Burunda Kılcal Damar Çatlaması Nedenleri ve Belirtileri

Burunda kılcal damar çatlaması; hassas bir yapıya sahip kılcal damarların çeşitli nedenlerden ötürü tahribata uğraması neticesinde genellikle kanama semptomuyla ortaya çıkan bir sağlık problemidir.

Burunda Kılcal Damar Çatlaması

Kılcal damarlar; vücuttaki dolaşım yollarının temelini oluşturan atardamar ve toplardamarların birbirine bağlayan, hücresel dokularla çok sık temas halinde olan ve duvarları tek tabakalı yani ince olduğundan dolayı kolay tahribata uğrayabilen damar çeşidi olarak tanımlanabilir. 

Toplumda kılcal damarlara bağlı olarak ortaya çıkan burun kanaması oranının % 55-%60 arasında değişkenlik gösteriyor olması, kılcal damarların narin yapısını ispatlar nitelikte bir istatistiktir.

 Burunda kılcal damar çatlaması nedeniyle oluşan kanamaları; 

  • Bir ya da iki kez tekrar eden kanamalar
  • Sık tekrar eden yani kronik bir hal almış kanamalar

şeklinde iki temel sınıfa ayırmak mümkündür.

Birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilen bu kanamalar, haftada ya da ayda bir yahut iki kez görüldüğü takdirde % 99 oranında ciddi bir problem arz etmez. 

Kronik hal almış kanamalar, bireyin yaşam standartlarında büyük düşüşlere neden olabileceği gibi hayatını da tehlikeye sokacak bir seviyeye gelebilir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda şüphesiz burun kanaması şikayetiyle sık sık karşı karşıya kalan bireylerin vakit kaybetmeden uzman hekim kontrolüne başvurması ve sorunun temellerinin araştırılması gerekir. 

Şüphesiz vücuda temiz hava girişini sağlayan ve havayı nemlendiren bir etkiye sahip olan burunda meydana gelecek problemlerin bireye birçok olumsuz yansıması olacaktır. 

Vücuttaki sistemleri dolayısıyla da bireyin yaşantısını olumsuz etkileyen her bir sağlık probleminde olduğu gibi burunda kılcal damar çatlaması sorununda da nedenler üzerinde tam manasıyla bilgi sahibi olmak uygun tedavi yönteminin belirlenmesini etkileyen faktörlerden biri olacaktır. 

Bu bağlamda bakıldığında hastalığın nedenleri ve belirtileri üzerinde durmak konu bütünlüğü ve konunun anlaşılırlığı açısından faydalı olacaktır.

Nedenleri ve Belirtileri

İlk paragraflarda da belirtildiği gibi kılcal damarların yapısal olarak hassas olması burunda meydana gelecek en ufak travma halinde kanama yapmalarına neden olacaktır.

Burunda damar çatlamasının nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Buruna yahut çevresine alınan darbelere bağlı olarak ortaya çıkan travma durumu.
  2. Ortam sıcaklığının aniden değişmesinden kılcal damarların etkilenmesi ve çatlaması.
  3. Burunun yapısındaki doğuştan gelen bozukluklar.( Örneğin; geniz eti.) 

 Görüldüğü üzere sıcaklığın aniden değişmesi gibi ufak nedenler dahi kılcal damarların yapısını tahrip ederek burun kanamasına sebep olabilir. Bu nedenle burunun korunması noktasında bireyin ayrı bir özen göstermesi gerekir. 

Burunda damar çatlamasının belirtilerinden en önemlisi ve kendini en belirgin olarak ortaya çıkartanı şüphesiz burun kanamasıdır. 

Burun kanaması büyük oranla burun deliklerinden dışarıya çıkarak bireyin gözlemleyebileceği bir hal alır. Fakat kimi durumlarda birkaç ufak damla şeklinde olan kanamaların burun içerisindeki mukus tabakasına tutunduğu da görülmüştür. 

Kanamaya ek olarak iki adet daha semptomdan bahsetmek mümkündür. Bunlar;

  1. Nefes alıp verme sırasında ortaya çıkan zorluklar.
  2. Burunun yüzeyinde pembemsi bir renk oluşumu ve damarların belirginleşmesi.

olarak ifade edilebilir.

 Semptomların gözle görülebilir ya da hissedilebilir olması problemin erkenden teşhis edilmesini ve önleyici etmenler ile ortadan kaldırılmasını sağlar.

Tedavisi

Problem kronik bir hal almadığı takdirde çoğu zaman müdahale edilmezken bireyin yaşantısında olumsuzluklara neden olacak düzeye geldiğinde çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanarak probleme müdahale edilir. 

İlaç tedavisinin temelini; kılcal damarlardaki kan akışının pıhtılaşma ile önlenmesi oluşturur. Elbette problemin tedavisinde bitkisel kürler de kullanılabilir fakat uzman hekim kontrolünde olmadan bitkisel kür kullanımı kesinlikle tavsiye edilen bir faaliyet değildir.

İlaç ve bitkisel tedavi yöntemlerine ek olarak; kanamaya sebep olan kılcal damarın çeşitli cerrahi tekniklerle onarılması, ilaç etkisi gösteren merhemler kullanılması da  tedavi seçenekleri arasına dahil edilebilir.

Kılcal damarların çatlamasının önüne geçilmesinde kullanılan tedavi yöntemlerine ek olarak bireyin yaşantısında alabileceği önlemler de tedavinin bir parçasını oluşturur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu