Böbrek Damar Tıkanıklığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Bazı durumlarda oldukça sinsi olan böbrek damar tıkanıklığı tedavi bile gerektirmezken bazı durumlarda ise diğer damar tıkanıklıklarına göre daha fazla risk unsuru taşıyabilmektedir.
Böbrek Damar Tıkanıklığı
Böbrek damar tıkanmasının ana nedeni kol, bacak, beyin damar tıkanmaları gibi damarlarda meydana gelen kireçlenme ya da direk damar sertliğine bağlı olmaktadır. Diğer damar tıkanıklarından farkı; bazı durumlarda tedaviye gerek olmamasıdır. Gençlerde ise hastalığın nedeni genellikle fibromusküler displazı denilen bir hastalıktır.
Nedenleri
- Damarlardaki kireçlenme
- Damar sertliği
- Nörofibramatozis
- fibromusküler displazı
- Otuzlu yaşlarla elli beşli yaşlar arasında yüksek tansiyon hastası olmak
- Sigara ve alkol kullanmak
- Geçmişte damar darlığı hastalığına sahip olmak
Belirtileri
Böbrek damar darlığı bazı durumlarda hiç belirti vermez. Hastada herhangi bir şikayet ya da hastalığa ait her hangi bir belirti görülmeyebilir.
Fakat belirti verdiği durumlarda en önemli gösterge yüksek tansiyon oluşmasıdır. Genel olarak yüksek tansiyondan başka belirti vermeyen böbrek damarlarında oluşan darlık aralarda idrardan kan gelme, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi septomlara da sahip olmaktadır.
Yüksek tansiyon maksimum seviyelerde seyrederken hem tedaviye hem de ilaca karşı dirençli olur. Tansiyon ilaçlarına rağmen yüksek tansiyon düşmeyerek direnç gösterır. Ultrason ve görüntüleme cihazlarında böbreklerden biri küçük görünür. Hastanın bel bölgesinde sara ara hissedilen bir üfürük sesi belirtiler arasında bulunmaktadır.
Böbrek damarlarında darlık olan ve tedavi edilmesi gereken yüksek tansiyon hastalarında belirtiler;
- Kırk yaşından genç olanlarda yüksek tansiyon oluşması
- Tansiyonun son dönemde artış göstermesi
- Yüksek tansiyonun ilaçlarla kontrol altına alınaması
- Büyük tansiyonun yirmiyi aşması
- Yüksek tansiyon yüzünden üre oranı artması
- Karında ağrı oluşması
- İdrardan kan gelmesi
- Belde ağrı oluşması
- Bulantı ve kusma
Tedavi
Vücutta bulunan her organın önemli bir görevi olmaktadır. Bu organlar vücut faaliyetlerini sürdürebilmek için kalpten sürekli olarak kan pompalarlar. Diğer organlarının vücutta aktivitelerini tam anlamıyla sürdürebilmesi amacı ile ara vermeden kan pompalar. Böbrek atardamarları da kalpten kanı taşımakla görevli olan damarlardır. Bu damarlara arter de denilmektedir. Kalpteki kirli kanı toplayarak alır, vücut hücrelerine ise oksijen taşır. Böbreklere gelen kirli kan, nefronlar yardımı ile süzülür. Süzülme işleminden sonra faydalı olan kısımlar geri emilir, işe yaramayan ya da atık olan kısımlarda idrar yolu ile dışarı atılır. Nadir de olsa bazen böbrek damar tıkanıklıklarında tedaviye bile gerek olmazken; bazen ise büyük risk taşımaktadır. Bilhassa, yüksek kolesterol hastaları, şeker hastalıkları olan, sigara kullananlar, yaşça ilerlemiş olan hastalarda böbrek damar tıkanıklığı hastalığı riski her zaman diğerlerine göre çok daha fazla olmaktadır.
Belirti versin vermesin böbrek damarlarının tıkanıklığı veya darlığı hastalığında; hastalığın tıbbi olarak tanısı konulması amacı ile ilk olarak radyolojik açıdan gerekli olan tektiler yapılır.
- Renkli olarak Doppler çekilir
- Bilgisayar ortamında tomografi
- Emar
Böbreklerde meydana gelen damar darlığı hastalığı çoğu zaman sıkıntı vermez, paralelinde de tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Eğer böbrek damarlarında darlık olan bir hasta için tedaviye karar verilmişse;
- İlaçla tedavi ( kanı incelten ve pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar kullanılır.
- Balon tedavisi uygulaması
- Stent Tedavisi
- Anjiyografi
- Bypass
- Açık cerrahi ameliyatı
Yöntemleri kullanılmaktadır.
Böbrek damar darlığı hastalığının tedavisinde ana amaç;
- Böbreklerin fonksiyonlarının korunmasını sağlamak
- böbrek damar darlığına bağlı olarak oluşan böbrek fonksiyonlarında düzenleme yapmak
- Hiper tansiyonun başka organlara vermemesi için tedavi edilmesini sağlamak
- Eğer böbrek damarındaki tıkanıklık yüzde ellinin üzerinde ise damar daralmasını toparlamak dar olan bölgeyi çıkarmak ya da kazıyarak temizlemek
.Böbrek damar tıkanıklığı tedavisinde, son zamanlarda alternatif tıp da olumlu sonuçlar vermektedir. Damar tıkanıklığını açan bitkiler, çaylar ve özel kürler; doğru kullanıldığında tedavide etkendir. Damar açıcı bitki, sebze ve meyveler arasında; domates, lahana, brokoli, limon, havuç, siyah üzüm, nar, elma, enginar, kavun, karpuz, hindistan cevizi bulunmaktadır. Melisa otu, papatya, alıç otu çayları da kanı sulandırmaya ve damarların tıkanıklığını açmaya yardım etmektedir. Bilhassa at kestanesi kürü, alıç otu kürü tedavi konusunda oldukça başarılı olmaktadır.
Fakat ne kadar faydalı olursa olsun; bitki kürleri ile tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz ve onay almanız gerekmektedir. Kontrolsüz kullanıldığında bitki kürleri yarardan çok zarar vermektedir.