Boyun Damarlarında Daralma Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Boyun damarlarında oluşan daralma; fark edildiği an ivedilikle tedavi edilmesi ve tedbirinin alınması gereken ciddi bir sağlık problemi olmaktadır. Tedavide ilk aşama nede olan kaynağın saptanmasıdır.

Boyun Damarlarında Daralma

Zaman içinde özellikle ilerleyen yaş, dış faktörler vücuda farklı yükler bindirmeye ve yormaya başlar. İnsanların kendi sağlığına dikkat etmeleri her yaş için önemli bir ayrıntıyken ilerleyen yaşlarda bu durum daha büyük bir itina gerektirmektedir.  

Damarlar bu konuda en göz alıcı örnekleri oluşturmaktadır. Vücutta sessizce çalışan damarların önemli görevleri bulunmaktadır. Kanın vücutta dolaşmasını sağlayan ve organlarla dokulara hatta kanla birlikte hücrelere kadar ihtiyacı bulunan oksijen ve gerekli materyallerin iletilmesine yardım eden damarlar; bu zor sorumluluğu üstlenmişken gereken zeni hak etmiştir.

Aşırı kilolara, alkol veya sigaranın çok fazla tüketilmesine, hareketsiz uyuşuk yaşama karşı sağlığını ve görevlerini yapmakta zorlanır. Zaman içinde esnekliğini kaybeden damarların içinde fazla olan kolesterol, şeker gibi atıklar birikip toplanmaya başlar. Damarlarda daralma yaratan bu durum; kan akımının da akışkanlığını engellemektedir. Vücut istediği kanı, arzu ettiği zamanda, ihtiyacı olduğu kadar alamaz.

Damarlarda olan daralmalar arasında en tehlikelisi boyun damarlarında olan daralmalardır. Beyin kalpten yaptığı çalışmaları ve işleyişini dengeleyebilmek amacıyla her bir dakikada yaklaşık olarak bir litre civarında kan beklemektedir.

Kalpten beyne kan taşıyan damarlar; boyun kısmındaki damarlarında meydana daralmaya bağlı olarak;  beyin tarafından istenilen kanı istenilen oranda beyne iletemezler. Çok ciddi bir sağlık sorunu olan bu tıkanıklık yüzde elliyi geçtiği taktirde doku ve organlarda; hayati fonksiyonları etkileyecek sorunlar yaşanmaya başlar.

Belirtileri

Boyun damarlarında oluşan tıkanmalar hastaların çoğunda ilk safhalarda pek belirti vermez. Ortaya çıkan belirtilerse çoğu zamansa doğal kabul edilir ve sorun oluşturmayacağı düşünülür. ( baş ağrısı, görmede bozukluk, baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı gibi)

 

Boyun damar daralmasının belirtilerine şu şekilde örnek verebiliriz:

  • Boyun damarlarında daralmalarda yoğun olarak baş ağrısı ilk semptomlardandır.
  • Boyun damarında oluşan tıkanıklık oranı yükseldikçe görme duyularında sorunlar ortaya çıkar. Bulanık görme, görme bozukluğu, çift görme bazı durumlarda geçici veya kalıcı körlükler.
  • Kanın akışkanlığını yitirmesi ve kanda pıhtılaşma meydana gelir. Bu pıhtıların dar damardan geçerek beyne ulaşması oldukça tehlikeli sonu felç veya ölüme varabilecek bir problemdir.
  • Hasta konuşamayabilir veya konuşmada, diksiyonda problemler yaşayabilir.
  • Hafıza sorunu, unutkanlık, dalgınlık
  • Psikolojide yaşanan bozukluklar. Ruh halinde dengesizlik
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Yüzde sarkma ( genelde tek tarafında)
  • Kusma
  • Ellerle kollarda uyuşma hissi
  • Mide bulantısı

Nedenleri

Boyun damarlarında tıkanmanın genel olarak nedenleri arasında; damar sertliği, damarlarda biriken kolesterol şekel veya kan pıhtıları olabileceği gibi, sosyal hayat, yemek yeme alışkanlığındaki bozukluk, sigara ve alkol gibi damarlara zarar veren maddelerin bağımlılığı veya çok daha ciddi bir sağlık sorunun belirtisi olabilir.

Boyun damar sertliğinin nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Hastalarda bulunan yüksek tansiyon boyun damarlarında oluşan daralmanın en büyük nedenlerinden biridir.
  • Boyun damarlarının tıkanmasının en önemli nedenleri arasında hastalığın tabanında başka bir genetik hastalığın yatmamasıdır.
  • Kolesterol oranındaki dengesizlik
  • Dingin bir yaşam felsefesi
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Diyabet hastalıkları
  • Kandaki hastalıklar
  • Çok fazla olan kilo alımı
  • Trafik kazaları

Tedavisi

Boyun damarlarında daralmalarda teşhis konulduktan sonra tedavi aşaması önem taşıyan ve üzerinde itina ile durulması gereken önemli bir faktördür. Hasta tedaviye başlarken aynı zamanda; daralmanın nedenini de saptayıp o problemi de çözme eğilimine gitmeli; iki tedavi aynı anda birbirine paralel ilerlemelidir. Tedavide ilk olarak ilaçlar kullanılır. Kullanılan bu ilaçlar daralmayı gidermekten çok; daralmış olan damarda kanın rahat hareket etmesini akışkanlığının sağlanması ve pıhtılaşmasına engel olacak şekilde olmaktadır. Tedavi de ilk olarak kan ilaları kullanılır ( sulandırıcı, akışkanlığını koruyucu, pıhtılaşmasının engelleneceği).

İlaçla yapılan tedavi bazı durumlarda olumsuz sonuç vermektedir. Başarılı bir girişim olmadığı anlaşılıp, ilaç tedavisi yetersiz kaldığında stent yöntemi ile dar olan boyun damarına balon yerleştirilerek şişirilir. Bu yöntemle dar olan damarın genişletilmesi hedeflendirilir. Bu aşamada istenilen başarı sağlanamadığında sırada cerrahi müdahale yöntemi yani ameliyat bulunmaktadır.  Ameliyat boyun damarların darlıkları konusunda kesin çözüm yoludur.

Bitkisel Tedavi

Boyun damarları daralmasında bitkisel çözüm doktorun uyguladığı tedavi yanında, doktora danışarak yapıldığında olumlu sonuçlar vermektedir. Bitkilerle olan tedavi eskiden beri insan sağlığından önemli olmaktadır. Damar sertliğinin ana nedenlerinden biri dengesiz beslenme olmaktadır.

Kanı sulandırmaya, kandaki pıhtılaşmaya engel olan bitkilerin yanında direk olarak damardaki daralmayı tedavi etmeye yarayan bitkilerde bulunmaktadır. Bitkilerin boyun damarlarında oluşan daralmayı azalttığı hatta yok ettiği gözlenmiş sonuçlardandır. Sürekli tüketilen bitkilerin yanında, tedavi amacıyla hazırlanan bitki kürleri de tedavide şaşırtıcı başarılar kazanmaktadır.

Boyun damar daralmasına iyi gelen bitkilerden bazıları şunlardır:

Soğan, havuç, sarımsak, enginar, ayşekadın fasulye, brokoli, lahana, maydanoz, ıspanak, domates, kırmızı biber, biberiye, limon, greyfurt, ceviz, badem, melisa otu, alıç bitkisi, papatya, yeşilçay, zeytinyağı, yulaf, tam buğday, üzüm, elma



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu