Burun, Akciğer ve Deri Altı Damar Kanamaları ve Nedenleri
Damar kanamaları kendi aralarında iç ve dış kanama diye iki ana guruba ayrılmaktadır. Damarda oluşan kanamalar arasında en tehlikelisi olan kuşkusuz ki;akciğerlerde olan kanamalardır.
İçindekiler
Damar Kanaması
Damar kanaması; damarın sahip olduğu bütünlüğün çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulması nedeniyle içinde dolaşan kanın vücuda dışa ya da içe doğru akması durumudur. Damarlardaki kanamaları gözlemlerken; belirtiler ve nedenler büyük önem taşımaktadır.
Bu kanamaların önemi;
- Oluşan kanamanın miktarına
- Oluşan kanamanın hızına
- Kanamalı hastanın fiziksel seyrine
- Hastanın yaşına
- Vücutta kanama olan bölgeye
Bağlı olarak değişmektedir.
Damar kanamaları üçe ayrılmaktadır,
- İç kanamalar
- Doğal deliklerden olan damar kanamaları
- Dış Kanamalar
İç kanamalarda; damardan akan kan vücudun içine doğru olmaktadır. Bu durum sağlık açısındna oldukça tehlikeli boyutlarda ve oldukça ciddi olmaktadır.
Doğal deliklerden olan damar kanamaları; Bu kanamalar vücudun deliklerinden olmaktadır. Genel olarak; kulaktan ağızdan, burundan, üreme organlarından ve anüsten gelen kanamalardır. İç kanamalar kadar tehlikeli olmasa da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
Dış kanamalar; Bu durumlarda kanamalar damardan vücudun dışına doğru akmaktadır. Yaralanmamalarda oluşan kanamalar bu kanama çeşidine girmektedir
Kanamalar aynı zamanda damar tiplerine üç ayrı maddede incelenmektedir:
- Atardamar kanamaları (arterde meydana gelen kanamalar)
- Toplardamar kanamaları ( ven damarlarında oluşan kanamalar)
- Kılcal damarlarda oluşan kanamalar
Atardamarlarda oluşan kanamalar; arterlerde oluşan bu kanamalarda; damardan akan kan; kalbin atış ritmine uygun olarak kesik olmaktadır. Bu kanamalarda kanın rengi açıktır.
Toplardamarlarda oluşan kanamalar; ven damarlarında oluşan bu kanamalar, atardamarlardaki kanamanın aksine sızıntı şeklinde olmaktadır. Bu damarlarda oluşan kanamada kanın rengi açıktır.
Kılcal damar kanamaları; genellikle deri üzerinden izlenebilmektedir. Genellikle küçük olan bu kanamalar kabartı şeklindedir. Morumsu renge sahiptir.
Burun Kanaması Damar Çatlağı
Burun kanamaları toplumda çeşitli nedenlere bağlı olarak oldukça sık görülen bir vakadır. Pek çok kişide endişe ve korkuya nende olan burun kanamaları ilk olarak iki şekilde izlenmektedir:
- Çocuklarda ve gençlerde oluşan burun kanamaları
- Yetişkinlerde ve yaşlılarda oluşan burun kanamaları
Çocuklarda ve Gençlerde Oluşan Burun Kanamaları; küçük çocuk ve gençlerde meydana gelen burun kanamaları genel olarak kaşımaya bağlı endişeye gerek olmayan durumlardır. Burun bölgesinin bir santim içerisinden gelen bu kanamaları çoğu zaman burnun karıştırılmasına bağlı olarak kılcal damarların yırtılmasına bağlı oluşmaktadır. Üst solunum yollarında olan enfeksiyonlar ve mevsime bağlı olarak kuruyan havalar bu sağlık sorununun nedenleri arasındadır.
Yetişkinlerde ve yaşlılarda meydana gelen burun kanamaları; Burnun arkasında oluşan bu kanamalar, hastanede yatarak müdahaleye varan ciddi sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Genel olarak kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve hipertansiyon hastalarında daha sık olarak gözlemlenebilmektedir.
Nedenleri
Burunda oluşan kanamaların nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Burna alınan darbe
- Burundaki tümörler
- Burnun karıştırılması
- Von Willebrand Sendromu
- Burnun kırılması
- Kanın pıhtılaşması
- K vitamininin eksik olması
- Karaciğer sorunları
- Sinüzit
- Alkol bağımlılığı
- Kokain bağımlılığı
- Düzensiz aspirin alımı
- Trombositlerin yeterli seviyede olmaması
- Damar sertliği
- Hemofil
- Nezle grip
- Burundan kullanılan kortizon ilaçları
- Üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonlar
- Yüz ve kafatasında oluşan kırıklar
Akciğer Damar Kanaması
Akciğer kanamaları genel olarak tükürükte balgam birlikte kan oluşumu ile ortaya çıkmaktadır. Kanam miktarından çok hastalar için tehlikeli olan kan sayesinde boğulma olayıdır. Ciddi ve tehlikeli bir sağlık sorunu olup zaman kaybetmeden doktor kontrolünde bulunulması ve tedvinin yapılması gerekmektedir. Bu tür vakalarda hasta genel olarak sorunlu bölge üzerine yatırılır. Sorun sağ akciğerdeyse sağa, sol akciğerdeyse sola doğru yatırılır. Bu şekilde hasta üstte kalan sağlam ciğer sayesinde rahat bir şekilde nefes alabilir. Tedaviye başlamadan önce hastaya doktoru tarafından bronskopi yapılır. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi yeterli olmadığında hastaya acil olarak cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Deri Altı Damar Kanaması
Damarlarda olan kanamalar veya patlamaların neden olduğu kan sızıntıları; derinin iç yapısında da kanamalara sebebiyet vermektedir. Cildin altında yaşanan bu kanamalar ise deri yüzünde de belirgin bir şekilde görülmektedir. Deride meydana gelen bu kanamaların büyük çoğunluğu bölgesel olan yaralanmalardan meydana gelmektedir. Derinin içinde oluşan bu kanamalar küçücük noktalar ya da geniş büyük yaralar şeklinde deri üzerinde gözlemlenir. Bazı durumlarda morarma ve kızarma gibi oraya çıkan derinin altındaki kanamalar; görünüm olarak yoğunlaştığı taktirde ciddi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla bir dahile uzmanına baş vurmak gerekmektedir.
Nedenleri
Deri altında oluşan kanamaların nedenlerini şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjilere karşı gösterilen reaksiyonlar
- Yaralanmalar sonucu ortaya çıkan kanamalar
- Kanda oluşan enfeksiyon
- Doğum
- Otoimmum oluşan hastalıklar
- Vücuttaki çürükler
- Yapılan kemoterapinin yan etkileri
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Yaşlanma
- Menenjit hastlığı
- Alınan radyasyon sonrasında oluşan belirtiler
- Lösemi hastalığı
- Sepsis
- Streotekok faranjit