasında kalp krizi geçirme, akciğer ya da böbrek yetmezliği, pıhtı yani emboli atılması, damar greftinde oluşacak tıkanma, kangren ya da bacağın kaybedilmesidir. Bu hastalığın komplikasyonları arasında yüzde üç de olsa ölüm riski de bulunmaktadır.

Yapılan tetkikler ve muayene sonucu damardaki tıkanık tedavisinde uygulanan balon, stent uygulaması ya da direk cerrahi müdahale gibi tedavi şekline karar verilirken aynı zamanda kombine olarak ana tedaviye destek olarak yapılması gerekenler;

  • Kan şekerinin dengelenmesi ve düzene oturtulması
  • Hastanın diyetinin düzenlenmesi
  • Tıkanıklık sonucunda ayaklarda yaralar oluştuysa; bu yaralar için uygun görülen antibiyotik tedavisi acil olarak başlanmalı ve pansumanlar düzenli yapılmalı
  • Ayaklarda oluşabilecek kangren riskine karşı tedbir amaçlı olarak hiperbarik oksijen uygulaması ile tedaviye destek olunmalıdır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu