Böbrek Atardamarının Görevleri – Bağlı olduğu Hastalıklar ve Anatomik Yapısı

Böbrek atardamarının görevleri,hastalıklar ve buna bağlı böbrek anatomisi ile ilgili bilmemiz gereken bir çok ayrıntı bulunmaktadır. Böbrek atardamarı yaşamsal fonksiyonlar açısından oldukça önemli yere sahiptir.

Böbrek Atardamarının Görevi

Böbrek atardamarı olarak adlandırdığımız organımız bizlerin kalpten ve beraberindeki organlarımızdan aldığı kanı taşımakta olan damardır. Böbrek atardamarının görevi sadece kan taşımamakla beraber aynı zamanda damarımızda oksijen de taşımaktadır. Bir diğer iç organımız da bulunan atardamarın önemli özelliğinden bir tanesi ise kirli kanın temizlenmesi amacıyla kalbe taşıma işlemini gerçekleştirmektedir.

Böbrek atardamarı olarak adlandırdığımız damar yapımızın bir diğer tıp alanında bilinen adı Arter’ dir. Atardamar kanı filtreler ve süzerek kalpten böbreğe taşımakta. Nefronlar aracılığıyla süzülen kan temizlenir ve fayda sağlamakta olan kısmı tekrar kan tarafından emilmekte. Geride kalana tık yani kirli kan süzümü sonucunda faydalı bulunmayan maddeler ise boşaltım yolu aracılığıyla idrardan atılmakta. Tüm bu işlemler sona erdikten sonrasında ise toplar damar tarafından böbreğe taşınan kan tekrar kalbe taşınmakta.

Anatomik Yapısı ve İşlevselliği

Karın bölgemizin arka kısmında yer almakta olan organımız böbreklerimiz karın zarımızın arka kısmında yer almaktadır. Genellikle her bireyde 2 tane bulunmakla beraber bazı kişilerde ise tek olarak bulunabilir. Kişi hiç bir belirti almadan uzunca bir süre tek böbrekle de yaşamını sürdürebilmektedir. Yapısını ele alacak olursak karaciğerin arka kısmında bulunan ve solda olan böbreğimiz diyaframın altında olmakta iken diğeri yani sağda olan ise diyaframın hemen alt kısmında yer almaktadır. Her iki böbreğimizin de üzerinde böbrek bezi bulunmaktadır. Her iki böbreğinden konum olarak birbirine bakışıksız konumlanmasının nedeni karaciğerimizin karın boşluğunun büyük bölümünü kaplamasından kaynaklanmakta.

Sağ kısımda bulunmakta olan böbreğimiz soldaki böbreğimize göre 1-2 cm daha aşağı kısımda yer almaktadır. Böbreğimiz yapı itibari ile iç organımız yağ dokusu ile çevrilidir. Bu duruma da pararenal yağ adını vermekteyiz. Böbrek zarımız ise renal fasiya olarak bilinmektedir. Zar tamamen sarılı bir yüzeye sahiptir. Karın zarımızın arkasında bulunmakta olan böbreklerimizin boyutları ortalama 9 ile 13 cm arasında olmaktadır. Sol bölgede olan böbreğimiz sağ kısımda yer alan böbreğimize göre çok fazla olmasa da oldukça büyüktür. Ortalama olarak 12 inci göğüs omuru ve 3′ üncü bel omurlarında T 12- L 3 düzeyi arasında olmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bazen bir yada iki böbrekli doğuştan oluşan bir sağlık probleminiz söz konusu olabilir. Anatomik yapısı bakımından her ne kadar başlangıçta bu durum bir sağlık problemi teşkil etmese de sağlık problemi ile karşılaştığınızda bu durum sizlere ciddi zararlar verebilir.

Bağlı Olduğu Hastalıklar

Böbrek Yetmezliği

Böbreğimizin çalışma işlevselliğinin normale göre farklı işlevsellikte çalışması ve işlevini yerine getirememesidir. Birden fazla böbrek yetmezliğini açığa çıkaran etmen bulunmakla beraber böbrek yetmezliği hastalığı kronik veya akut yetmezlik olarak gelişebilmektedir. Eğer ki hastalık teşhis konulduğu an itibari ile tedavi edilirse ileri derecede değil ise diyaliz tedavisi için bir süre daha beklenilebilir. Genellikle ileri düzeyli oluşan hastalık sonucunda diyaliz ve nakil uygulanmaktadır. Hastalığın belirtileri kansızlık, bulantı, halsizlik, kusma, iştahsızlık ve benzeri belirtilerdir.

Nefrotik sendrom

Pırtı ile iç organımızın toplardamarının tıkanması sonucunda oluşan nefrotik sendrom genellikle kötü huylu tümörler nedeni ile açığa çıkmaktadır. Buna bağlı olarak kilo kaybı, halsizlik, sürekli oluşan yorgunluk ve benzeri etkiler söz konusu olmaktadır.

Böbrek Taşı

Böbreğimizde yer alan birden farklı minerallerin kristalizasyonu sebebiyle böbrekte taş benzeri maddelerin oluşmasıdır. Hemen her yaş grubunda ve kişide gözlemlenebilir bir durumu teşkil etmektedir. Bu hastalık belirtilerinde ise şiddetli bel ve kasık ağrısı gözlemlenir.

Bunun yanı sıra diğer hastalıklara örnek verecek olursak;

Polistik böbrek hastalığı, böbrekte iltihaplanma, böbrek kanseri, glomerulonefrit, böbreklerde kist, medüller sünger hastalığı, renal kolik, at nalı böbrek ve benzeri sağlık problemleri mevcut bulunmakta. Bunun yanı sıra doğumsal olarak tek böbrekli olunması veya hastalıklara bağlı damarsal hastalıkların oluşması da benzer hastalıkları açığa çıkarmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu