Beyinde Damar Yumağı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Beyinde meydana gelen damar yumağı nasıl bir hastalıktır, neden oluşur, hangi belirtilerle kendisini gösterir, nasıl tedavi edilir, tedavi yöntemleri nelerdir ve nasıl uygulanır hakkında makale.

Beyinde Damar Yumağı

Beyinde meydana gelen damar yumakları Arteryovenöz Malformasyon (AVM) olarak adlandırılmaktadır. Normal dolaşım sistemi içerisinde atardamarlardan kılcal damarlara, oradan toplardamarlara geçen kan, bebeklerde anne karnındayken arada kılcal damarlar olmadan doğrudan atardamar ve toplardamar bağlantısıyla geçiş yapar. Doğuma yakın aradaki bu doğrudan bağlantı kapanarak görevi kılcal damarlar devralır. Fakat bazı durumlarda bu bağlantı kapanmaz ve bebek damarlar arası doğrudan bağlantı ile doğar.

Bu durumda atardamarlar ile toplardamar birbirlerine geçerek bir damar yumağı meydana getirirler. İşte AVM bu duruma verilen tıbbi isimdir. Bu durumda arada kılcal damar bağlantısı bulunmamaktadır. Vücudun çeşitli bölgelerinde görülmekle birlikte en çok beyinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yaşlılarda da görülmekle birlikte çok büyük oranda 20 ile 40 yaş arasında deneyimlenmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra tıp literatürüne girmiş olan bir hastalıktır.

Beyinde damar yumakları doğuştan gelen bir rahatsızlıktır ve erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla görülmektedir.

Doğuştan gelen bir hastalıktır ve nedenleri konusunda bilimsel bir kesinlik ve netlik bulunmamaktadır. Beyin kanamalarının en büyük nedenleri arasında yer almaktadır ve beyin kanaması neticesi ciddi sağlık problemlerine neden olabilirler.

Beyinde Damar Yumağı Belirtileri

Normal şartlar altında AVM’lere has, özel bir belirti göstermezler. Bu nedenle doğuştan gelen bir hastalık olmasına rağmen uzun süre tanı konulmadan varlıklarını devam ettirirler. Teşhis konulması bazı semptomların altında yatan hastalık araştırılırken olmaktadır. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Baş ağrısı
  • Sara nöbetleri
  • İnme
  • Bulantı-kusma
  • Beyin kanaması
  • Bilinç kaybı

Çoğunlukla kişiler baş ağrısı şikayeti ile hastaneye gittiklerinde tespit edilirler. Bağ ağrısı en sık ve yaygın görülen AVM belirtisidir. Belirtiler çoğunlukla yetişkinlikle ortaya çıkmakla birlikte kimi durumlarda 10 yaş altında da kendilerini belli edebilirler. Yaşlılarda belirti görülmesi oldukça seyrektir. Meydana gelen beyin kanamaları da bir diğer yaygın AVM belirtisidir.

Bu belirtiler çoğunlukla diğer başka hastalıklarında belirtileri olduğu, bu hastalığa özel bir belirti olmadığı için kimi durumlarda hastalık gözden kaçırılmaktadır. Bu nedenle teşhisinde ve tedavisinde gecikmeler yaşanabilmektedir. Altta yatan diğer başka bir hastalık tespit edilememişse sebepsiz baş ağrılarının en büyük sebebi bu hastalık olabilir.

Beyinde Damar Yumağı Tedavisi

Beyindeki damar yumakları uzun yıllar boyunca ciddi bir sağlık problemine neden olmadan devam edebilirler. Baş ağrısı gibi hafif şikayetlerin yanında oluşturabildiği ciddi sağlık problemi ise beyin kanamalarıdır. Çoğunlukla kanamasa da AVM’lerin yüzde iki ile dört arasında beyin kanamsına sebep olma ihtimalleri vardır ve bunların da yalnızca yüzde biri ciddi beyin kanamalarıdır. Diğerleri çoğunlukla baş ağrısına neden olan hafif kanamalardır. Bu nedenle tedavi edilmelidirler. AVM tedavisi olarak kullanılan yöntemler:

  • Cerrahi tedavi
  • Endovasküler tedavi
  • Gamma knife tedavi

Ameliyat tedavisi eğer hayati risk varsa tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavide damar yumağı tamamen temizlenir. Fakat son derece riskli bir ameliyattır. Beyin gibi hassas bir bölgede gerçekleştirildiği için komplikasyon riski oldukça fazladır. Avantajı ise eğer iyi geçerse AVM’nin tamamen iyileşmesidir.

Damar yumağının görünümü

Endovasküler tedavide yumağı oluşturan damarlara giden kan akışı kapatılarak kanama riski sıfırlanır. Fakat yumak hala orada bulunduğu için çevre dokulara baskı yapma ihtimali her zaman vardır. Avantajı ise ameliyat öncesi uygulanması halinde hastalık tedavisi esnasında cerrahi operasyonun neden olduğu kanama riskini ortadan kaldırmasıdır.

AVM neticesi beyin kanamalarının çoğu ufak kanamalar olsa da yüzde bir gibi oranla gerçekleşen ciddi beyin kanamaları felç ve hayat kaybı gibi çok ciddi neticelere neden olduğundan dolayı böyle bir durumda mutlaka tedavi edilmelidirler.

Gamma knife tedavisi bir ışın tedavisidir. Hastaya herhangi bir anestezi uygulanmadan gerçekleştirilmesi ve komplikasyon riskinin olmaması avantajlarıdır. Dezavantajları ise 4 santimetreden büyük damar yumaklarına uygulanamaması ve tedaviden sonra hastalığın tamamen ortadan kalkmasının iki ile üç yıllık bir süre almasıdır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu