Böbrek Damarları ile İlişkili Hastalıkları ve Tedavi Yolları

Böbrek damarlarında tıkanıklık ve buna bağlı hastalıklar ile sorunlar yaşanabiliyor. Böbrek filtre görevi gören önemli bir organımız olduğu için rahatsızlıklar önem addediyor.

Böbrek hastalıkları denildiğinde son derece ciddi bir sorun olarak yorumlamak mümkün olur. Genellikle böbrek damarları buna sebep olabilecek seviyededirler.

Böbrek Damarlarına Bağlı Hastalıklar

böbrek damar hastalıkları

Böbrek damarları görevi bakımından incelendiğinde iki farklı damar türüyle tüm organizma yapısıyla aynı standartları taşır. Bir atardamar yani arter, bir toplardamar yani venier ile temiz ve kirli kanın geliş gidişinin sağlandığı organımızdır. Vücudumuz için bir filtre olarak tanımlayabileceğiniz böbreklerde kirli kanın temizlenebilmesi için tekrardan kalbe taşınması gerekir. Kalpten gelen oksijen ile bütünleşmiş olan kanın ise damarlar vasıtasıyla tüm vücuda yayılması gereklidir.

Böbrek damarlarına bağlı hastalıklar denildiğinde de akla ilk gelen etki tıkanıklıklar ve daralmalardır. Aslında bu böbrek için geçerli olan özel bir rahatsızlık değildir. Aksine tüm damarlarda görülebilecek gayet sıradan bir vakadır. Yalnızca hayatımı idame ettirebilmek için son derece önemli bir organ olan böbreklerde bu durum biraz daha ciddileşmektedir.

Gerek temiz kanın tüm organlara ulaşabilmesi gerekse kan dolaşımının olması gereken standartlarda olması için damar sağlığı önemlidir. Aynı şekilde kirli kan için damarları dar bir noktaya getiren sebepler bulunmalı ve temizlenerek tekrardan vücuda ulaşması sağlanmalıdır. Damarlarda daralma ilk başta önemli gibi gözükmese de tıkanıklık için başlıca neden olarak bilinir.

Böbrek Damarlarında Daralma ve Tıkanıklık

Böbrek damarlarında daralma ve tıkanıklık yalnızca kan akışını kapsamaz. Aynı zamanda idrar geçişinin böbrek üzerinden tabiri caizse süzülerek mesaneye aktarılmasını kapsar. Burada mesaneye doğrudan akış olup olmadığını anlayabilmek ve söz konusu daralmalar ve tıkanmaları önlemek amacıyla stent uygulaması uygun görülebilir.

Böbrek damar darlığı olan hastalarda tıkanıklık bir süre sonra mutlaka gözlemlenmektedir. Her halükarda bunu daha iyi bir şekilde aktararak filtre görevini sorunsuz biçimde üstlenmesi gerekmektedir. Doğal olarak böbrek damarlarının tıkanıklığı stent yardımıyla açılabilir. Birçok hastanın endişeyle yaklaştığı ve tehlike noktasında damar tıkanıklığı tedavisinin bir problem yaratabileceğini düşündüğü biliniyor.

Oysa böbrek damarlarında tıkanma yaşanması daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Böylelikle böbreklere stent takılması çok daha yerinde ve oldukça işlevsel bir tedaviye metoduna yol açacaktır. Ayrıca damar tıkanıklıklarını önlemek için yapılan cerrahi müdahaleler geçicidir ve bir süre sonra yerlerinden alınırlar. Bu sebeple takılması ve çıkarılması noktasında iki farklı operasyon olunur. Ancak takılan santimetrelik parçayla yaşamak zorunda olmadığınızı belirtmek gerekiyor.

Böbrek Damarlarında Daralma Tedavisi

Böbrek damarlarında tıkanma tedavisi stent ile mümkündür. Bu durum yalnızca kirli kan ve temiz kan taşıyan arterler üzerinden değil idrar yollarında da uygulanabilen bir seçenektir. Doktorunuzun tedavi aşamalarına başlamadan önce tetkikler ile böbreklerinizin damar yapısını inceleyeceğinden eminiz. Sonrasında ise tedavi koşullarını muhtemelen stent takarak uygulayacaktır.

Böbrek damarlarında stent süreçleri  
Stent Takıldıktan Sonra Hastane Süreci 1-2 Gün Müşahede
Stent Takıldıktan Sonra Normal Hayata Dönüş 1-2 Hafta
Stent Takıldıktan Sonra Çıkarılma Süresi 3 Ay Sonra

Görüldüğü üzere doktorunuzun uygulayacağı tedavinin standartları tamamıyla böbrekte oluşan damar tıkanıklıklarını önlemek ve tedavinin başarılı sonuç vermesini sağlamaktan geçmektedir.

Şu sıralar böbrek damarlarını açan bitkiler veya bitkisel tedaviler oldukça revaçta. Fakat tamamıyla böbrek atardamar ve toplardamarlarını kapsayan bir test sürecinden söz etmek gerekir. Bu noktada da kanı böbreğe getiren damar, böbrekten çıkan kanı taşıyan damar, böbreğin genel işlevi ve filtre fonksiyonlarını ne denli kullanıyor olması araştırılmalıdır. Elde edilen verilerin ışığında böbrek damarlarına yerleştirilecek olan stent ile akış sağlanabilir.

Stent boyutları çoğunlukla 2 milimetre ile başlayan, 3 santimetreye kadar çıkan bir parçacıktan oluşur. Universal stent kullanımı ile beraber balon tekniğiyle sorunsuz bir uygulama yapılarak operasyon risklerinin ortadan kaldırıldığını söyleyebiliriz. Yani böbrek damarlarının açılması için uygulanan operasyonlarda başarı oranının %99 seviyesine ulaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Böbrek damarlarında tıkanma olan hastaların bir süre önce damarlarda var olan daralmadan haberdar olmadığı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Damarlarda oluşan daralmalara sebep olan faktörlerin erken teşhisi önem taşımaktadır. Haliyle bu erken teşhis ile daha ciddi bir iyileşme süreci ve tedavi seansı uygulanabilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu