Boyunda Damar Şişmesinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Boyunda bulunan damarlarda meydana gelen işlev bozukluluğu gibi durumlarda damarlar şişebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür.

Boyunda Damar Şişmesi Nedenleri

Boyunda Damar Şişmesi

Boyun damarları sağ ve sol bölgede bulunan damarlar açısından 2 farklı noktada bulunmaktadır. Boyun damarlarında meydana gelen değişiklikler ve hasarlar hayati risk taşımaktadır. Bu bölgede bulunan damarların şişmesi ile ilgili rahatsızlığa juguler ven distansiyonu adı verilmektedir. Aynı zamanda juguler ven distasyonu, kardiyovaskiler problemin belirtilerini taşıyabilmektedir. JVD (juguler ven distasyonu) rahatsızlığına sahip bireyin tıbbi yardım alması gerekir.

Boynun sağ ve sol taraflarında yer alan damarlarda iç ve dış juguler damar türü bulunmaktadır. Boynun sağ kısmındaki damar sol kısmındaki damara göre daha az risk taşır. Sol bölgede bulunan aortun, damar şişmesi olayında taşıdığı risk daha fazla olduğundan bu bölgeye farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Damar için uygulanacak tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde damarın neden şiştiği ve rahatsızlığın nasıl geliştiği çok önemlidir.

Damar şişmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bireysel hatalar dışında damar şişmesini etkileyen faktörler; kalp yetmezliği, hipertansiyon, triküspit kapak stenozu, vena kava tıkanıklığı, yeterli olmayan egzersiz uygulamaları, ani ve orantısız hareketler, hipervolemi, kan damarlarındaki işlev yetersizliği vb. şeklinde sıralanabilir. Bu tür nedenler çeşitli komplikasyonlar doğurabilir.

Damar şişmesi ile ilgili rahatsızlıklarla ilişkili olarak dolaşım sisteminde çeşitli aksaklıklar ortaya çıkabilmektedir. Vücuttaki kan akışı ve kan damarları tarafından taşınan maddeler damar tıkanıklığına ulaşabilecek düzeyde risklidir.

Bağlı Komplikasyonlar

Boyunda meydana gelen damar şişmesinin ortaya çıkardığı çeşitli komplikasyonlar vardır. Bu hastalık gruplarının çoğu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi hayati risk barındıran faktörler olarak tanımlanmaktadır. Damar şişmesine bağlı olarak gelişen komplikasyonlar şu şekildedir;

  • Göğüs ağrıları ve bu bölgede meydana gelen basınç
  • Şiddetli kalp çarpıntısı
  • Kalp ritminde bozukluk veya düzensizlik
  • Hafıza kaybı (geçici)
  • Sürekli yorgunluk
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Artan iştahsızlık
  • Aşırı kilo kaybı

Bu etkiler dışında boyun bölgesinde meydana gelen şişlikle bilikte nefes darlığı, nefes ritminde düzensizlik, noktüri, alt ekstremite şişmesi ve estetik görünümü kaybetme gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. 

Boyunda meydana gelen damar şişmesi rahatsızlığının hayati tehlike yaratan boyutları da mevcuttur. Jugular ven distasyonu olarak bilinen damar şişmesi olayının yarattığı tehlikelere dair belirtiler; anksiyete, dudak ve tırnaklarda renk değişikliği, hırıltılı nefes alışverişi, boğulma hissi ve idrar üretmede sıkıntı yaşanmasıdır. Bu belirtiler görüldüğü takdirde tıbbi yardım alınması gerekir.

Tedavi Yöntemleri

Jugular ven distansiyonu tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Uzman doktor tarafından yapılan incelemeler ve testler sonrasında gerekli tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi yönteminin uygulanması için genellikle hasta 45 derecelik açıda durur ve damarda meydana gelen değişimler gözlemlenir. Rahatsızlığın tam olarak tespit edilebilmesi ve alınan reaksiyonlar bu şekilde değerlendirilir.

Uzman doktor rahatsızlığı tespit ettikten sonra bir ışık kaynağı yardımıyla boyunda meydana gelen değişimleri ve damarların ritmini ölçer. Bunun için sternokleidomastoid kasının yüzey kısmına bakılır ve bu bölge detaylı bir şekilde incelenir. Doktor bu konuda doğru analiz yapabilmek için sağdan sola doğru gözlem yapmaktadır.

Doktor tam olarak tedavi uygulayabilmek için hastanın rahatsızlık ile ilgili şikayetlerini dinler ve fiziki muayene yaparken elde ettiği analizleri yapılan anlatımla bağdaştırmaya çalışır. Fiziki muayene yardımıyla normal basınç değerleri gözlemlenir ve veriler toplanır. Fakat herhangi bir kalp bloğu, sağ ventrikül enfarktüsü, atriyal fibrilasyon vb. sorunları gözlemleyebilmek için EKG istenebilir. Rahatsızlığın boyutuna göre ihtiyaç duyulduğu takdirde hastanın EKG yaptırıp yaptırılmamasına karar verilmektedir. Eğer damar şişmesi tehlike oluşturacak boyutta değilse fiziki muayene yeterli görülür.

Tedavi süreci sona erdiğinde hastaya belirli bir reçete yazılır ve bu reçetenin periyodik olarak uygulanması istenir. Hastaya verilen ilaçlar rahatsızlığın şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. 

Doğal Çözümleri

Boyunda damar şişmesi rahatsızlığı çeşitli aşamalara göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilen rahatsızlık türlerinden birisidir. Bazı durumlarda ilaç ile tedavi yapıldığı gibi bazı durumlarda ise lazer yöntemi veya cerrahi operasyon seçeneği kullanılabilir.

Boyunda meydana gelen damar şişkinliği genellikle K vitamini destekli kremler ve besleyici kremler ile kısa süre içerisinde estetik görünüme kavuşturulabilir. Bununla birlikte zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekir ve hastanın doktor tarafından tavsiye edilen takviyeleri alması gerekir.

İlaç ile tedavi gibi yöntemler kullanıldığı takdirde bölgede meydana gelen şişliğin belirli zaman aralıklarında kontrol edilmesi gerekir. Doktorun iyi bir gözlem yapması ve ilaç komplikasyonlarını analiz edebilmesi damar şişmesi ile birlikte oluşabilecek riskleri en aza indirir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu