Beyin Sapı Damar Tıkanıklığı ve Tedavi Yöntemleri

Beyin sapı damar tıkanıkları tedavisinde hastanın performansı da önemli bir unsurdur. yapılan tedavi yanında hasta doktoruna; sosyal hayatını düzene sokarak yardımcı olmalıdır.

Beyin Sapı Damar Tıkanıklığı

Beyincik ve beyni besleyen kafatası içerisinde ve boyunda yer alan damarların tıkanması sonucu oluşan tıkanıklıklara beyin sapı tıkanıklıkları denilmektedir. Bu tıkanıklara zamanında müdahale edilmez ve hemen tedaviye başlanmazsa sonunda felç ya da ölüme neden olabilecek istenmeyen problem oluşur.

Beyin Sapı Damar Tıkanıklıklığı 

İki adet vertebral damar ve iki adet şah damarı olmak üzere toplam dört adet damar beyincik ve beyni beslemektedir. Aort damarından çıkan bu damarlar kalpten gelen kanın beyne ulaşmasına yardımcı olur kafatasının içine kadar gider. Karotis adı verilen damarlar ikı kısma ayrılır. Bunlar:

  • Harici Karotis
  • İç Karotis

Beyni besleyen iç karotis damarlardır. Bunun yanı sıra; beziler atardamarı, vertebral damarlar oluşturarak tek bir damar haline gelir ve kafatasına girererek beyinciği ve beynin sapını beslerler.  Kafatasına giren beziler damarlar ve iç karotis damarları aralarında bulunan kılcal damarlar sayesinde birbirleri ile sımsıkı birleşirler. Poligon şeklinde olan bu damarların kenetlenmesine Willis poligonu adı verilmektedir. Bu poligonda görev alan damarların arasından birinde tıkanma olduğunda hemen diğer damarlar beyincik ve beynin tıkanmasına ve kansız kalmasına engel olmak amacı ile besleme işini üzerlerine alırlar.

İnme( felç) ya da ölümle sonuçlanan ana sağlık problemlerinin iki ana nedeni bulunmaktadır:

  • Beyin sapı damarının tıkanması
  • Beyinde oluşan kanama

Beynin damarlarında meydana gelen tıkanıklığın ana nedenlerinden en önemlisi ateroskleroz olmaktadır.  Bazı durumlarda ise hastalığın kökeni, düzensiz hayata, alkol sigara bağımlılığına, düzensiz beslenmeye, geçirilen bir trafik kazasına ya da farklı bir hastalığa dayanabilmektedir. 

Belirtileri

Beyin sapı damar tıkanıklığı bazı durumlarda ağır ağır gelişir, sinsice ilerler. Belirtileri anlaşılmaz. Hasta son ana kadar sorunsuz bir şekılde günlük hayatına devam eder. Bazı durumlarda ise bu tıkanıklığın oluşması ani bir şekilde olabilir. İnmeye neden olan bu tıkanıklıklarda belirtilerin çoğu geçici olabilmekte, yirmi dört saat içinde geçici olarak toparlanabilmektir. İskemik atak adı verilen beyin sapı damar tıkanıkların da oluşan geçici belirtiler aslında inme ile başlayan sonu ölüme gidebilen ciddi bir sağlık probleminin kesin habercisidir.

Beyin Sapı Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Beyin sapı damar tıkanıklığı hastalığının belirtileri genel olarak geçici istemik ataklardan oluşur. Geçici olan bu belirtiler genel olarak yirmi dört saat içinde düzelmektedir.

  • Geçici hafıza kayıpları
  • Kol, el ya da bacakta meydana gelen güçsüzlük
  • Konuşma zorluğu
  • Anlama zorluğu
  • Diksiyon Bozukluğu
  • Görme de sorun yaşama; görememe, çift görme ya da bulanık görme
  • Yüz felci ya da yüzün bir tarafa doğru sarkması
  • Şiddetli baş dönmeleri
  • Sürekli olarak uyuma durumu ( uyku aknesi)
  • Davranış bozuklukları
  • Duymada sorun yaşama
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Yutkunmada zorluk yaşama
  • Solunum da zorluk yaşama
  • Yüz felci
  • Şiddetli baş ağrıları
  • İnme ya da felç

Tedavisi

Beyinde bulunan damarlarda daralma ya da tıkanmaya bağlı olarak ortaya çıkıp gelişen beyincik sapı damar tıkanıklığı tedavisinde ilk aşama ilaç tedavisi olmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli gelmediği durumlarda stent ve baloncuk sistemi bu tedavinin de sonuç vermediği sorunlarda ise artık son tedavi yolu açık cerrahi yöntemi olmaktadır. Eğer hasta; hastalığın ilk aşamasında ise bu gibi durumlarda ilaç tedavisi olumlu sonuç vermektedir. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak kan inceltici ve kan sulandırıcı nitelikte olmaktadır. İlaç tedavisinin yanında hastanın tıkanıklığı tetikleyen ana nedeni bulup bunun da tedavisi yoluna gitmesi gerekmektedir.

Beyincik sapı damar tıkanıklığı genel olarak kan pıhtılaşması ya da damar sertliğine bağlı olarak gelişse de bazı durumlarda bu hastalığın yatan başka nedenler de bulunmaktadır. Sonu felce hatta ölüme kadar varabilen oldukça riskli bir hastalık olan bu damar tıkanıklıkları; tedavisinin zamanında başlanılması hastalığın seyri açısından oldukça önemlidir. Genel olarak ileri yaşlarda görünen bu hastalığın kökeninde çoğu zaman farklı nedenler yatmaktadır. Aşırı kilo, düzensiz beslenme, hareketsizlik, alkol ve sigara bağımlılığı bu hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Geçici olan istemik ataklar genel olarak birkaç saat ya da bir gün sürer. Uyarı niteliğinde olan bu ataklar zamanında tedavi edilerek önlem alınmazsa bu hastalar en az bir iki hafta en çok ise beş sene içinde sonu felç yada ölüme varan ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Geçici istemik ataklarda görülen belirtiler bir ya da on dört gün arasında ara ara yaşanıyor ve sonra düzeliyorsa; buna da geriye dönük istemik atak denilmektedir. On dört günden fazla süren ve bu zaman sürecinde herhangi bir düzelme olmazsa o zaman geriye dönük istemik nörolojik hasar ya da tamamlanmış inme denilmektedir. Eğer hastada tamamlanmış inme oluşmuşsa hastanın fonksiyonlarında oluşan kayıplar kendi kendine iyileşmez. Beyin sapı damar tıkanıklıkları ilaç tedavisi paralelinde; dengeli beslenme, alkol sigaradan uzak kalma, sürekli egzersizler yapma ile giderilebilir. İlaç tedavisi işe yaramadığı durumlarda açık cerrahi yöntemi son çözüm yolu olmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu