Damar Atması Nedenleri ve Tedavisinde İzlenecek Yollar

Damar atması; bağlı bulunduğu duruma göre risk unsuru taşıyabilmektedir. Damar tıkanıklığı veya kan hastalıklarından oluşabileceği gibi`; sıradan, endişe uyandırmayan bir nedenden kaynaklanabilir.

Damar Atması

Çoğu kez altında damar sertliği veya arter tıkanıklığı gibi nedenlerden dolayı kaynaklanan arter atması; bazı durumlarda yorgunluk, aynı noktaya sürekli basınç uygulanması veya sürekli olarak aynı pozisyonda hareketsiz kalma gibi basit ve kısa sürede geçen nedenlere dayanmaktadır.

Damar atması arterlerle ilgili bir hastalıktan ötürü oluşmuşsa, hasta için büyük riskler taşıyabilmektedir.

Arter atması tıkandığı, hareketsiz kaldığı veya darbeye maruz kaldığı alana göre vücudun çeşitli yerlerinde olabilmektedir. Yüzde, karında, kasıkta, alında, dizde, gözde, kollarda ya da bacaklarda meydana gelen arter atmasının bulunduğu yer de önem taşımaktadır. Gebelik veya basit bir gaz sancısı bile arter atması olarak algılanabilir.  Bazı durumlarda ise kaslarda ortaya çıkan seğirme olarak adlandırılmaktadır.

Damar atmaları risk oluşturan bir sağlık sorununun belirtisi de olabilmektedir. Uzun süren, paralelinde ağrı, uyuşma, nefes darlığı, duyu organlarında işlev kaybı, aşırı yorgunluk gibi semptomlar da veriyorsa zaman kaybetmeden acil olarak nedeni araştırılıp gerekli olan önlemin alınarak tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Bazı durumlarda kan venlerinde pıhtılaşma, yırtılma,  tıkanması, tansiyonun ani yükselmesi organların zarar görmesine neden olabilmektedir.

Nedenleri

İnsanların neredeyse tamamında belli aralıklarla yaşanmakta olan damar atması veya halk arasında bilinen adıyla seğirmesi; farklı hastalıklar yüzünden oluşabilmektedir. Çoğu zaman başka bir rahatsızlığın nedeni olan arter atması genellikle arter hastalıklarının verdiği belirtiler arasında yer almaktadır.  Hamilelikte arter atması korkulacak bir şey değildir. Hastanın hormonlarında oluşan dengesizlik ve bebeğin büyümesiyle genişlemesi ve sıkışması bebek bekleyen bayanlarda bu soruna neden olabilmektedir. Kasıkta arter atması hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Çoğu zaman kısa süren arter atmalarında hafif egzersizler, aktif bir hayata yönelmek, besin dengelemesi yapmak, sürekli aynı pozisyonda bulunmamak arter  atması sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Bazı durumlarda temeli basit etkenlere dayanan bu rahatsızlığın neden oluştuğunu öğrenmek çoğu zaman sonu felç veya daha kötü bir hastalığa varan bir sıkıntıyı önleyebilmektedir. Bununa birlikte uzun sürmeyen ve nedeni duruş bozukluları gibi önem taşımayan sorunlarda endişeye kapılmamak gerekir. Fakat seğirme uzun sürüyor ve beraberinde başka belirtiler de veriyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Damar atmasının farklı nedenleri olabilmektedir.

  • Arterlerde çeşitli nedenlere bağlı oluşan tıkanıklıklar
  • Bağırsak sorunları
  • İlerleyen yaş unsuru
  • Kanın pıhtılaşmasına bağlı olarak oluşan arter seğirmesi
  • Hamilelik
  • Kortizondaki dengesizlik
  • Vücudun veya bir organın sürekli olarak aynı pozisyonda kalması
  • Travmalar
  • Şeker hastalıkları
  • Hareketsiz bir yaşam felsefesi izlemek
  • Meydana gelen ur ve tümörler
  • Tansiyonun aniden yükselmesi
  • Herhangi bir darbeye maruz kalmak
  • Sinir sisteminde oluşan bozukluklar
  • Trafik kazaları
  • Aşırı stres ve psikolojik sorunlar
  • Kan ile ilgili sağlık sorunları
  • Genetik sorunlar
  • Aşırı kilolar

Çeşitleri

Damar atmaları vücudun çeşitli yerlerinde olabilmektedir. Genel olarak endişe yaratacak bir sorun olmayan nabız şeklinde alınan atımların vücudun hangi bölgelerinde oluştuğu, atım süresi ve paralelinde oluşan belirtiler bu sorunun sirk unsuru olup olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Seğirmenin oluştuğu bölgelere göre çeşitleri bulunmaktadır: En yaydın rastlanılanları:

  • Kasıkta damar atması
  • Belde damar atması
  • Boğazda damar atması
  • Göbekte damar atması
  • Vajinada damar atması

Tedavisi

Ensede Damar Atması

Damar atması çoğu zaman; bağlı olduğu nedenlerden ötürü herhangi bir sağlık sorunu olarak kabul edilmemektedir. Eğer bu sorun alınan bir darbe, stres, düzensiz yaşam, sağlıksız beslenme, hareketsiz kalmaktan veya gebelik gibi bir nedenden ötürü oluşmuşsa doktora gitmeye gerek olmadan kısa sürede geçebilmekte, hastada herhangi bir sağlık sorunu oluşturmamaktadır. Fakat arter seğimesi nedeni arter veya kanda oluşan faklı bir nedense, arter atımları uzun sürüyor, kolay geçmiyor, beraberinde ağrılar ve organların işlevlerini yitirmesi gibi sonuçlar ortaya çıkarıyorsa; böyle durumlarda hastalığa neden olan faktör saptanıp; gerekli olan tedavinin yapılması gerekmektedir.

Eğer arter seğirme nedeni yorgunluk, sürekli aynı pozisyonda durma, stresten ibaretse; bu gibi durumlarda dinlendiğinde, pozisyon değiştirildiğinde, hafif egzersizlerle geçebilmektedir. 

Damar atmasının en çok görünen nedeni damar tıkanmaları olmaktadır. Bu tıkanmalara bağlı olarak oluşan seğirmenin nedeninin saptanıp bir an önce tedavi edilmesi, organların, doku ve hücrelerin tam randımanla işlevlerine devam edebilmesi açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Bazı durumlarda kaybedilen zaman hasta açısından beraberinde büyük riskler getirmektedir. Damarlarda olan bir yırtılma, tansiyonun aniden yükselmesi, arter tıkanıkları; arter seğirme ile vücuda sinyaller verebilmektedir.

Damar atması tedavisi bazı durumlarda zincirleme olarak devam edebilmektedir. Tedaviye başlamadan önce; seğirmenin nedeni saptanır, arter tıkanıklığı gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa bu kez de tıkanıklığı oluşturan nedenler bulunur. Tedavi zincirleme geriye ve neden bulup çözmeye yöneliktir. Nadir de olsa acil müdahale gerektiren durumlarda (kanın pıhtı atması, bu pıhtının kan yoluyla organlara sızması, arter yırtılmaları gibi) hemen cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Genel olarak arter seğirme kökeni arter tıkanıklıkları ise; ilk olarak ilaçla tedavi yoluna gidilerek; kan akışının rahatlaması sağlanır.  Arkasından anjiyografi, bypass, stent ve balon teknikleri işe yaramasa cerrahi müdahale son çözüm yolu olmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu