Damar Kasılması Belirtileri, Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Damar kasılması durumu, kişinin atar damarının duvarında oluşan sertleşme sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişinin vücudundaki yağ oranına bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
Damar Kasılması
Damar kasılması, kişinin atar damarının duvarının sertleşmesi sonucunda damarın esnekliğini yitirmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hastalık aynı zamanda damar sertliği olarak da bilinmektedir. Rahatsızlık çok ciddi sonuçlara sebep olabilecek pek çok hastalığın habercisidir. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Beyin Kanaması,
- Kalp Krizi,
- Beyin Trombozu,
- Kangren
Hastalık çok ciddi belirtiler göstermemekle birlikte kişinin vücudunda gizliden gizliye gelişebilmektedir. Durumun önlenebilmesi adına hastanın rutin kontrollere gitmesi ve kan testlerini düzenli olarak yaptırması gerekmektedir. Rahatsızlığın ilerleyen dönemlerinde hastalarda varis ve bacak ile ayaklarda şişlik görülebilir.
Hastalığın sebebi plaklara ve yağ birikimine bağlanmaktadır. Oluşan plak ve yap birikimleri damarların kasılmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum, hastalık gerçekleşmeden önce önlenebilir ve kişi, hastalıktan korunabilir.
Damar kasılmasının en büyük tetikleyicilerinden birinin şeker hastalığı olduğu unutulmamalıdır. Şeker hastalarının damar rahatsızlıklarına son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda kilolu bireyler, alkol ve sigara tüketen bireyler de bu alanda risk altındadırlar.
Damar Kasılması Tedavisi
Damar kasılması, özellikle sigara ve alkol tüketimi olan kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavi sürecinde öncelikle hastaya gerekli kan testlerinin uygulanması gerekmektedir. Daha sonrasında hastalığın sebebi net bşr şekilde belirlenir ve tedavi süreci başlatılır. Hastalığın en son aşamasında hastanın damarlarında tıkanıklık meydana gelir ve durum da çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Hastalık için çeşitli tedavi yöntemleri üretilmiştir. İlk tercih edilen tedavi yöntemi ilaç ile tedavidir. Medikal tedavi bir çok hastalıkta ilk tercih edilen tedavi yöntemidir, fakat hastalığın ilerlememiş ve ciddi boyutlara ulaşmamış olması gerekir. İkinci bir tedavi yöntemi ise ameliyattır. Kişi, cerrahi müdahaleye hazırlanır ve ameliyat gerçekleştirilir. Şayet damar kasılması bacak gibi bir bölgede oluşmuş ise hatsaya minimal invaziv cerrahi de uygulanabilir. Bu ameliyat esnasında hasta uyanıktır ve konuşabilir. Bu şekilde hasta, yapılan işlemi de seyderebilir. Ameliyat, sorunlu bölgeye ufak kesikler atılarak yapılır.
Damar Kasılmasına İyi Gelen Yöntemler
Damar kasılması ile yeni karlşılaşan ve henüz durumu ilerlememiş olan bir birey, doğal yöntemler deneyerek ameliyatsız ve ilaçsız bir şekilde de bu rahatsızlıktan arınabilir. Damar kasılmasının iyileşmesi için yapılması gereken bazı şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Beslenmeye dikkat etmek,
- Alkol tüketmemek,
- Sigara tüketmemek,
- Bol miktarda su tüketmek,
- Düzenli olarak egzersiz yapmak
Yukarıda belirtilen maddeler uygulandığı takdirde henüz hastalığın başında olan bir bireyin durumunun iyiye gittiği görğlecektir. Bunların yanı sıra bitkisel yöntemler de denenebilir. Damar sertliğine iyi gelen besimleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Zeytinyağı,
- Nar,
- Tarçın,
- Kuşkonmaz,
- Zerdeçal,
- Melisa
Zeytinyağı: Damar kasılması, yüksek tansiyonun sebep olabileceği bir durumdur. Zeytinyağı, yüksek tansiyonu engeller ve kişinin tansiyon dengesinin korunmasına yardımcı olur. Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarda kalp hastalıkları ve damar hastalıkları diğer bölgelere oranla %35 daha az görülmektedir. Bunun sebebi ise doğal zeytinyağı tüketimidir. Zeytinyağını her sabah bir kaşık içerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz damar kasılması olan bölgelere masaj yolu ile de uygulayabilirsiniz. Böylece zeytinyağı hem cildinizi besler hem de sorun olan bölgeye müdahale eder.
Nar: Nar, antioksidan bakımından oldukça zengin bir besindir. Bu antioksidanlar sayesinde kan akışının düzenli olmasını sağlar ve bu durum da damarlarda tıkanıklık ve sertleşmeyi önler. Bu sebeple mevsiminde olduğu zaman narı yiyerek tüketebilirsiniz. Nar suyu çok fazla önerilmemektedir.
Tarçın: Tarçını damarlar için son derece faydalı bir besin kılan şey içerdiği antioksidanlardır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde tarçın, kandaki şeker oranın düşmesine yardımcı olur. Bu şekilde de damarları korur. Bitkisel çayların içerisinde veya detoks sularının içerisinde tüketilebilir. Günde bir çubuk tarçından fazlasının kullanılması önerilmemektedir.
Kuşkonmaz: Kuşkonmaz, haşlandığında veya buharda pişirildiğinde damarlarda bulunan baskının azalmasına neden olur. Bu durum da damarlarda oluşabilecek herhangi bir kasılma riskine karşı önlem olarak kabul edilir.
Zerdeçal: Zerdeçal, damar temizliği için son derece önemli bir baharattır. Çeşitli yemeklerin içerisine konup her gün 1 çay kaşığını aşmayacak şekilde tüketildiğinde damarların temizlenmesine ve hastanın rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Melisa: Hastalığı ilerlemiş olan bireylere melisa çayı tüketimi önerilmektedir. Melisa çayı, kalp spazmını engeller ve damarları açar. Hastanın durumu çok ileri seviyeye ulaşmış ise, kendisini ve bedenini rahatlatmak ve tedavi sürecine yardımcı olmak için melisa çayını tüketebilir.