Brakial Arter Görevleri, Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Brakial arter nedir, ne tür görevleri yerine getirir, fonksiyonları nelerdir, hangi hastalıklar meydana gelir ve bu hastalıkların tedavi yöntemleri nelerdir hakkında makale.

Brakial Arterin Görevleri

Vücuttaki atardamar sistemine dahil olan brakial arter üst kolda, kol dirseğinin iç kısmında bulunur. Dirseğin iç kısmının ortasında değil, gövde kısmına yakın olan bölgededir. Kolda bulunan en büyük damardır. Cilt yüzeyine kolda bulunan diğer arterlere göre daha uzaktadır, daha derinde olan bir arterdir. Yaklaşık olarak 0.5 santimetre ile 1.5 santimetre derinlikte bulunur. Bu nedenle nabız ölçümü, kateter uygulaması gibi tedavi süreçlerinde öncelikli değil, ikincil olarak tercih edilmekte olan bir damardır. Brakial arterin görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Ön kol ve eli ihtiyaç duydukları oksijenize kan ve besin maddeleriyle beslemek

Brakil arterin tıpta kullanıldığı durumlar da şunlardır:

  • Tansiyon ölçümü yapmak
  • Nabız kontrolü
  • İğne ve kateter uygulamaları yapmak

Bu damar anjiyo, kateter uygulamaları gibi tedavi yaklaşımlarında oldukça sıklıkla kullanılan bir damardır. Tansiyon ölçümleri de çoğunlukla bu damardan gerçekleştirilir. Ön kol ve eli besleyen en büyük damar olduğu için yaralanma, kesilme gibi durumlarda acil olarak müdahale edilmeli ve ilk altı saat içerisinde tedaviye başlanmalıdır.

Brakial Arterde Meydana Gelen Hastalıklar

Arter damar sisteminde meydana gelen hastalıklar brakial arter için de geçerlidir. Bu hastalıkların kimileri doğrudan kendilerini belli etse de bir kısmı da uzun yıllar boyunca herhangi bir belirti göstermeden varlıklarını sürdürebilirler. Brakial arterde meydana gelen hastalıklar:

  • Damar sertliği
  • Damar tıkanıklığı

Damar sertliği arterleri oluşan katmanların arasına kolesterol, yağ, atık besin maddelerinin birikmeye başlamasıyla damarın esnekliğini kaybetmesi durumudur. Bu durum neticesinde elastikiyetini kaybeden damarda daralmalar meydana gelir. Bu durumda damar içerisinden geçen kanın akışının zorlanmasına ve kimi durumlarda tamamen durmasına yol açar. Böylelikle dokuları beslemesi gereken dar yeterli miktarda dolaşım sağlayamadığı için bu bölgelerde besin yetersizliğine bağlı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Brakial damar hastalıkları özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan bir yapıdadır. Bunun yanında sigara, hipertansiyon, diyabet gibi kimi faktörlerde hastalıkların ortaya çıkmasında etken olan risk faktörleridir.

Diğer bir hastalık olan atardamar tıkanıklığı ise damarın meydana gelen bir pıhtı neticesi tıkanması ve kan akışının durmasıdır. Genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen bu durum neticesi kan akışının durduğu gölgede hissizlik, soğukluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Brakial arterde meydana gelen tıkanma sonucu bu damarın beslediği ön kol ve ellerde canlılığın kaybolarak, kangren oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle bu tür belirtiler mevcut ise vakit kaybetmeksizin tedaviye başlanmalıdır.

Brakial Arter Hastalık Tedavileri

Brakial arterde meydana gelen hastalıklar farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalığın büyüklüğüne, ilerleme durumuna ve kişinin sağlık koşullarına göre belirlenen bu tedavi yöntemleri şunlardır:

  • İlaç Tedavisi
  • Endovasküler Tedavi

İlaç tedavisinde kan inceltici ilaçlar kullanılarak kanın damardan daha rahat akması amaçlanmaktadır. özellikle erken teşhis edilen durumlarda başarı ile uygulanmaktadır. Endovasküler tedavide ise en çok kullanılan yöntem stent uygulamalarıdır. Bu tedavide hasarlı olan damara kateter yardımıyla metalden yapılan bir stent yerleştirilir. Damar duvarına yapışan stent damarla bütünleşerek damardaki daralmayı genişleterek kan akışını sağlar.

Brakial arter kardiyovasküler damar sistemine dahildir

Bu tedavi yöntemlerinin dışında kişilerin kendi yaşamlarında yapacakları bazı değişiklikler ve alabilecekleri tedbirler de hem hastalıkların oluşmasını engelleme bakımından koruyucu, hem de hali hazırda meydana gelen hastalıkların ilerlemesini durdurucu ve yavaşlatıcı özelliktedir. Bu tür yaklaşımlar olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Sigarayı bırakmak. Sigara damar hastalıklarının oluşmasında en büyük etkenlerden biri olarak kabul edilmektedir. Oldukça tehlikeli bir risk faktörüdür, bu nedenle hiçbir şekilde kullanılmaması, kullanılıyor ise bırakılması gerekmektedir.
  • Hareketli bir yaşam tarzı. Durağan, fiziksel aktivite ve sporun fazla olmadığı bir yaşam tarzı da damar hastalıkları açısından risk faktörüdür. Bu nedenle mümkün olduğunca hareketli olmak, aşırıya kaçmamak şartıyla spor yapmak faydalı bir yaklaşımdır.
  • Beslenme alışkanlığı. Kolesterol damar sertliğine neden olan başlıca faktörlerdendir. Bu nedenle beslenme düzenini buna göre ayarlamak, çok yağlı, özellikle doymuş yağ oranı yüksek gıdalar tüketmemek oldukça önemlidir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu