Çift Taraflı Varikosel Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

Çift taraflı olan yani blateral varikoseller erkeklerde oldukça nadir şekilde ortaya çıkan durumlardır. Bu durum uzman tarafından teşhis edildikten sonra tedavi sürecine başlanır.

Çift Taraflı Varikosel

Bilateral

Çift taraflı yani bilateral varikosel sorunu erkeklerde nadir şekilde gözlemlenen bir durumdur. varikosel, testisleri tahliye eden varisli damarların anormal dilatasyonudır. testiküler sperm ve testosteron üretimindeki progresif düşüşle ilişkili olabilir. Varicoceles dünya çapında erkek infertilitesinin en yaygın tanımlanabilir nedenidir. Varikosel normal erkek popülasyonun % 15’inde mevcut olmasına rağmen, erkek infertilitesi olan hastaların % 40’ına kadar bulunurlar.  Bilateral durum ise nadir şekilde gözlemlenir. Daha önce normal doğurganlık öyküsü olan (ikincil infertilite olarak adlandırılan) infertil erkeklerde, vakaların% 70’ine varan bir varikosel neden olmaktadır. Erkek infertilitesinin, bir çiftin gebe kalma kabiliyetinin ana nedeni olduğu bulunmuştur. Erkek infertilitesinin birçok sebebi vardır: sperm üretimindeki eksiklikler, sperm iletme sisteminin tıkanması, sperm antikorları, sonuçta ortaya çıkan boyut ve fonksiyon kaybı, hormonal problemler, bir veya her iki testisin kötü bir şekilde yok oluşu sayılabilir.

Bilateral varikoselin ne olduğunu anlamak için bazı temel anatomi ve fizyolojinin farkında olmak gerekir. Testisler sadece spermi değil, aynı zamanda spermi üreten ve besleyen hücrelerin yanı sıra erkek hormonu testosteronu  üreten hücreleri de içeren erkek genital organlarıdır. Testisler, skrotum adı verilen bir kese içinde yer alır. Epididim, spermin olgunlaştığı ve depolandığı bir rezervuar olan testiste tutturulmuş küçük, tübüler bir yapıdır. Vas deferens epididime bağlanır ve bağlar spermin ejakülasyon sırasında hareket ettiği tüpüdür. Vas deferens testislerden gelen kan damarları, sinirler ve lenfatikler de içeren spermatik kord denen daha büyük bir doku demetinin bir parçasıdır. Spermatik kordun damarları, pampiniform pleksus olarak bilinir ve bu testis, epididim ve vas deferens’ten kan akar. Damarların pampiniform pleksusu kıvrılarak ve dilate olabilir. Gerçekten de bir skrotal varikosel, testisin üzerindeki spermatik kordun etrafındaki pampiniform pleksusun basit bir varisidir. Testisleri drene eden diğer iki ven  varikosel sürecine nadiren katılmaktadır.

Sınıflandırma ve Tanı

Varikoseller solda sağda olduğundan çok daha anatomik nedenlerle sağda olduğundan daha yaygındır, örneğin sol testiküler venin sağa göre soldaki sol venle venden çıktığı açı nedeniyle, boyut olarak değişebilir ve üç gruba ayrılabilir. Küçük, orta ve büyüktür.

  • Sınıf I: Sadece aşağı doğru iken tanımlanır.
  • Sınıf: Aşağıya inmeden hissetme, sadece muayene ile kolayca tanımlanabilir.

Çift taraflı olan sorunlarda cerrahi düzenleme gerekir. Bunun dışında cerrahi düzenleme gereken durumlar arasında;

  • Önemli testis ağrısının varlığı.
  • Semen kalitesinin azalmasıyla kanıtlandığı gibi, testiküler fonksiyon bozukluğu.
  • Testis büyüklüğünün kaybı.

Tedavi

Bir varikosel teşhis edildikten sonra, cerrahi düzeltmenin nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Rutin semptomatik tedavi
  • Testiküler atrofi (testiküler boyut kaybı) veya test edilmeyen erkek infertilitesine katkısı olan testiküler rahatsızlık veya ağrı
  • Varikoseller testislerde ilerleyici bir hasarın nedeni olabilir, bu da daha fazla atrofi ve seminal parametrelerin bozulması ile sonuçlanır.

Varikosellerde cerrahi uygulama için ortak yaklaşımlar arasında;

  1. Transinguinal (kasık) yaklaşımı
  2. Retroperitoneal (abdominal) yaklaşım
  3. Infrainguinal yaklaşım.

Çift taraflı varikosellerin düzeltilmesi için yaygın olarak kullanılan üç cerrahi yaklaşım vardır. Rutin durumlar altında, transgeninal (kasık) yaklaşımı, tüm katkı damarlarını ve testiküler arterleri kesin olarak tanımlamak için optik büyütme (bir ameliyat mikroskobuyla) kullanmayı tercih edilir.

Sürekli anormal kan akışını önlemek için tüm anormal damarlar kalıcı şekilde bağlanır. Retroperitoneal ya da infrapubik yaklaşım, varikoselin onarımı teşebbüsünde bulunan hastalarda kullanılmaktadır. Kasıkta ciddi bir skarlaşma ile karşılaşılabilir. Ayriyeten perkütan transvenöz yol girişimsel bir radyolog tarafından gerçekleştirilir ama potansiyel olarak daha büyük riskler sebebiyle tekrarlayan varikosellerde bu yaklaşımı saklı tutar. Laparoskopik yolun ayrıca potansiyel major riskleri vardır ve transinguinal yaklaşım üzerinde çok az yararı vardır.

Transinguinal (kasık) yaklaşım ile 1.5 – 2 inç fıtık tipi kesi kullanılır. Hasta aynı gün evine ağrı kesici ilaçlar için bir reçete ile döner ve sıklıkla birkaç gün içinde çalışmaya geri dönebilir. İki haftalık iyileşme ve yorucu aktiviteden kaçınma önerilmektedir. Varikosel onarımını takiben yan etkiler oldukça düşük şekilde meydana gelir. % 1’den az hidrosel ( testis çevresi kısmında sıvı ), % 1 hematom veya yüzeysel yara enfeksiyonu riski ve tekrarlayan varikoselin riski azdır. Bunlar dışında oluşabilecek ufak tefek riskler konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgilendirme yapar. Bu bilgilendirme ışığında uyulması gereken kurallarında dışına çıkmamak gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu