Böbrek Toplar Damarı ve Atardamarı Görevleri ve İşlev Bozukluğuna Bağlı Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri
Böbrek atar ve toplar damarları organın çalışmasında hayati önem taşımaktadır. Bu damarlarda oluşabilecek herhangi bir işlev bozukluğu, organın zarar görmesine sebebiyet verebilir.
İçindekiler
Böbrek Damarları
Böbrek, boşaltım sisteminin bir parçasıdır. Vücudumuzda yer alan tar ve toplar damar kanımızın en hızlı ve kuvvetli aktığı damarlardır. Bu damarlar aynı zamanda organları ve sistemleri de birbirlerine bağlamaktadırlar. Atar damar ve toplar damarın böbreğin sağlığında son derece büyük bir etkisi vardır. Özellikle boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbreğin sürekli olarak temizlenmesi ve beslenmesi gerekmektedir. Tüm bireylerde böbrekler aynı bölgede bulunur. Bel bölgesinde yer alan iki adet böbreğin etrafı atar ve toplar damar ile çevrelenmiştir.
Böbrek Atar Damarı
Böbrek atar damarı, organda bulunan kirli kanın temizlenmesinde görevlidir. Organda bulunan kirli kan atar damar yardımı ile kalbe taşınır ve burada temizlenir. Aynı zamanda bu damar tüm organlara oksijen de taşımaktadır. Dolayısı ile böbreği oksijen ile de beslemektedir. Damarın bir diğer adı ise arter olarak bilinmektedir.
Böbrek Toplar Damarı
Böbrek toplar damarı, kalpte temizlenmiş olan kanı organlara iletmek ile görevlidir. Dolayısı ile atardamarın böbrekten alıp kalbe ilettiği kirli kan, kalpte temizlendikten sonra toplar damar bu temizlenmiş kanı alarak böbreğe iletir ve böbreğin kan ile beslenmesini sağlar. Atardamarın organa ilettiği oksijen ile toplar damarın organa ilettiği temiz kan, böbrekte birleşir ve organın sorunsuz olarak çalışmasını sağlar.
Böbrek Damar Hastalıkları
Böbrek damarlarında en çok rastlanan rahatsızlık, damarlarda daralma oluşmasıdır. Bu durum (damar daralması) sadece böbreklerde değil, tüm organlarda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Fakat, böbrekler işlev bakımından hayati önem taşıdıklarından dolayı bu organda bu rahatsızlığın oluşması daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Daralma dışındaki bir diğer sorun ise damarlarda bir tıkanıklık oluşmasıdır. Bu durumun sonucunda da böbrekler ciddi zararlar görebilirler.
Böbrek Damarlarının Daralması
Böbrek damarlarında daralma oluşması demek, durumun sadece kan akışı ile alakalı olduğunu göstermez. Böbrek damarlarındaki daralma kan akışı haricinde aynı zamanda tüm idrar geçiş aktivitelerini de etkilemektedir. Daralmaların ardından damarlarda tıkanıklıklar meydana gelmektedir. Damarla da oluşan darlığın en büyük sebebi damar kireçlenmesi veya damar sertliği olarak bilinmektedir. Çok nadirden karşılaşılan bir diğer sebep ise hastada fibromusküler adı verilen bir rahatsızlık da olabilmektedir. Birçok hastada bu tip tıkanıklık ve damarların ilerlemediği gözlemlenmiştir. Bu sebep ile acil bir müdahale gerekmeyebilir. Hasta, doktor kontrolünden geçtikten ve gerekli testler yapıldıktan sonra herhangi bir işlem uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir. Bu tip rahatsızlıklar tüm bireylerde görülebilse de genellikle aşağıdaki özelliklere sahip bireylerde daha sık görülmektedir.
- İleri yaştaki bireyler (50 yaş üzeri),
- Yüksek tansiyonu olan bireyler,
- Şeker hastalığı olan bireyler,
- Kilolu bireyler,
- Sigara kullanan bireyler
Belirtileri
Birçok bireyde böbrek damar darlığı herhangi bir belirti veya rahatsızlık göstermemektedir. Fakat ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler gözlemlenebilir. En belirgin belirti ise tansiyon yüksekliği olarak bilinmektedir. Yüksek tansiyona sahip bireylerde de mutlaka doktor kontrolleri esnasında damar kontrolü de yapılması gerekir. Yüksek tansiyon ile birlikte görülen diğer belirtiler ise şunlardır;
- Genç yaşta (40 yaş altı) bireylerde yüksek tansiyon gözlemlenmesi,
- Yüksek tansiyon için kişiye verilen ilaçlar bir işe yaramıyor ise,
- Kişinin yüksek tansiyonu gün geçtikçe artmış ise
Bu tip durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Hastalık bazen hiç belirti göstermeyebilir ve kişi de herhangi bir şikayeti olmadan yaşamına devam edebilir. Fakat belirti gösterdiği durumlarda ciddiyet seviyesinin saptanması büyük bir önem taşımaktadır. Aksi takdirde organlar zarar görebilir.
Tedavisi
Bu tip rahatsızlıklar çoğu zaman hiç belirti göstermediklerinden dolayı hasta durumu fark edemez ve herhangi bir tedavi yöntemi de uygulanmaz. Fakat, doktor tarafından teşhis konulan durumlarda hastalığın ciddiyetine göre bir tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. İlk başvurulan tedavi yöntemi ilaç ile tedavi olacaktır. Daha sonrasında durumun ciddiyeti artar ise yaklaşık olarak 25 dakikalık bir cerrahi müdahale ile hasta iyileştirilebilir. Aynı zamanda hastanın sağlığına ve beslenme şekline de son derece dikkat etmesi gerekmektedir. Zaman zaman damarlara stent takılarak da durum çözülebilmektedir.