Beyin Damarlarında Daralması, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Beyin damarlarının daralması günümüzde korkulacak bir hastalık olmasına rağmen zamanında tedaviye başlanıldığında, hastanın da tedaviye vereceği destekle başarılı sonuçlar vermektedir.

Beyin Damarlarında Daralma

Beyin damarlarında oluşan daralma; vücut organlarının gereksinim duydukları kanın ve oksijenin, ihtiyaçları oranında alamamasına bağlı olarak ciddi sorunlar doğurabilmektedir. Genel olarak ilerleyen yaştaki insanlarda sıklıkla rastlanılan damar sorunları arasında en tehlikeli olanı şüphesiz ki; beyin damarlarının daralması olmaktadır. Buna senelerin birikimi soncu damarların eski esnekliğini kaybetmesini de eklendiğinde sonu felce hatta daha kötüsü ölüme varabilen istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bilhassa belli bir yaştan damar sağlığına dikkat etmek gerekmektedir.

Beyinde bulunan damarların ana görevi kanı kalpten beyne taşımaktır. Bu şekilde beyinde bulunan dokuların ve hücrelerin beslenmesini sağlayan damardan beyin; her bir dakika içinde yaklaşık olarak bir litre civarında kan beklemektedir. Damarlarda zaman içinde biriken yağlar, kolesteroller belli bir noktada toplanır ve damarları tıkamaya başlar. Damar tıkanıkları arasında en tehlikelilerinden biri de beyin damarlarının tıkanması olmaktadır. Damarlarda meydana gelen tıkanıklık yüzünden beyin dokuları ve hücreleri için gereken miktarda kan ve oksijeni gereken zamanda alamamaktadır. Bu da dokuların ve hücrelerin ihtiyaç duyduğu oranda beslenmesine engel olur. Bunun sonucunda da doku ve organların işleyişinde bozulmalar meydana gelmeye başlar. Daralma oranı yüzde elliyi geçtiğinde hastanın sağlığı açısından risk unsuru devreye girer. Daralma yüzde seksene vardığında ise felç artık beklenen ve kaçınılmaz bir olgudur.

Nedenleri

Beyin damarlarında daralmanın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerden en yaygını genetik sorunlardan oluşur. Düzensiz bir sosyal hayat, dengesiz bir beslenme alışkanlığı damar tıkanmalarının ana nedenleri arasındadır.

Beyin damarlarında daralma nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Beyin damarlarında daralmanın en yaygın nedenlerinden biri de tabanında yatan bir başka hastalık olmaktadır. Kolesterol bu konuda baş düşmanlardan biridir. Kolesterolün yüksek olması sonucu fazla olan miktar damarlarda birikir. Kolesterol damarlarda dolaşırken, damarın duvarına yapışır ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açar.
  • Hipertansiyon bu hastalığın en büyük etkenlerden biridir. Yüksek tansiyon hastalarında damar tıkanıklıkları sık rastlanılan bir olaydır.
  • Şeker hastalığı bilhassa ilerleyen yaştaki insanlar için bu hastalığın oluşmasına etkendir.
  • Hareketten uzak dingin bir yaşan sitili
  • Alkol ve sigara eğilimi
  • Obezite ( aşırı kilo alımı) düzensiz beslenme, doymuş yağlı ve hazır gıdalar, karbonhidrata olan eğilim.
  • Kan hastalıkları ( kanın pıhtılaşması)

Belirtileri

İlk aşamasında olan beyin damar daralması belirtileri başlangıç aşamasında anlaşılamayabilir. Fakat damarlardaki daralma oranı arttıkça; ister istemez bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık; oluşum nedenine bağlı olarak ciddi boyutlarda hasta için risk oluşturmaktadır.

Beyin damar tıkanıklığının başlıca belirtileri şu şekilde olmaktadır:

  • Beyin damarlarında daralma baş ağrısını da beraberinde getirir. Hastanın şiddetli baş ağrıları ortaya çıkar.
  • Tıkanıklık arttıkça gözlerde sorunlar oluşmaya başlar. Bazen hasta bir gözünde ya da iki gözünde birden görme zorluğu şeker. Bazı durumlarda hasta çift görebilir.
  • Tıkalı damardan kanın rahat akamamasına bağlı pıhtılaşma oluşur. Buna bağlı olarak bazı durumlarda beyinde baloncuk oluşabilir. Baloncuğun patlaması ise hastanın felç olmasına neden olur.
  • Hastada psikolojik bozukluklar meydana gelir.
  • Konuşma zorluğu veya bazı durumlarda konuşamama
  • Hafıza bulanıklığı
  • Ruhsal dengenin bozulması
  • Mide bulantısı
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Kusma
  • Yüzün bir tarafın sarkması
  • El veya kollarda meydana gelen uyuşma hissi

Tedavisi

Beyin damar daralması tedavisi konusunda ilk adım hasta dadır. Bu konuda hastaya büyük iş düşmektedir. Hastanın ilk olarak hayatını düzene sokması çok önemlidir. Beslenme düzeni toparlaması, uyku düzeni ayarlanması, stresten uzak ama egzersiz ağırlıklı harekete yönelik bir hayat felsefesi edinmesi bu hastalığın tedavisinden oldukça önemli bir unsurdur.

Beyin damar daralması konusunda atılacak ilk adım ilaç tedavisi olmaktadır. Direk olarak damar daralmasını açacak bir ilaç bulunmamaktadır. Hastaya tedavide verilecek ilaçlar; daralan damarda kanın akımını rahatlatacak ve kanın pıhtılaşmasını engelleyecek ilaçlar verilerek kanın akışkanlığını sağlamaya yöneliktir.

Bu arada hastalığın ortaya çıkmasını veya oluşmasını sağlayan ana sorun bulunur ve tedaviye geçilir.

Birbirine paralel giden iki tedavi de eğer istenilen sonuç alınanmış ve hastanın şikâyetleri kesileceğine artmışsa; sırada stent uygulaması bulunmaktadır. Stent yardımı ile hasta olan damara balon yerleştirilerek şişirilir.  Şişen balon sayesinde damar genişler. Genellikle olumlu sonuçlar veren bu uygulama nadir durumlarda başarıya ulaşmaz.

Bu taktirde artık tedavide son aşama cerrahi müdahaleler yani ameliyattır.

Ameliyatı

Beyin damar daralması ameliyatı tedavide yapılabilecek son aşamadır. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu müdahalelerde ya tıkalı olan damar kazınarak tamamen temizlenir ya da sorunlu bölüm çıkarılarak yerine başka bir damar ( vücuttan alınan ) yerleştirilir.

Hastanın bu aşamadan sonra, hastalığın tekrarlamaması için kendine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı besinler yerine lifli sebze ve meyvelere ağırlık vermeli, damar açıcı ya da tıkanıklık önleyen gıdalara yönelmeli, alkol ve sigaradan uzak durmalı, kilosuna dikkat etmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu