Boyun Damar Tıkanıklığı, Belirtileri ve Tedavi Yolları

Boyun damar tıkanıklığı nasıl bir rahatsızlıktır, özellikleri nelerdir, hangi belirtilerle ortaya çıkar ve kendisini gösterir, tedavi yolları nelerdir ve tedaviler nasıl uygulanır hakkında makale.

Boyun Damar Tıkanıklığı

Boynun her iki yanında bulunan boyun damarları vücudun en önemli arter damarlardan birisidir, gözü, beyni, boyun bölgesini besleyen bu damarın plak adı verilen maddelerce tıkanmasına damar tıkanıklığı (ateroskleroz) denmektedir. Bu plak oluşumu neticesinde zaman içerisinde damarda sertleşme ve damar çapında daralma gözlenmeye başlanır.

Damarda meydana gelen bu tıkanma kaz akışını zayıflatabileceği gibi kimi durumlarda tamamen kesebilir de. Böyle bir durumda bu damarın kan taşıdığı bölgelerde çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca tıkanmayı oluşturan plaklardan kopan bir pıhtı, dolaşım sistemi aracılığıyla vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan bir damarı tamamen tıkayarak emboliye neden olabilir. 

Sigara kullanan kişiler, aşırı kilolu olanlar, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları bu hastalık açısından risk grubu içerisindedirler. Hareketsiz ve egzersiz yapılmayan bir hayat tarzı da rahatsızlığın oluşumuna imkan sağlamakta ve hızlandırmaktadır. İlerleyen yaş durumu da hastalık açısından bir risk faktörüdür.

 

Boyun damar tıkanıklıkları çoğu zaman zaman geçip tıkanıklık ileri boyutlara ulaşmadıkça herhangi bir belirti göstermeyebilir. Belirtiler ortaya çıktığında ise inme, ölüm gibi sonuçlarla kendisini gösterebilir.

Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Boyun damar tıkanıklıkları birçok şekilde ve vücudun farklı bölgelerinde belirti ortaya çıkartabilir. Boyundan geçen arter göz, beyin gibi hayati organlara kan taşıdığı için bu damarda meydana gelen daralma belirtilerini bu bölgelerde gerçekleştirmektedir. Bu nedenle boyun damar tıkanıklığı belirtilerini;

  • Gözde meydana gelen belirtiler
  • Beyin kaynaklı belirtiler

olarak ikiye ayırmak mümkündür. Göze kan taşıyan arter boyun damarından ayrılan ilk arterdir ve gözün kan ihtiyacını karşılayan esas damardır. Bu nedenle boyun damarından göz arterine kan dolaşımı zayıfladığı veya kaybolduğu zaman çeşitli göz hastalıkları ve hatta kalıcı görme kaybı gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Gözde meydana gelen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Görme yeteneğinde birden başlayan ve herhangi bir ağrı, sızı olmadan gerçekleşen zayıflama
  • Işığa gösterilen refleksin ciddi oranda zayıflaması ve ya tamamen ortadan kalkması
  • Bulanık görmeye başlama

Gözde meydana gelen bu belirtiler nadir olarak görülse de böyle bir durumla karşılaşıldığında sebebinin boyun damarı tıkanıklığı olabileceği kesinlikle unutulmamalı ve gerekli doktor kontrolü ve muayeneler buna göre gerçekleştirilmelidir.

Boyun damarının beslediği diğer bir organ olan beyin kaynaklı belirtiler ise daha yaygın ve sık görülen belirtilerdir. 

  • İnme en sık görülen boyun damar tıkanıklığı belirtilerinden birisidir.
  • Ani başlayan baş ağrısı
  • Kusma ve bulantı

Stent tedavisi öncesi ve sonrası

 

Boyun Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Boyun damar tıkanıklıklarında tedavi yöntemlerinden ayrı olarak hastanın gündelik hayatında bazı değişiklikler yapması hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında ve tedaviye olumlu etki yapılmasında oldukça önem göstermektedir. Sigara kullanılıyorsa bırakılması, günde en az yarım saat egzersiz  yapılması, beslenme düzenine dikkat edilerek Akdeniz tarzı beslenme gerçekleştirilmesi ve kilo kontrolü yapılarak fazla kilolardan kurtulmak tedaviye oldukça etkisi olan basit değişikliklerdir.

Tedavide kullanılan yöntemler ise:

  • Medikal Tedavi
  • Cerrahi Tedavi
  • Endovasküler Tedavi

Medikal tedavide kandaki kolesterolün düzenlenmesi ve düşürülmesi için bir takım ilaçlar kullanılmaktadır. Cerrahi müdahale ise genel anestezi veya lokal anestezi altında gerçekleştirilir, tıkanma olan damarın açılarak tıkanmayı meydana getiren pıhtının çıkarılması ve damarın tekrar dikilerek veya yama yapılmasıyla tamamlanır. Riskli bir ameliyat olduğu, ameliyat esnasında ve sonrasında komplikasyon ihtimali olduğu için her hasta için bu yöntem uygulanamamaktadır. Cerrahi tedavi gerçekleştirilemeyen hastalar için endovasküler tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde damara herhangi bir cerrahi müdahalede bulunulmamakta, sadece tıkalı olan damarın genişlemesi ve tıkanmanın açılması için stent uygulaması gerçekleştirilmektedir. Stent uygulamasındaki n önemli husus tedaviyi gerçekleştirecek olan doktorun bu konudaki uzmanlığı ve tecrübesidir.

Özellikle son yıllarda endovasküler tedavideki teknolojik gelişmelerin ışığında hastalığın iyileştirilmesi açısından cerrahi tedavi yerine endovasküler tedavi daha sık tercih edilmeye başlanmıştır. Cerrahi operasyonlarda hastanede kalış ve iyileşme sürecinin oldukça uzun sürmesi, hastanın normal hayatına dönmesinin gecikmesi, hayat kaybıyla bile neticelenebilen çok ciddi komplikasyonların olması nedeniyle daha kısa sürede iyileşme sağlayan, komplikasyon ihtimali çok daha az olan endovasküler tedaviler günümüzde tercih edilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu