Boyun Damar Tıkanıklığı Tedavisinde İzlenen Yollar

Boyun damar tıkanıklığında çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hasta; bu tedavide etkin rol oynar. Hayatını ve beslenmesini düzenleyerek doktoruna yardımcı olur. Ameliyat en kesin yöntemdir.

Boyun Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Boyun Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Beyindeki damarların tıkanıklığı; beyin ve beyinciği besleyen; kafatası ve boyunda bulunan damarların tıkanması şeklinde ifade edilir.  Bu tıkanıklık bazı durumlarda hiç belirti vermezken bazı durumlarda felç hatta ölüme neden olabilmektedir.  Beyin damar hastalıkları her dört kişiden birinde rastlanmaktadır.

Hemen hemen her yaşta görülebilen bu hastalık genel olarak yaş ilerledikçe ortaya çıkar.  Beyin damar tıkanıklığında en önemli faktör korunma risk faktörlerini ekarte etmektir. Bu da sigara alkolden uzak durmak, hareketsiz yaşam ( sedantel yaşamdan )  felsefesinden kaçınmak, kan yağlarını düşürmesi; hipertansiyon ya da diyabetli hastaların tedavi olmaları gerekmektedir. Damar içinde oluşacak ya da oluşabilecek pıhtıyı eritecek ya da kanı inceltecek ve sulandıracak ilaçlar kullanılmalı.

Hastalığın tedavisinde ilk aşama korunma aşamasıdır. Ondan sonra ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda artık stent ya da balon lama yöntemi en son çare ise ameliyat aşamasıdır.

Boyun damar tıkanıklığı tedavisinde ana olay hastada bitmektedir. Hasta günlük hayatına dikkat etmeli, hareketli bir yaşam tarzına yönelmeli, alkol sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmalıdır. Bunun dışında en önemli faktör ise hastanın beslenme sitili olmaktadır. Hastanın boyun damar tıkanıklığı tedavisine uygun bir beslenme alışkanlığı edinmesi çok önemlidir.

Boyun Damarlarındaki Tıkanma Tedavi Yöntemleri

Boyun damar tıkanıklığı tedavisinde ilk aşama ilaç desteğidir. Bu hastalığın kesin kendine özgü bir ilacı bulunmamaktadır. Genel olarak kan sulandırıcı ya da kan inceltici ilaçlarla tedavi yoluna gidilmekte hasta rahatlatılmaktadır. Buna paralele damar daralmasına neden olan ana etken bulunup, sorun giderilir. İlaçla olan tedavinin işe yaramadığı durumlarda stent ya da balon yöntemi denenir. bu yöntemlerden de beklenen sonuç alınamadığı taktirde artık tek tedavi yolu cerrahi müdahale olmaktadır.

Tedaviye ilk olarak gereken tetkikler yapıldıktan sonra; tıkalı olan damarın kapsadığı alana ve darlık derecesine bağlı olarak ilaçla başlanır. Genel olarak kan sulandırıcı ve inceltici ilaçlar tedavide kullanılırken; hastalığı tetikleyen başka bir sağlık sorunu olup olmadığı da araştırılır.  Eğer tıkanıklığın nedeni başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa;  bu gibi durumlarda o hastalığın da tedavisine başlanılır. İlçala tedavi edilmeyen durumlarda artık son aşama ameliyat olmaktadır. 

Boyun Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Boyun damar tıkanıklığı ameliyat kararı verilen hastaya ilk olarak manyetik rezonans anjiyografisi, doppler ultrasyanografisi ve benzeri tarzda olan gerekli tetkikler yapılarak tıkalı damarın tam yeri ve tıkanıklılık derecesi tespit edilir.  Bir ya da bir buçuk saat sürecek olan bu cerrahi müdahaleye hasta bir gece önce hazırlanmaya başlar.  Dinlenir ve yemek yemez.

  • Ameliyat için iki anestezi tercihi vardır. Bunlar genel anestezi( hasta uyutularak) ya da lokal anestezi ( bölgesel olarak boyun kısmının bir iğne ile uyuşturulması) olmaktadır. Eğer hastaya lokal anestezi yapılacaksa; cerrahi müdahale sırasında hastanın bilinci açık olur. Bu nedenle hastaya sakinleştirici iğneler de yapılır.
  • Boyun kısmı iyi bir şekilde temizlenir ve herhangi bir mikrop ya da enfeksiyona karşı tedbir amacıyla dezenfekte edilir.
  • Boyuna tıkalı olan damarın hizası boyunca bir kesi yapılır. Bu kesi en fazla on iki santim uzunluğunda olmaktadır.
  • Tıkalı olan damara ulaşılınca başlangıç ve bitim kısımlarına birer pens takılarak operasyon süresince o damarda kan dolaşımı engellenir.
  • Birçok sinir ve damar bulunan bu bölgede olan müdahale boyunca oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Yanlış bir damar ya da sinire dokunulduğu takdirde çok ciddi sıkıntılar meydana gelebilir.
  • Operasyon sırasında kan pıhtılaşmasını engellemek amacı ile hastaya heparin vurulur.
  • Sorunlu olan damar açılarak; tıkanıklığa ya da daralmaya neden olan katman iyice kazınarak temizlenir.
  • Ortalama olarak bir buçuk saat sürecek olan bu damarın temizlenmesi sırasında beyin kansız ve oksijensiz kalmamalıdır. Bu nedenle özel bir damar takılarak beyne ihtiyacı olan kan ve oksijenin verilmesi sağlanır.
  • Gerekli olan müdahale yapılıp tıkanıklık açılıp darlık genişletildikten sonra hastanın vücudundan alınan başka bir damar ile müdahale edilen damarın üzerine yama yapılır.
  • Müdahale edilen bölgeye kan dolaşımını sağlamak amacı ile takılan iki pens çıkarılır.
  • Üzerinde çalışılan damarda kan dolaşımı kontrol edilip; operasyonda her hangi bir sızıntı ya da kanama olup olmadığı kontrol edilir
  • Müdahale alanı dikilerek kapatılır
  • Dikişlerin üzeri küçük steril bir bandaj yardımı ile kapatılır.
  • Bazı durumlarda gerekli görülürse ufak bir diren takılabilmektedir.
  • Hasta ayılması için ilk olarak özel bir odaya alınır; ayıldıkta sonra duruma göre doktor önerisine bağlı olarak yoğun bakım odasına ya da dinlenme odasına alınır.
  • Hasta kendine geldikten sonra boynunda; müdahale alanında ağrı hissedebilir. Bu ağrıya karşı ağrı kesici, antibiyotik verilir. Hastaya serum takılır.
  • Ameliyattan kısa bir süre sonra hastaya ayağa kalkması tavsiye edilir.
  • İlk anlarda baş ağrısı ya da baş dönmesi olması olağan bir durumdur. Bir ya da iki gün sonra hasta taburcu edilir.

Ameliyat Riskleri

Hemen hemen her ameliyatta bir takım riskler ve komplikasyonlar vardır.  Boyun damar tıkanıklığının son aşaması ve kesin çözümü olan bu müdahalelerde riskler bulunur.

Yaşanması olası olan bu risklerden bazıları şu şekildedir:

  • Hasta ameliyat sırasında ya da sonrasında kalp sorunu yaşayabilir.
  • Hasta ameliyat sonrasında yutkunmada ve nefes almakta zorluk çekebilir.
  • Hasta Ameliyat sonrasında belli bir süre konuşma zorluğu çekebilir.
  • Ameliyat sırasında ya da sonrasında kanama oluşabilir
  • Hastanın ameliyat sonrası düşük de olsa kalıcı ya da geçici olarak felç olma ihtimali bulunmaktadır.

İyi Gelen Bitkiler

Boyun damar tıkanıklığı sorunları olanlar gerek tedavinin ilk aşamalarında gerek ameliyat sonrası beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir.  Bilhassa bu hastalığın kökeninde herhangi bir başka hastalık varsa ( kalp,  yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kolesterol, şeker gibi) o zaman beslenmelerinin kontrolünde doktorlarına da başvurmaları gerekmektedir. Bilhassa boyun damar tıkanıklığı olanların yağlı ve suni şekerli bitkilerde, gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir.

Boyun damar tıkanıklığı için özellikle posalı bitki ve meyveler önerilmektedir. Günlük hayatımızda yeri olan soğan, sarımsak, pul biber bu konuda oldukça olumlu etkilere sahip olmaktadır. Bunun dışında, enginar, lahana, ayşekadın fasulye, brokoli, siyah üzüm, incir, kayısı nar, havuç boyun damar tıkanıklığına destek veren gıdalardandır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu