Bacak Damar Hastalıkları, Tedavisi ve Bypass Ameliyatı
Bacak damar hastalıklar; zamanında fark edilip, müdahalede bulunulmadığı taktirde; diğer hayati organları da etkileyen, sonu felce hatta ölüme varan ciddi bir sağlık problemi olmaktadır.
İçindekiler
Bacak Damarı Bypass Ameliyatı
Tıkalı olan damarın üzerinden yapılan bir köprü sayesinde kanın beslemek zorunda olduğu alana ulaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan köprüye bypass denilmektedir. Genel olarak bacaklarda damar tıkanıklığının yaşandığı ana damar; uyluk civarında yer alan femoral adı verilen atardamardır. Bunun dışında bacaklara ve aorta doğru giden arterlerde de damar tıkanıklığına rastlanılmaktadır.
Bypass ameliyatlarında üç eşit damar kullanılmaktadır:
- Greft ( köprü damarı)
- Sentetik damar ( polyester ya da teflondan yapılır. Dayanıklı değildir ve iltihaplanma oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle vücut damarlarının uygun olmadığı durumlarda tercih edilir)
- Hastaya ait bir damar ( kasıkla ayak bileklerinde arasında bulunan safen adı verilen toplardamarlardan bir parça)
Ameliyat Hazırlığı
Bacak bypass ameliyatlarında safen toplardamarları geniş damar bypassları konusunda uygun olmaz. Bu nedenle köprü oluşturulacak damar geniş ise o zaman sentetik olan damarlar mecburen kullanılmak zorunda kalınır.
Bypass yani bacak damar değişimi ameliyatı için kangren riski ortaya çıkmadıkça veya ciddi bir soruna neden olacağı gözlenmedikçe, bacak damarının tıkalı olması yeterli bir neden olmamaktadır. Bu operasyonlara girmeden evvel vücudun tam bir değerlendirmesi yapılmalıdır. İlk olarak hastaya doopler çekilir. Bu şekilde bütün atardamar gözlenir ve bypassda kullanılacak uygun atardamar seçilir.
Ameliyat Aşamaları
Bacaktan damar alınması ameliyatı ve uygun olan bu damarın sorunlu bölgeye yerleştirilmesi; kısaca bypass ameliyatlarının aşamaları şu şekilde olmaktadır;
- Uygun damar seçilir
- Hastaya genel veya lokal anestezi uygulanır. Bu tür operasyonlarda genel olarak belden anestezi ile lokal anestezi uygulamasında bulunulur.
- Hasta ameliyat öncesi yemek yemez sıvı tüketmez.
- Operasyon yapılacak bacağın üzeri antiseptik olan solüsyonla temizlenir.
- Damar tıkanıklığı olan bölgenin başlama ve bitiş seviyeleri göze alınarak cilt üzerinden bir kesik açılarak sorunlu artere ulaşılır.
- Damardan geçen arterdeki kan özel pensler yardımıyla sıkıştırılarak durdurulur.
- Bypass için seçilen greft damara yerleştirilir ve dikilir.
- Kanama olup olmadığı kontrol edildikten sonra operasyon yapılan bölge kapatılır.
Ameliyat Sonrası
Bacağından bypass ameliyatı olan hasta, operasyon sonunda bir hafta içinde hastaneden taburcu olabilmektedir.
- Operasyon sonunda hasta bir gün yatakta dinlendirilir ve daha sonra kalkıp yürümesi sağlanır.
- Operasyon sonunda hataya birkaç gün bacak damarında pıhtılaşmaya engel olacak ilaçlar içirilir.
- Hastaneden taburcu olmadan hastaya tekrar doopler yapılır. Herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir.
- Taburcu olduktan bir buçuk ay sonra hastanın ilk kontrolü yapılır. Daha sonra hasta üç ayda bir kontrolden geçer.
