Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Nasıl Yapılır
Beyin Damar Tıkanıklığı ameliyatı ortalama olarak bir ya da bir buçuk saat sürer. Lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası bakım en az ameliyat kadar önem taşımaktadır.
İçindekiler
Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Öncesi Hazırlık
Hasta gereken tüm tedavi aşamalarını izlemiş; gıdasına dikkat etmiş, egzersizlerini yapmış, hatta bitki kürleri ile tedavisine destek olmuş, kökeninde yatan başka bir hastalık varsa onun da tedavisine başlamış,ilaç tedavisi aşamasını geçmiş, stent ya da balonlama tetkiklerini uygulamış, ama buna rağmen olumlu sonuç alamamışsa ve damar tıkanıklığı yüzde ellinin üzerine çıkmış hastanın şikayetleri artmış ise o zaman tek çözüm beyin damar tıkanıklığı ameliyatı olmaktadır.
Beyin damar tıkanıklığı ameliyatı kararı verilmeden önce; tıkanıklığın yeri ve ebatları tam olarak saptanmak amacı ile ilk olarak manyetik rezonans anjiyografisi, doppler ultrasyanografisi ve benzeri tarzda olan gerekli tetkikler yapılır. Bir ya da bir buçuk saat sürecek olan bu cerrahi müdahaleye hasta bir gece önce hazırlanmaya başlar. İyice dinlenir ve en az bir gece önceden yemek yemeyi keser.
- Ameliyat için iki anestezi tercihi vardır. Bunlar genel anestezi( hasta uyutularak) ya da lokal anestezi ( bölgesel olarak boyun kısmının bir iğne ile uyuşturulması) olmaktadır. Eğer hastaya lokal anestezi yapılacaksa; cerrahi müdahale sırasında hastanın bilinci açık olur. Bu nedenle hastaya sakinleştirici iğneler de yapılır.
- Boyun kısmı iyi bir şekilde temizlenir ve herhangi bir mikrop ya da enfeksiyona karşı tedbir amacıyla dezenfekte edilir.

Ameliyat Aşamaları ve Riskleri
Ameliyat kararı verilmende önce hastaya manyetik rezonans anjiyografisi ya da doppler ultrasyanografisi gibi gerekli görülen tetkikler yapılır. Tıkalı olan damarın tam olarak yeri ve büyüklüğü saptanır. Beyin damarı tıkanıklığı ameliyatları genel olarak bir ile bir buçuk saat arası zaman alır.
- Ameliyat ya genel anestezi altında ya da lokal anestezi ( boyundan iğne yapılarak) başlanılır. Hasta için lokal anestezi kararı verilmişse; hastanın şuuru cerrahi müdahale boyunca açık olacağından, hastaya aynı zamanda sakinleştirici de verilir.
- Boyun bölgesi her hangi bir enfeksiyon kapmaması amacı ile iyice steril edilir.
- Boyun boyunca tıkalı olan damar hizasında on ya da on iki santimlik bir kesi açılır.
- Karotis damarına ulaşılır.
- Boyun bölgesinde damarlar ve sinirler oldukça fazla bulunmaktadır. Bu yüzden azami derecede dikkatli olunması gerekmektedir.
- Damar yolu ile hastaya kan pıhtılaşmasını önlemek amacı ile heparin verilir.
- Tıkanık damarın başlama ve bitme noktasına operasyon sırasında kan dolaşımı engellemek amacıyla özel pensler takılır.
- Sorunlu damar boylamasına açılır; tıkanma nedeni olan katman çıkarılır.
- Operasyon sırasında beyin kansız ve oksijensiz kalmasın diye damarın içine özel bir boru yerleştirilir.
- Tıkanıklık açıldıktan sonra; vücuttan alınan başka bir damar parçası ile operasyon yapılan damara yama yapılır
- Damarlara takılan pensler çıkarılır.
- Kan dolaşımı tekrar sağlanır.
- Operasyon alanı dikilir.
- Müdahale yerine küçük bandaj takılır.
- Bazen operasyon alanında kan sızıntısı ve pıhtılaşmayı önlemek amacı ile diren takılır.
- Operasyondan sonra hasta; ilk olarak ayılma ünitesinde uyanması için tutulur.
- Ayılma ünitesinden sonra hasta ilk olarak yoğun bakım odasına oradan da hastanede kaldığı süre içinde kontrole alınacağı yoğun bakım odasına alınır.
- Hasta anestezi etkisinden çıktıktan sonra birkaç saat ağrı hissedebilir.
Boyun Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Riskleri
Beyin damar tıkanıklığının son aşaması ve kesin çözümü olan cerrahi müdahalelerde riskler bulunur.
Yaşanması olası olan bu risklerden bazıları şu şekildedir:
- Hasta ameliyat sırasında ya da sonrasında kalp sorunu yaşayabilir.
- Hasta ameliyat sonrasında yutkunmada ve nefes almakta zorluk çekebilir.
- Hasta Ameliyat sonrasında belli bir süre konuşma zorluğu çekebilir.
- Ameliyat sırasında ya da sonrasında kanama oluşabilir
- Hastanın ameliyat sonrası düşük de olsa kalıcı ya da geçici olarak felç olma ihtimali bulunmaktadır.
İyileşme Süreci
Beyin damar tıkanıklığı ameliyatı sonrası bakım, oldukça önemlidir.

Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyat Sonrası
Beyinde bulunan damar tıkanıklığına bağlı olarak ameliyat olan hastalarda; ameliyat sonrası ve ameliyat öncesi beyinde ve damarlardaki oluşan hasar; doğal olarak iyileşme sürecini etkileyecektir. Beyin hasarı gelişen hastalarda; hasara bağlı olarak bir takım şikâyetler ortaya çıkar. Tıkanıklık yüzünden beyine yeterli kanın ya da oksijenin gidememesine bağlı olarak dokularda ve hücrelerde oluşan hasar da iyileşme sürecini oldukça etkilemektedir. Ameliyat sırasında olabilecek konsültasyonlar hastanın iyileşme sürecinde geriye ket vuran olumsuz etmenlerdir. Kısaca hasar ne kadar az ise iyileşme süreci o kadar kısa olacaktır. Ameliyat sonrasında eğer hastanın ayak ya da kolunun kontrolü ile alakalı bir problem varsa felçler; eğer konuşma merkezinde bir problem varsa konuşma bozuklukları ortaya çıkar. İşte bu bahsi geçen beyin hasarları ile iyileşme süreci değişken olmaktadır. Eğer ilk üç ya da altı ay arasında etkili bir fizik tedavi iyileşme sürecinin kısalmasında çok yardımcı olacaktır.
İyileşme süreci ilk üç ile altı ay arasında en hızlı periyotunda olmakla birlikte; iki yıla hatta üç yıla kadar devam etmektedir. Dolayısıyla damar tıkanıklığı sorunu yaşayan hastaların; böyle bir olay karşısında, nörolojik vaka açısından olay kontrol altına alındıktan sonra mutlaka fizik tedavi sürecini iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. İyileşme sürecini kısaltan etmenlerden biride hastanın tedaviye verdiği destek olmaktadır. Günlük hayatta bakım, besinlere dikkat etmesi, hareketli bir yaşama yönelmesi, sık sık egzersiz yapması, faydalı olan bitki kürleri iyileşme sürecini oldukça kısaltmaktadır.