Bacakta Damar Atması, Nedenleri ve Tedavi Yolları
Bacakta damar atması, damar tıkanıklığı gibi önlem alınması gereken rahatsızlıkların belirtisi olabileceği gibi obezite veya sigara kullanımı gibi durumların da sonucu olabilir.
İçindekiler
Bacakta Damar Atması, Nedenleri ve Tedavi Yolları
Bacakta damar atması genellikle damarlarda meydana gelen tıkanıklığın habercisi olmaktadır. Bacak damarlarında sadece seğirme şeklinde görülen ufak damar atışları büyük bir tehlike uyandırmazken, damarların yoğun bir şekilde atması ve kişinin bunu hissetmesi halinde bacakta damar tıkanıklığından şüphelenilebilir. Kalpten gelen üç atardamar bacaktan geçmektedir. Kasıklardan geçerek üst baldıra kadar olan kısım ana bacak damarlarıdır. Bu bölgede oluşacak olan damar atmalarının en büyük nedeni sigara ve alkol gibi ürünlerin tüketiminden kaynaklanmaktadır. Zaman içerisinde kalça ve kasıklarda ağrı hissedilebilir. Hissedilen ağrı bel fıtığı gibi rahatsızlıklara bağlanıyor olsa da bacak damarı atması varsa damar tıkanıklığına işaret edebilir.
Kasıklardan diz kapağına kadar olan bölgede bulunan atardamarlarda atmaların yaşanması halinde bu bölgede de tıkanıklıklardan söz edilebilir. Bacak içerisinde en sık tıkanan bölge burası olduğu gibi yaşanan tıkanma durumunda diz altında ve uyluklarda ağrı hissedilir ve yürüyüş esnasında damar atmaları oldukça fazla hissedilir.
Diz kapağından ayaklara kadar olan kısımda yer alan damarlarda atma varsa bu da yürüyüş sırasında ağrı, parmaklarda deri soyulması ve yara gibi belirtilerle damar tıkanıklığını gösterebilir. Bacakta damar atması her zaman damar tıkanıklığı olduğunu göstermese bile çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle doktora başvurmak daha doğru olacaktır.
Bacakta Damar Atmasının Nedenleri
Damarlar vücut içerisindeki kanın dolaşmasını sağlayan yapılardandır. Ancak zaman içerisinde kişilerin yaşam koşullarına bağlı olarak bazı rahatsızlıkları haber verebilirler. Bacakta damar atması da damarlarda oluşan sorunu haber veren durumlardandır. Sağ bacakta ya da sol bacakta meydana gelen damar atması görüldüğünde bacakta şişkinlik olup olmadığına, kızarıklık ya da morarma olup olmadığına bakmak ve bir uzmana görünmek gerekir. Bacakta oluşan damar atması nedenleri şu şekilde de sıralanabilir:
- Hareketsiz bir yaşam stiline sahip olmak
- Damar tıkanıklığı
- Damarlarda zedelenme
- Kanser ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tüketilmesi
- Kalp rahatsızlıkları
- Akciğer rahatsızlıkları
- Hepatit gibi bulaşıcı rahatsızlıklar
- Sigara ve alkol tüketimi
- Demir eksikliği
- Aşırı kilo alımı ve obezite
- Damara uzun süre baskı yapmak
- Psikolojik nedenler
- Sinirsel rahatsızlıklar
- Yaşlılık
- Kan pıhtılaşması
- Gebelik ve lohusalık dönemi
Bacakta görülen damar atmasının sebepleri içerisinde en tehlike arz edeni damar tıkanıklığı olmaktadır. Damar tıkanıklığı sadece bacakta kendini hissettirmeyecek aynı zamanda vücudun diğer organlarını da etkileyerek ağrılara neden olacaktır.
Sağ ya da sol bacağın tamamında meydana gelen damar atmasının sebebi araştırıldığında tedavisi daha kolay olabileceği gibi kişiler damar atması ile birlikte çeşitli belirtileri de vücutlarında görebilirler. Bacakta damarların şişmesi, morarma, kızarıklıklar, yürürken ağrı hissi ve uyuşma da damar atmasına eşlik edebilecek belirtilerdendir. Bunlardan biri ve ya birkaçının görülmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bacakta Damar Atması Tedavisi
Damar atmasının tedavisinde ilk yöntem damarın neden attığına yoğunlaşmak ve damar atmasına neden olan durumu ortadan kaldırmak olmaktadır. Alanında uzman olan bir doktora gidilmesi halinde kişilerin bacak damarları incelenecek ve gerekli tetkikler yapılarak damar tıkanıklığı gibi bir durum olup olmadığına bakılacaktır. Ayrıca damar atması durumu görülen kişilerde damarın 2 günden daha fazla süre atması halinde çeşitli damar sorunlarından söz etmekte mümkündür.
Damar atmasını geçirebilmek için kişiler şu yöntemlere de başvurabilirler:
- Damar atması hareketsiz bir yaşamdan kaynaklanabileceği için kişilerin günlük olarak yürüyüş yapması ve egzersiz programları uygulaması gerekir.
- Sigara ve alkol kullanımı üst bacaklarda damar atmasına neden olacağı için kullanılmamalıdır.
- Gebelik döneminde damarların gerilmesine bağlı olarak damar atması görülebilir. Ayrıca lohusalık döneminde ve doğumdan sonraki 6 hafta içerisinde vücut eski haline dönmeye başladığından dolayı damar atması normaldir. Kramplar ve damar atması sık sık yaşanıyorsa ve ağrı varsa doktora başvurmak gerekir.
- Kiloya bağlı olan bacak atmasını önlemek için diyet programları uygulanmalıdır.
Bacağın tamamında damar atmasının görülme nedenleri arasında yer alan damar tıkanıklığı ve kan pıhtılaşması gibi sorunlarda doktor gözetiminde çeşitli ilaçlarla tedavi uygulanabildiği gibi cerrahi müdahale de gerekebilir.
Damar zedelenmesi ya da damar yırtılması gibi durumlarda da doktor tarafından damarın hasarını önlemeye yönelik ilaç kullanılabilir. Kalp ve damar rahatsızlıkları nedeniyle bacakta damar atması görülen kişilerde doktora bildirmeleri halinde derin damar trombozu ya da pulmoner emboli gibi oluşabilecek rahatsızlıklar araştırılacaktır.