Riskleri
Bacakta bypass ameliyatı olan hastanın karşısında bulunan riskler çeşitli faktörle bağlı olarak değişebilmektedir Bacak damar ameliyatı riskleri:
- İlerleyen yaşa bağlı olarak damarlarda oluşan eslatikiyet kaybı
- Hastanın genetik sahip olduğu diğer sağlık problemleri
- Ameliyat yapılan bölge ve ameliyat sebebi
- Cerrahi müdahale sonunda bacakta oluşma ihtimali olan şişme ve ağrı
- Enfeksiyon kapması
- Yaranın kanaması
- Böbrek yetmezliği
- Felç
- Akciğer yetmezliği
- Kalp Kirizi
- Taklılan yeni greft; bacaktaki damarda kan pıhtılaşması oluşması
- Greftte oluşacak tıkanıklık
Bacak Damar Hastalıkları
Bacak damar hastalıklarının başlıca ve en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Damar sertliği
- Damar tıkanıklığı
- Anevrizma
Bacak damar hastalıklarında tedaviye başlanmadan önce hastalığın kesin olarak belirlemesinde yardımcı olan, kesin sonuç veren anjiyografi olmaktadır. Bacakta bulunan damar hastalıkları önlemi alınmadığı ve tedaviye başlanmadığı sürece sonu oldukça sıkıntılı biten ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir. Bacaktaki damar morlukları bazı durumlarda oldukça önemli bir belirti olmaktadır.
Damar hastalıklarının neden olabileceği sonuçlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Gangren
- Yürüme zorluğu
- Felç
- Beslemekle yükümlü olduğu oranda sorun yamamsı veya o organın çalışmasını durdurmasını
- Hayati fonksiyonların durması
Bacaktaki Damarlar Nasıl Geçer
Bacaktaki damarların belli olması bilhassa kadınlar için, psikolojilerini bozan, saklamaya çalıştıkları ciddi bir sorundur. Bacaktaki damarların görünmesine engel olmak için yapmadıkları kalmaz. Sosyal hayatlarında gerek giyimleri gerekse yaptıkları etkinliklerde kendilerine kısıtlama koyarlar. Bacakta oluşan kılcal damarların tedavisi için cerrahi bir müdahaleye gerek olmamaktadır. Estetik olan bacaklardaki damarları kapatan kremler, ilaçlar, masajlar ve egzersizler bacakta bulunan damarların görünüşündeki bozuklukları çoğu zaman ortadan kaldırmaya yeterli olmaktadır. Bunun dışında günümüzde oldukça fazla rağbet gören lazer tedavisi bacakta bulunan kılcal damarların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Bacağa uygulanan lazer, konusunda uzman olan bir kişi tarafından yapılmalıdır. Lazer dışında skleroterapi yöntemi de bacakta damar çıkmasının önlenmesinde önemli rol oynar. Bu yöntemde kılcal damarların kaybolmasını sağlayan bir ilaç çok ince bir uca sahip olan iğne ile damar içine verilir.
Tromboz
Bacakta ya da herhangi bir yerde bulunan bir damar içinde oluşan kan pıhtısı sebebine bağlı olarak tıkanmasına denilmektedir. Damarda oluşan kan pıhtısına da trombüs adı verilmektedir. Bilhassa kalça ve bacakta vuku bulan tromboz sağlık açısından tehlikeli olabilmektedir. Bacak yüzeylerinde bulunan toprak damarlarda meydana gelen trombozlara ise varis denilmektedir. Varisler; kalça ve bacakta meydana gelen trombozlar kadar tehlikeli olmamaktadır. Damardan kopan bir tromboz kalbe ulaşır, kalpten sonra akciğer damarlarını tıkarsa ölüme neden olabilmektedir. Trombozlar nadir de olsa beyine ulaşırlarsa kalp damar tıkanması veya beyin kanamasına sebebiyet verebilmektedir. Tromboz kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Tromboz Belirtileri
Bacakta tromboz belirtileri genel olarak karekteristik bir sağlık sorununa neden olmama ihtimali oldukça fazladır. Tromboz belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tromboz bulunduğu bölgenin şişmesine sebep olmaktadır.
- Trombozun oluştuğu alan şişmekle kalmaz aynı zamanda şiddetli ağrılar vermektedir. Bacak trombozunda ağrı çoğu zaman bacağın yukarı kaldırılması ve yukarda tutulması sayesinde azalır.
- Tromboz eğer bacakların yüzeyinde ve görünebilecek bir şekilde ise parmakla dokunulduğunda hissedilir.
- Tromboz belirtileri etki ettiği alana ve kalbe olan yakınlığına göre değişkenlik göstermektedir.