Burunda Damar Çatlaması Semptomları, Sebepleri ve Tedavi Süreleri

Burunda damar çatlaması görüldüğünde doktora bile gitmeye gerek duymuyoruz. Fakat önemli rahatsızlıklara sebep olabilecek reaksiyonlardan olduğunu söylemeliyiz.

Burunda damar çatlaması sık görülen durumlar arasındadır. Aslında sıradan bir çatlak ile oluşan kanamalar bile risk oluşturabilir. Fakat burun kanaması genellikle önemseyen bir reaksiyon olarak kalır.

Burunda Damar Çatlamasının Belirtileri

burunda damar çatlaması nasıl anlaşılır

Burun anatomisinin incelenmesiyle beraber damar yapısının ne kadar geniş bir alan kapladığı görülebilir. Burada çoğunluğu oluşturan grup ise kılcal damarlardır. Kılcal damarların beslendiği arterin burun boşluğunda olmasından ötürü çevresel faktörlerden etkilenir ve çatlar. Tabi ki belirti olarak ilk gördüğümüz nokta burun deliklerimizden süzülen kanamalar olur. Ancak çoğunlukla farkına varmasak bile daha farklı belirtilerle kendisini belli edebilir.

Hemen hemen herkesin şikâyetçi olduğu burunda kılcal damar izleri bunlardan birisidir. Zamanla oluşan çatlamalar ve ani pıhtılaşmalar sonucunda ufak damar tıkanıklıkları veya işlevsellikleri oluşabilir. Bunlar sonrasında tıkanıklığın etkisiyle renk pigmentlerinde değişimlere sebep olur. Kırmızı, mavi, yeşil veya mor renklerle burnumuzun hemen yan tarafından kendisini belli edebilir.

Yine burun kanaması dışında mukus ile karışık kan pıhtılarının burun deliklerimizden çıktığına şahit olabiliriz. Genellikle mukus çıkarabilmek için sümkürdüğümüzde bu kalıntıları gözlemleriz. Damar yapısının çatlaması sonucunda sızıntıyla beraber mukuslara karışan kanın pıhtılaşmış halidir. Burun damarlarında çatlamanın ne kadar kolay olabileceğini ise nedenlerine baktığımızda algılayabiliyoruz. En ufak fiziksel müdahale veya burundaki damarlara etki edebilecek çevresel faktör buna sebebiyet verebiliyor.

Burunda Damar Çatlamasının Nedenleri

Burunda damar çatlamalarının nedenleri araştırıldığında birçok farklı sebebe rastlıyoruz. Ancak ilk olarak kavram ayrılığını yaparak ön burun kanaması ile arka burun kanaması arasındaki farklara göz atalım.

Ön Burun Kanaması

Her yaş grubunda oluşan bu kanama türünün burun karıştırmak, burna bir cisim sokmak, darbe almak veya çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğini söylemeliyiz. Burnun orta kısmı veya ön kısmında bulunan ve çoğunluğunu kılcal damarların oluşturduğu grupta oluşan çatlamalardan meydana gelir. %90 oranında tek taraflı bir kanama olur. Genel sebebi ise deformasyondur.

Arka Burun Kanaması

Genç yaşta sık görülen bir vaka değildir. Ancak tansiyon hastalığı gibi sistemik rahatsızlıklarda rastlanabilir. Burnun arka kısmından kaynaklanan damar çatlamalarına bağlıdır. Ön burun kanamasından en önemli farkı ise kanamanın tek taraflı olmamasıdır. Yani burun deliklerinden dışarıya aktığı gibi arka kısımdan boğaz ve genizlere doğru kanama devam eder. Haliyle durup durmadığını anlamak her zaman mümkün olmayabilir.

Bu doğrultuda burun kanamasının belirtileri ile teşhis edilebilmesi mümkündür. Burun damarlarında çatlak tespit edilir edilmez doktora başvurmak önemlidir. Çünkü altında yatan sebepler sandığınız kadar masum olmayabilir.

  • Alerji
  • Enfeksiyon
  • Burunda Kuruluk
  • Kanda Pıhtılaşma Problemleri
  • Kanın Pıhtılaşmasını Önleyen İlaçlar
  • Kanı Aşırı Sulandıran İlaçlar
  • Burnun Kırılması
  • Burna veya Yüze Alınan Sert Darbeler
  • Burunda Anatomik Bozukluk
  • Sümkürme
  • Hipertansiyon
  • Tümör
  • Karaciğer Rahatsızlıkları
  • Sigara Kullanımı

Burunda Damar Çatlamasıyla Akan Kanı Durdurma Yöntemleri

Burunda damarlarda çatlak olması durumunda farklı tetkikler yapılır. Böylelikle çatlamanın hangi damar yapısında olduğu tespit edilir. Aslında ön ve arka kısımda kanama olup olmadığı daha önemli bir tanı olacaktır. Çünkü genelde tansiyon, karaciğer rahatsızlıkları ve tümör belirtilerinin çoğunluğu arka burun kanamaları ile kendini gösterir.

Damar içi tıkanmalar ve zamanla oluşan ani basınçlar bu kanamalara sebep olabilir. Oluşan çatlamalar ise pıhtılaşma sorunu olduğunda damar içi yapıyı bozacak düzeyde bir kanamaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda burun kanamasının tedavisi için krem veya pıhtılaşmayı hızlandıracak sprey ilaç önerileri alınabilir.

Damar çatlaması sonucunda burun kanamasını durdurma yöntemi ise kompres yaparak damarların büzülmesini sağlamaktan geçer. Öncelikle burun kanaması olan hastanın başını öne eğmesi ve burnunun ön kısmını sıkması gerekir. Burnun eliklerinin olduğu ve kanamanın gerçekleştiği alanda parmaklarını kullanarak yaratacağı baskıyla damarlardan akan kan bastırılmış olur. Bazıları için damar içi yapısının uygunluğuna bağlı olarak 2-3 dakika yeterli olacaktır. Ancak burun kanaması 5-10 dakika aralığında duran kişilere de sıklıkla rastlanabiliyor.

Bu süreci kısaltmak için buz kompresi uygulamak işe yarayacaktır. En yaygın yapılan hata çatlamış damarlara doğrudan buz uygulaması yapmaktır. Bunun yerine bir mendil veya peçete ile sardığınız buzu uygulamanız önerilir. Burun kanamalarında krem veya sprey gibi ilaç önerileri sık sık gündeme gelir. Fakat bilinçsiz bir biçimde kullanmamalı, doktorunuza danışmadan bu tip bir çözüm yoluna başvurmamalısınız.

Burun kanamalarına sebep olan damarlardaki çatlak yapının daha sonra kanamaya devam edebilmesi mümkündür. Yeni çatlamalara sebep olmaması için lazer tedavisi ile burundaki çatlamış damarlara müdahale edilebiliyor.

Lazer Uygulama seansı/süresi  
Burun Damarlarına Lazer Seansı 4-6 Seans
Burun Damarlarında Lazer Seans Süresi 2-3 Hafta

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu