Bebeklerde Göz Kanalı Tıkanıklığı, Belirtileri ve Tedavi Yolları

Bebeklerde görülen göz yaşı kanal tıkanıklık hastalığı nasıl bir rahatsızlıktır, nasıl anlaşılır, hangi belirtileri gösterir ve nasıl geçer, tedavi yolları nelerdir, nasıl gerçekleştirilir hakkında makale.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Tıbbi olarak konjonktivit şeklinde adlandırılan gözyaşı kanalı tıkanıklığı yeni doğan bebeklerde sık görülmekte olan bir durumdur. Ortalama olarak yeni doğanlarda yüzde altı oranında görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Normal şartlar altında zamanla bu tıkanıklık açılabilir fakat bazı durumlarda kendiliğinden açılmayan kanalı açmak için müdahale gerekebilir.

Yeni doğanlarda görülen gözyaşı kanal tıkanıklarının nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Bebeğin kanal açılmadan doğması
  • Travma
  • Enfeksiyon

Bebeklerde görülen bu durum çoğunlukla herhangi bir ciddi sağlık problemine neden olmaz. Bu rahatsızlıkta gözün oluşturduğu gözyaşları kanal tıkalı olduğu için burna akamaz ve göz içerisinde birikir. Neden olabileceği hastalıklar arasında kanalın iltihaplanması başı çekmektedir. Çoğunlukla bebek anne karnındayken kanalın girişindeki zarın açılmadan doğmasından dolayı görülmektedir.

Kanal tıkanıklığının şiddeti ve türü bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Yeni doğanlarda en sık görülen enfeksiyon türü olan bu rahatsızlık çoğunlukla bakteri kaynaklı olmadığı için tedaviye ihtiyaç duymamaktadır.

Göz yaşı kanal tıkanıklıkların yüzde otuzu her iki gözde de görülürken yüzde yetmişinde tek gözde meydana gelmektedir. Yüzde 95 gibi bir oranla bir sene içerisinde kendiliğinden geçer.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri

Yeni doğanlardaki bu rahatsızlığın belirtileri dışarıdan da rahatlıkla gözlemlenebilmektedir. İlk belirtiler doğumdan sonraki ilk 24 ile 48 saat arasında görülmektedir. Anne-babalar tarafından fark edilebilecek olan bu belirtiler:

  • Gözde sık sık çapaklanma olması
  • Burun kökünün yanındaki şişme
  • Göz kapağında şişiklik
  • Burun köküne bası yapılınca göze giren iltihaplanma
  • Göz kenarındaki sarı veya beyaz akıntılar
  • Kanalda iltihaplanma olursa göz altında şişlik ve kızarıklık

Kanal tıkalı olduğu için burna akamayan göz yaşı gözde birikmeye başlar, burada bir birikinti şeklinde gözlemlenebilir. Kimi zamanda gözde biriken bu gözyaşları damlalar halinde akıyor da olabilir. Kanal içerisinde meydana gelen iltihaplanma çoğunlukla tedaviye ihtiyaç duymadan ve bir sağlık problemine neden olmadan zaman içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ağır seyreden ve uzun süre geçmeyen iltihaplanmalarda ise tedavi uygulanması gerekir.

Doğuştan gelen göz yaşı kanal tıkanıklıklarında bebeğin yapılan ilk muayenesinde bebek ilk kez gözlerini açınca daha önceden oluşmuş olan iltihaplanma sonucu göz kapaklarının altında aşırı bir iltihaplanma gözlenir. Doğumdan sonra özellikle uyku sırasında gözlerde aşırı bir çapaklanma meydana gelir ve göz kapakları birbirlerine yapışık bir hale gelir. Bu durum için gözler hafif ılık bir bezle günde iki üç kez silinebilir.

Bu rahatsızlıkta gözlerde göz yaşı birikintisi oluşur

 

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavileri

Göz yaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi için birkaç farklı yöntem uygulanabilmektedir. Normal şartlar altında ciddi sağlık problemlerine yol açmayan bu durum kimi zaman ise körlükle bile neticelenebilecek ciddi problemlere neden olur. Bu nedenle rahatsızlığın tedavisinde ihmalkar davranılmamalıdır. Bu tedavi yöntemlerinin kimileri evde anne ve babalar tarafından bile uygulanabilirken kimileri de hastane ortamında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Gerçekleştirilebilecek olan bu tedaviler şunlardır:

  1. Masaj Tedavisi: Kanalda iltihap oluşması halinde göz altında etkilenen bölgeye masaj yapılması iyileşme sağlayabilen bir yöntemdir. Bunun dışında kanalın açılması için burun kökünden başlayarak aşağıya doğru masaj yapılması da diğer bir metottur. Gözyaşı kanal tıkanıklıklarının yüzde doksanı bu yöntemle rahatlıkla açılmaktadır.
  2. Göz Damlaları: İltihap meydana gelirse ve gözde meydana gelen çapaklanmaları engellemek için antibakteriyel göz damlaları kullanılmaktadır.
  3. Sonda Tedavisi: Normal şartlar altında göz yaşı kanalı bir yıl içerisinde kendiliğinden açılmaktadır. Fakat bu sürede masajla açılmayan kanallar için sondalama denilen yöntem kullanılmaktadır. Genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bundan bir sonuç alınamazsa kanal içerisine tüp yerleştirilerek kanal açılmaya çalışılır. Bir diğer yöntem olarak ise balon uygulamasıyla kanal genişletilmeye çalışılır.
  4. İlaç Tedavisi: Bebeğin ilk muayenesinde bebeğin gözleri ilk kez açıldığında bu bölgede meydana gelen iltihaplanmadan dolayı aşırı bir iltihaplanma görülmektedir. Bu durumda acil olarak hastanede ilaç tedavisine başlanmaktadır. Genellikle penisilin türevi ilaçlarla gerçekleştirilir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu