Boyun Damarı Genişlemesinde Uygulanacak Tedavi Yöntemleri
Boyun damarı genişlemeleri; damar hastalıkları arasında en çok risk unsuru oluşturanlar arasında bulunmaktadır. Bu sorunun tedavisinde izlenecek yol; damarın genişleme çapıyla orantılıdır.
İçindekiler
Boyunda Damar Genişlemesi
Kalpten temiz kanın vücutta bulunan dokulara, hücrelere, organlara dağıtılmasıyla görevli bulunan aort damarının ilk ve en önemli kolu olan şah damarı boyunun iki tarafında yer almaktadır. Hayati önem taşıyan bu damar aynı zamanda baş bölgesinde bulunan beynin, organların, dokuların ve hücrelerin beslenmesiyle görevlendirmiştir. Bu organlara ihtiyacı olan kanı, oksijeni ve diğer maddeleri ihtiyaç duyulan sürede taşıyan şah damarlarının çeşitli nedenlerle genişlemesi çok ciddi bir sağlık sorununa vesile olmaktadır. Boyun damarının genişlemesi sorununda zamanında teşhis edilerek acil müdahale yapmak çoğu zaman sonu ölümle biten bir felaketin önüne geçebilmektedir.
Genel olarak dünyada bulunan ölümlerin ağırlıklı kısmını oluşturan şah damarının genişlemesi sonucu yırtılması veya patlaması, körlük, felç, şuur kaybı hatta ölüme neden olabilmektedir. Damarlarda oluşan genişlemenin çok çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerin başındaysa sosyal hayatın dengesizliği gelmektedir. Boyun damarlarının genişlemesinin sebepleri bu sağlık sorunu konusunda başarılı müdahale de etkili rol oynar.
Boyun damar tıkanıklığı nedenleri arasında kısaca en önemlilerini şu şekilde belirtebiliriz:
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Aşırı yorgunluk
- Trafik kazaları
- Alınan darbeler
- Alkol ve sigara alışkanlıkları
- Uyuşturucu bağımlılığı
- Yüksek tansiyon
- Kanda bulunan kolesterol oranındaki dengesizlik
- Damar hastalıkları
- İlerleyen yaş faktörü
- Genetik sorunlar
- Yaşanan ani travmalar
- Birden bire yaşanan şoklar
- Psikolojik baskı ve stres
- Diyabetik hastalıklar
- Kalp krizleri
Belirtileri
Boyunda oluşan damar genişlemesi; genişlemeye neden olan faktöre; bu genişlemenin etkilediği organlara bağlı olarak farklı belirtiler verebilmektedir. Genişlemenin derecesi damarda oluşan patlama veya riski belirtilerde farklılıklar oluşturmaktadır. Şah damarları iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İçte bulunan kısımlarda oluşan damar genişlemesi pek bir belirti vermezken; dış bölümdeki şah damarı genişlemesi dışarıdan gözle fark edilebilmektedir. Şah damarlarında oluşan sorunlar direk beyni ve başta bulunan organları etkilemektedir. Boyunda damarının genişlemesine bağlı olarak oluşan ağrı; damarın çapında meydana gelen genişleme oranına bağlı olarak başlarda hafif bir şekildeyken damar çapı genişledikçe, oluşan balona bağlı olarak git gide şiddetli bir hal almaya başlayacaktır. Erkeklerde boyun damarı genişlemesi; kadınlara oranla daha fazla rastlanılan bir hastalık olmaktadır. Boyun damarının genişlemesine bağlı olarak oluşan ağrılar genel olarak uyarıcı niteliktedir. Eğer ağrı yirmi dört saat kadar sürüyorsa damar sorunu olduğu kesindir. Eğer ağrı geçmiyorsa vakit kaybetmeden acil olarak bir doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir.
Genel olarak bu hastalık belirtileri arasında olan baş dönmesi, mide bulantısı boyunda veya başta oluşan ağrı çoğu zaman pek çok insanın başına gelse bile pek önemsememektedir. Bilhassa kırklı yaşlardan sonra ortaya çıkan bu sağlık sorunu ciddiye alınmaz ve müdahale edilmezse damarın yırtılmasına hatta patlamasına neden olabilmektedir.
Bu belirtilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şiddetli oluşan ve kesilmeyen baş ağrısı
- Şakak bölgesinde meydana gelen ağrılar
- Kuvvet kaybo
- Boyun hareketlerinde zorluk
- Yataktan birden kalktığında oluşan baş dönmesi ve sendeleme
- Görmede yaşanan sorunlar. Görememe, çift görme gibi
- Söylenenleri anlamama
- Konuşmada zorluk çekme veya konuşamama
- Kısmı felç veya yüzün bir tarafının sarkması
- Boyuna alınan bir darbe
- Mide bulantısı ve bu doğrultuda oluşan kusma
- Bayılma
- Yorgunluk
- Kanda pıhtılaşma
- Unutkanlık ve dalgınlık
- Ellerde ve kollarda oluşan uyuşukluk
Tedavisi
Boyun damarı genişlemesi zamanında; damar çapı çok fazla genişlemeden fark edilirse hasta açısında büyük bir şans söz konusu olmaktadır. Çünkü bilhassa boyun damarındaki genişleme oldukça fazla risk içermektedir. Boyun damarının bu genişlemeye bağlı olarak yırtılması, pıhtı atması veya patlaması halinde çok ciddi hatta sonu ölümle biten problemlere neden olabilecektir.
Boyun damar genişlemesi teşhisi konulan hastanın tedavisinde; eğer damar genişliği risk oluşturacak boyutta değilse ilk olarak hastaya kan sulandırıcı ve akışkanlığını dengeleyerek organların zarar görmesini önleyici ilaçlar verilir. Aynı zamanda bu soruna neden olan hastalık araştırılır. Kolesterolden kaynaklanıyorsa, kolesterol; tansiyondan kaynaklanıyorsa tansiyon, diyabettik hastalıklardan kaynaklanıyorsa şekeri dengeleyen ilaçların tedavisine de başlanır.
Damar genişlemesi eğer tehlikeli boyuttaysa hasta acil olarak cerrahi müdahaleye alınır. Bu müdahale sırasında ya damar değiştirilir ya da stent uygulaması yapılarak; genişleyen damarın patlayarak kanın vücutta ve organlara sızmasına engel olunur.
Boyun damarı tıkanıklığında doktor tedavisinin yanında hastanın kendi hayatını da düzene sokması önemlidir. Doğru beslenme alışkanlığı kazanmak, alkol ve sigaradan uzak kalma, stresli ortamlardan kaçmak, ağır ve ani hareketlerde bulunmama, verilen tedaviyi eksiksiz uygulama tedaviye destek olan önemli etkenler arasında yer almaktadır.