Bacakta Damar Genişlemesi Neden Olur ve Tedavisi Nedir?

Bacak bölgesinde ağrı, yara ve morluk oluşumunun arkasında yatan neden olan bacakta damar genişlemesi, damar içerisindeki kan basıncının olağan dışı artmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Bacakta Damar Genişlemesi

Bacakta damar genişlemesi; özellikle kadın bireylerde daha sık görülür ve engelleyici etmenler devreye sokulmadığı takdirde bacak bölgesinde morluklar, açık yaralar vb. tahribatlara sebep olan hastalık olarak ifade edilebilir.

Vücudun herhangi bir bölgesinde damar genişlemesi görülme ihtimali olmasına karşın hastalık genellikle bacak bölgesinde görülür ve bireyin yaşam kalitesinde büyük düşüşlere sebep olacak etkiler yapar.

 Bacakta damar genişlemesinin ortaya çıkarttığı en ciddi problem şüphesiz varistir. Yapılan incelemeler neticesinde toplardamar genişlemelerine ek olarak kılcal damar genişlemelerinin de varise neden olduğu tespit edilmiştir.

Elbette toplardamarlar ve kılcal damarların vücudun dolaşım sistemi üzerindeki görevlerinde büyük farklılıklar bulunur. Fakat buna rağmen her iki damarın da birçok nedenden ötürü genişlediği takdirde varise sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Toplumda yaygın olarak varis hastalığının yalnızca kadınlarda ortaya çıkan bir hastalık olduğuna inanılsa da yapılan araştırmalar bu durumun yanlışlığını ortaya koyar. Kliniksel çalışmalar; varisin kadınlarda görülme olasılığının % 40, erkeklerde görülme olasılığının ise % 10 olduğunu tespit etmiştir. 

Kadınlara kıyasla erkeklerde varis görülme ihtimali düşük olsa da bir ihtimal olarak mevcuttur ve buradan da anlaşılabileceği gibi bacakta damar genişlemesi sonucunda ortaya çıkan varis yalnızca kadın bireylerde görülen bir hastalık değildir.

Bacakta Damar Genişlemesi Nedenleri

Hastalığın ortaya çıkış nedeninin tam manasıyla kavranabilmesi amacıyla bu nokta vücuttaki dolaşım sisteminin temel ögelerinden olan damarların yapısından bahsetmek gerekir. 

Vücut dokularına temiz kan taşınmasında görev alan atardamarlar çift yönlü taşıma işlemi gerçekleştirebilirken, kirli kan taşınmasından sorumlu olan toplardamarlar ayaklardan kafa bölgesine olmak üzere tek yönde bir taşıma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu taşıma işlemleri birbiriyle kıyaslandığında yer çekimi kuvvetini karşısına alarak taşıma gerçekleştiren toplardamarların işinin daha zor olduğu görülür.

Kirli kanın toplardamar içerisindeyken yer çekimi dolasıyla geri kaçmasının engellenmesi noktasında toplardamarın yapısında bulunan kapakçıklar görev alır. Bu noktada hastalığın temel nedeninin; bu kapakçıkların yapılarının çeşitli nedenlerden ötürü tahribata uğraması ya da tamamen bozulması olduğunu söylemek gerekir.

 Kapakçıkların bozulmasının temel iki nedenini şu şekilde sıralamak ve detaylandırmak mümkün olacaktır:

  • Bireyin uzun süre hareketsiz kalması: Hareket şüphesiz kas-iskelet sisteminin sağlığı için gerekli bir faaliyettir. Öyle ki; uzman hekimler, düzenli periyotlarla spor yapılmasını tavsiye etmekte ve yapılan bu sporun birçok hastalığın tedavisinde etkili olacağını söylemektedir. Uzun süre hareketsiz kalınması damarların içerisindeki kan basıncını arttırarak toplardamar kapakçıklarının yapısının bozulmasına sebep olacaktır.
  • Bireyin uzun süre hareket etmiş olması: Yaptığı iş gereği gün boyunca hareket etmek durumunda kalan ve bacakları üzerinde bir hayli baskı oluşturan bireylerde, bu durumun damar genişlemesine sebebiyet vermesi oldukça kuvvetli bir ihtimaldir. Uzun süre hareketsiz kalmak nasıl ki damarların içerisinde basınç oluşturuyorsa, uzun süre hareket etmek de aynı şekilde basınç oluşturacak ve kapakçıkların yapısını bozacaktır.

 Bacakta Damar Genişlemesi Tedavisi 

Hastalığı oluşturan temel nedenin kapakçıkların yahut damarların yapısının bozulması olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hastalığın tedavisinin bozulan yapıların onarılmasından geçtiği açık bir şekilde ortaya çıkar.

Gelişen teknolojinin getirdiği imkanlar hastalığın tedavisi noktasında deyim yerindeyse çığır açan tekniklerin kullanılmasını mümkün hale getirdi. Bu teknikler;

  • Skleroterapi Tekniği: Temelinde yapısı bozulmuş olan damarların içerisinde köpüksü bir madde yerleştirilmesi yatan bu teknik, köpük tedavisi olarak da bilinir. Köpük oluşumunda kullanılan ilaç, hastanın yapısına ve hastalığın derecesine göre hava ile temas etmeden de damara enjekte edilebilir. 
  • Cerrahi Müdahale: Yaralı bölgenin iyileşme süreci ve müdahalenin verim derecesinin düşük olduğu dikkate alınırsa cerrahi müdahalenin hastalığın tedavisinde önerilen bir yöntem olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
  • Lazer Tekniği

İçerisinde cerrahi işlem barındırmayan  ve iyileşme sürecini bir hayli kısaltan lazer ve skleroterapi tekniği, son dönemde bacakta damar genişlemesinin tedavisi noktasında ön plana çıkmıştır.

Hastalığın tedavi edilmediği takdirde daha ciddi problemlere yol açacağı ve bacak bölgesindeki yaralanmaların daha da artacağı dikkate alınarak vakit kaybetmeden uygun tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve bu doğrultuda tedaviye başlanması gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu