Beyin Anevrizma Ameliyatı, Ameliyat Türleri ve Komplikasyonları

Beyin anevrizma ameliyatı,ameliyat türlerinin neler olduğu, ameliyat sonrası iyileşme süreci, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve komplikasyonları üzerine makale.

Beyin Anevrizma Ameliyatı

Oldukça riskli bir sağlık riski oluşturan beyin anevrizmaları patladıkları takdirde çok ciddi beyin kanamalarına neden olabildikleri için mutlaka tedavi edilmelidirler. Anevrizmaya kan akımını keserek anevrizmanın kanla dolmasını engellemek için gerçekleştirilen tedavi işlemleri sadece cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilmektedir. İlaç ile anevrizma tedavisi henüz tıbbi olarak mümkün değildir.

Ameliyat ile gerçekleştirilmekte olan anevrizma tedavisi iki farklı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir:

  1. Kapalı Ameliyat (Endovasküler tedavi)
  2. Açık Ameliyat (Klipsleme)

Hangi ameliyat türünün uygulanacağı kişinin sağlık koşularına ve anevrizmaya göre değişmektedir. Fakat günümüzde mümkün olduğu kadar hastalığa müdahalede ilk olarak kapalı ameliyat uygulanmaya çalışılmaktadır. Anevrizmanın bulunduğu bölge, boyutu gibi tüm faktörler göz önüne alınarak en uygun yöntem seçilmeye çalışılmaktadır.

Kapalı anevrizma ameliyatı açık ameliyata göre daha az komplikasyona sahip olması, hastanın daha kısa sürede iyileşmesi, eğer birden çok anevrizma varsa hepsine birden aynı ameliyatta müdahale edilebilmesi gibi birçok avantaja sahiptir.

Kapalı ameliyatta kafatası açmaya gerek kalmadan kasık bölgesindeki atardamara kateterle giriş yapılarak gerçekleştirilmektedir. Genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen bu işlem neticesinde kateter yardımıyla anevrizmaya kan akışını engelleyici madde yerleştirilerek anevrizmanın patlayarak beyin kanamasına yol açması engellenmektedir.

Açık ameliyatta aynı şekilde genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu yaklaşımda ise anevrizmanın bulunduğu bölgeye uygun olan yerde kafatası kesilerek çıkarılmaktadır. Mikroskopla büyütülen damarlar boyunca izleme yapılarak anevrizmaya bağlı olan atardamar tespit edilir ve bu damarla anevrizma arasına bir klips yerleştirilir. Bu klips atardamar ile anevrizma arasındaki kan akışını kestiği için anevrizmanın kanla dolarak patlamasını engelleyici bir özelliğe sahiptir.

Bu iki ameliyat türü arasında meydana gelebilecek olan komplikasyonlar açısından da fark bulunmaktadır.

Açık Ameliyatlar Kapalı Ameliyatlar
2-3 günde taburcu 5-6 günde taburcu
5-6 günde gündelik hayata dönüş 4-6 haftada gündelik hayata ddönüş
MR muayeneye uygun MR muayeneye uygun değil

Beyin Anevrizma Ameliyatı Sonrası 

Anevrizma ameliyatı olanlar için ameliyat sonrası süreçler müdahalenin kapalı veya açık olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine göre değişmektedir. Kapalı ameliyat tedavisi açık ameliyata göre daha avantajlı bir yaklaşımdır. Bu tür ameliyatlarda komplikasyonlar daha az görülmektedir.

Kapalı ameliyat sonrası hastanın taburcu olma süresi 2 ile 3 gün arasında değişmekte ve 5 ile 6 gün arasında ise günlük yaşantısına dönebilmektedir. Açık ameliyatlarda ise hastanede kalış süresi bir haftaya kadar uzayabilmekte, normal gündelik hayata dönüş ise 4 ile 6 hafta gibi bir süreyi bulabilmektedir. Açık ameliyatlarda kontrol sıklığı ve süresi daha uzunken kapalı ameliyatlarda kontroller daha seyrek olmakta ve daha kısa sürmektedir.

Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonları tetikleyen bir takım unsurlar da bulunmaktadır. Hastanın sigara kullanmaya devam etmesi, aşırı alkol kullanan ve tedavi altına alınmamış yüksek tansiyonu olması tedavi sonrası komplikasyonların oluşmasını ve anevrizmanın tekrar oluşmasını tetikleyici unsurlardır. Bunların dışında beslenme düzenine de dikkat edilmeli ve karbonhiddrat yönünden yoğun olan ve aşırı yağlı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.

Açık ameliyat yöntemi ile klips takılması

Ameliyat sonrası olası komplikasyonların ve sorunların önüne geçebilmek için yapılması gerekenlerden birisi ameliyat sonrası yüksek ateş, baygınlık, baş ağrısı, yoğun uyku hali ve uyuşukluk hissinin artması gibi durumlar gözlemlendiğinde vakit kaybetmeksizin ameliyatı gerçekleştiren doktora başvurmaktır.

Ameliyat sonrası bir takım olası riskler bulunmaktadır. Bunlar arasında nadir olarak görülen ölüm ve pıhtının akciğer embolisine neden olması gibi durumlarla birlikte daha sık görülen hastanın enfeksiyon kapması, anevrizmanın tam olarak kapatılamaması nedeniyle kanla dolabilmesi, böbrek yetmezliği, felç ve nöbet geçirme, akciğer yetmezliği gibi durumları sayabiliriz. Bunların dışında doğrudan ameliyat ile bir bağlantısı bulunmamakla birlikte kalp krizi geçirmek ve zatürreye yakalanmak gibi durumlar da yaşanabilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu