Beyin Damar Tıkanıklığı Konusunda Faydalı Olan Besinler
Beyin damar tıkanıklığı tedavisinde beslenme oldukça büyük önem taşımaktadır. Yağlı ve doğal olmayan yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Tedavide bitki kürleri olumlu sonuçlar vermektedir.
İçindekiler
İyi Gelen Yiyecekler
Beyin damarlarının sağlığı için sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Beynin yüzde atmışı yağdır bu yüzden yağlı yiyeceklerden uzak kalmak gerekmektedir. Kızartma ve tatlandırıcılardan uzak durulurken B gurubunda bulunan vitaminlerin bulunduğu yiyeceklere ağırlık vermek gerekmektedir. Yapay şekerlerden uzak durulurken kompleks şekerler bulunan yiyeceklere ağırlık verilmeli ( badem, ceviz, elma, kayısı, keten tohumu). Balık, avokado, karnı bahar. Ispanak tüketiminde vücut demir atar. Tam buğday ekmeğinin içerisinde üç adet asit bulunmaktadır. Bu asitler ise kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu için beyin damar tıkanıklığı tedavisinde iyi gelen yiyeceklerdendir. Çikolata ( doğal şekerlerden yapılacak ve günde kırk gramı geçmeyecek) Her gün bol bol su tüketimi de hastalığın tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.
İyi Gelen Besinler
Boyun damar tıkanıklığı konusunda tedavinin en önemli aşaması kuşkusuz ki beslenme dengesidir. Bu hastalık süresince kilo almanıza neden olacak, her türlü gıdalardan uzak durmanızda yarar vardır. İçinde doymuş gıdalar bulunan yiyecekler, fast food tarzındaki gıdalar, kolestrol oranı yüksek besinlerden uzak durulması tedaviye oldukça büyük destekler verir. Limon, greyfurt, portakal ve kivi vitamin açısından zengin olan besinler damar tıkanıklığı oluşmasını önler ya da böyle bir sorununuz varsa tedavide destek olur.
Boyun damar tıkanıklığına iyi gelen yiyeceklerden bazılarını direk tüketebilir, bazılarının sıkıp suyunu içebilir bazılarını da demleyip içebilirsiniz. Soğan ve sarımsağı, kırmızı pul biberi günlük besin listenize rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Bunları her gün düzenli olarak tük etmenizin büyük yararını göreceksiniz. Enginar, nar, havuç, lahana gibi sebze ve meyveler tıkanıkların da tedavici etkici etkenlerdendir. Bunun yanında melisa otu, hardal tohumu, susam, demir dikeni, soğan suyu, karabaş otu, alıç, ökse otu, papatya gibi otlar ve çiçekler de demlenerek her gün düzenli olarak tüketilmelidir.
Bir takım bitkisel kürler de hazırlayıp tedavi amacı ile kullanabilirsiniz. At kestanesi kürü bu hastalığın tedavisinde kullanılan bilinen ve başarılı bir bitkisel çözüm oluşturmaktadır. Tedavi amacı ile kullanılan kürlerin hazırlanması da oldukça kolay olmaktadır. At kestanesi kürünü rendeleyip saf zeytinyağı ile karıştırıp arkasından on gün güneş altında dinlendirerek uygulamanız yeterli olacaktır. Bitki kürleri genellikle hastalığın başında iseniz ve boyun damar tıkanıklığınız yüzde ellinin altında ise gıdanıza da dikkat ettiğiniz takdirde altı ay gibi kısa sürede olumlu sonuçlar alabilir, damar tıkanıklığının artmasına engel olabileceği gibi bu tıkanıklığın azalmasına hatta geçmesine neden olabilir.
Boyun Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir
Boyunda oluşan tıkanıklığı ilk zamanlarda fark edilirse; tedavi edilmesi kısa bir zaman sürecini kapsar ve oldukça kolay olmaktadır. Çoğu zaman bu tıkanıklığın tedavisinde ilaçla müdahale yeterli olmaktadır. Bunun yanında besinlerin düzenlenmesi, hazır gıdalardan kaçınılması, alkol sigara alışkanlıklarından kurtulma, sosyal hayata dikkat etme tedaviyi hızlandırmakta hatta damar tıkanmasını oluşmadan engellemektedir.
Hastalığın eğer ilk aşamasındaysanız; yani boyun damar tıkanıklığı yüzde elli altındaysa; ciddi belirtiler yoksa o zaman işiniz oldukça kolaydır.
- Sigara ve alkol bağımlıları için ciddi bir risk oluşturan boyun damar tıkanıklığı tedavisinde ilk aşama ve en önemli faktör sigara ve alkolden uzak kalmaktadır. Sigarayı bırakma kalmayıp, pasif içici konumuna da meyil vermemek amacı ile sigara içilen yerlerden uzak durmak gerekir.
- Kilo bu hastalıkta en büyük risk unsurlarınızdan biridir. Aşırı kilo ve kontrolsüz beslenme konusunda tedbir almak gerekmektedir. Doktor kontrolünde uygun bir diyet size iyi gelecek tedaviye yardımcı olacaktır.
- Günlük hayatın dengeye sokulması gerekmektedir. Hareketsizliğe engel olmalı aktif bir hayat sürmeli.
- Günümüzün en büyük sorunlarından biri hazır, gıdalardır. Mümkün olduğu kadar hazır ve yağlı gıdalardan, doymuş besinlerden uzak kalmak gerekmektedir.
- Genel olarak hastalığın kaynağı damar sertliği ve benzeri sorunlar olsa da kimi zaman bu hastalığın kökeni başka bir sağlık sorununa dayanabilmektedir. Şeker ya da yüksek tansiyon gibi altında yatan başka bir hastalık olması durumda; bu hastalıkların da tedavisine önem vermek ve çözüm yoluna gitmek damar sertliği sorununuzun tedavisinde yardımcı olacaktır.
- Kolesterol hastalarının kolesterol konusunda dikkatli olmalı dengede ve düzenli bir çizgide tutmaya özen göstermeleri gerekmektedir.
- Günlük hayatta düzenli egzersiz programları hazırlamaları gerekmektedir. Egzersiz yapma imkanı olmayanlar her gün düzenli yürüyüşler yapabilir.
- Doktor kontrolünde boyun damar tıkanıklığı için gerekli olan ilaç tedavisine başlamaları gerekmektedir. Bu tür hastalıklarda genellikle kan sulandırıcı ve kanı incelten ilaçlar verilmektedir.
Boyun Damar Tıkanıklığı İyileşme Süresi
Boyun damar tıkandıklarında iyileşme süreci, tıkanıklığın verdiği hasara, tıkanık olan damarın tahribatına, altında yatana nedene ve hastalığın aşamasına göre değişken olmaktadır. Bu hastalıklarda iyileşme süreci ilk üç ya da altı ayda oldukça hızlı olmasına rağmen bazı durumlarda iki ya da üç seneye kadar uzamaktadır. Bu hastalığın tedavi aşamasında yapılacak fizik tedavi; beyin damar kapanıklılığının iyileşme sürecini oldukça kısaltmaktadır.
Boyun Damar Tıkanıklığı En İyi Doktor
Boyun damar tıkanıklığı tedavisinde en başarılı doktorlardan bazıları;
- Soner Büyükkınacı
- Selda Özşahin
- Fatma Nalan Kayrak
- Oğuz Bak
- Murad Asiltürk
- Mehmet Kulalı
- Aytaç Akbaşak
- Fatih Kökeş
- Selçuk Gözcü
- Metin Orakdoğen
- Candan Hundemir
- Bülent Canbaz
- Aybars Akkor
- Hasan Murat Ayten
- Gülümser Kızıltaş Tokmak
- Serdar Baki Albayrak
- Zafer Orkun Toktaş
- Mustafa Kemal Hamamcıoğlu
- Erol Taşdemiroğlu
- Kenan Koç
- Akın Akakın
- Ural Kaptan
- İbrahim Tahmazoğlu
- Mustafa Zafer Özgün
- Alper Kaya
- Oğuzhan Onultan
- Zafer Özyurt
- Hasan Çelik
- Hüdayi Duman
- Nuriye Yılmaz
- Tuğba Sema Şimşek
- Eser Buluş
- Bülent Düz
- Hakan Kayalı
- Deniz Konya
- Figen Ozdoğan Yavlal
- Biman Chahou
- Leyla Polat
- Selçuk Peker
- Oğuz Tanrıdağ
- Türker Kılıç
- Kadir Kotil
- Mustafa Bozboğa
- Ayşe Sağduyu Kocaman