Damar Sertliğine Ne İyi Gelir? – Besinler, Bitkiler ve Beslenme Şekli

Damar sertliği tedavisinde beslenme düzenini ayarlamak oldukça önemli bir unsurdur. Bazı besinlerin damar sertleşmesini önlediği vesertleşen damarlara esneklik kazandırıcı özellikleri bulunmaktadır.

Damar Sertliğine Ne İyi Gelir

Günümüzde en tehlikeli hastalıklardan biri olan ve hatta ölüme felce nende olan kalp krizi beyin kanaması gibi hastalıkların kaynağı olan damar sertliğine iyi gelen ilk olarak hastanın kendi hayatını düzene sokmasıdır. Hasta alkol ve sigara kullanıyorsa bu alışkanlıklarına son vermeli, dengesiz ve aşırı kilo alımlarından kaçınmalı hatta fazla kilolardan kurtulmalı, düzenli beslenmeli, yağlı yiyeceklerden kızartmalardan uzak durmalı, spor ve egzersiz yapmalı, stresten mümkün olduğu kadar uzaklaşmalı.

Beslenme düzeni damar sertliğinde oldukça önem taşımaktadır. Bazı bitkilerin damar sertliğine iyi geldiği, bilinen bir gerçektir.

Bitkilerle tedavi ilk çağlardan günümüze kadar gelişerek gelmektedir. İlaçların büyük bir çoğunluğunda da ham madde bitkiler olmaktadır.  Peki, damar sertliğine ne iyi gelir? Bu konuda sorunları olanlar nasıl bir beslenme politikası izlemeli? Hangi bitkilerin damar açıcı özellikleri bulunur?

Lifli meyve ve sebzeler damar sertliği sorununda tedavi edici özelliklere sahip olmaktadırlar. Bu konuda sorunları olanların bol miktarda sebze ve meyve yemeleri önerilmektedir. Kan sulandırıcı damar ve kasları gevşeten gıdalara ağırlık vermeleri tedavinin başarılı olması konusunda önem taşımaktadır.

Cayenne Biberi

 İçerdiği  kapsaisin vasıtasıyla hem kalp hem de damarları korur. Cayenne Biberi damar sertliğini de engellemektir.

Zeytinyağı

Damar sertleşmesinin nedenlerinden biri olan yüksek tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir.

Badem

Damar sertliği ne bağlı olarak; damarlarda alınan hasarları onarır, hasar almasını engeller.

Nar

İçerdiği; yüksek oranda antioksidanlar yardımıyla, damar sertliğinin oluşmasını engellemekle kalmaz aynı zamanda damarların içini de temizler.

Yeşil çay

Her gün düzenli olarak içilen üç fincan yeşil çayın; kalp ve damar sağlığı açısından onarıcı ve tedavi edici olumlu etkileri kanıtlanmış bir gerçektir.

Kuşkonmaz

Damar sertliğine veya damar tıkanıklığına bağlı olarak kanda ve arterlerde oluşan baskıyı ve basıncı engeller.

Alıç Bitkisi

Alıç bitkisi; hem çiçeklerinden hem de yapraklarından yararlanılan arterler konusunda önemli özellikleri bulunan, tedavi konusunda etkili bir bitkidir. Damarları esnetip genişleterek kan dolaşımını rahatlatır.

Zerdeçal

Tedavi edici ve koruyucu özellikleri bulunan zerdeçal; direk olarak damar sertliğinin oluşmasına engel olucu özellikleri bulunmaktadır. Zerdeçalın bunun yanında damarları temizleme özelliği de bulunmaktadır.

Enginar

Enginar; vücutta ve damarlarda bulunan kolesterolu düşürme özelliğine bağlı olarak damar sertliği konusunda tedavi edici bitkiler arasına girmiştir. Haftada en az bir defa az yağlı olarak yapılan enginardan yemek damar sertliğine karşı basit bir bitkisel çözüm olmaktadır.

Zencefil

Zencefil; damarlarda yerleşen kolesterolü ve yağı çözerek damarların içinden arındırıcı özelliğe sahiptir. Arterlerde oluşacak tıkanmayı, daralmayı ve sertleşmeyi önlemekte de olumlu bir başarı göstermektedir.

Tarçın

Damarların sertleşmesinin nedenlerinden biri olan şeker konusunda tedavi edici özelliği sayesinde arterlerde oluşacak sertleşmeye engel olur. tarçın aynı zamanda kanda bulunan şeker oranını dengeler. 

Gıdalar

Damar sertleşmesinde önemli olan doymuş yağlardan, hazır gıdalardan, karbonhidratlardan, kızartmalardan uzaklaşmaktır. Bunun yanında sofranızdan eksik etmemeniz gereken gıdalarda bulunmaktadır. Kırmızıbiber, biberiye, limon, karaturp, domates, havuç, papatya çayı, yeşil çay, maydanoz her gün tüketebileceğiniz gıdalardandır.

Damar sertliği konusunda sorun yaşayanların haftada bir az yağlı enginar, haftada bir veya iki balık, her gün bir greyfurt yenilmesi  hızla çözüme kavuşmasına yardımcı olacaktır. Çekirdekli siyah üzüm, elma, şeftali, kavun, karpuz, kayısı gibi meyveler de hastalığa çözüm olan gıdalar arasında bulunmaktadır. Damar sertliğine iyi gelen gıdalar arasında;

  • Pazı,
  • Ispanak,
  • Ayşekadın fasulye,
  • Pırasa,
  • Soya fasulyesi,
  • Kereviz,
  • Patates,
  • Tere otu
  • Semizotu
  • Lahana
  • Kara Turp
  • Kekik
  • Domates
  • Havuç
  • Maydanoz
  • Patates
  • Brokoli

da bulunmaktadır. Bu gıdaların düzenli olarak dönüşümlü tüketilmesi gereken gıdalardandır.

Damar Sertliğine İyi Gelen Gıdalar

Normal beyaz ekmekten uzak durulmalı bunun yanında; tam buğday, yulaf, tahıl, çavdar ekmeklerine yönelmeli. Soğan ve sarımsağın damarlara esneklik kazandırıcı özellikleri göz önüne alındığında tedavi için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu bilinen bir gerçektir.

Besinler

Damar sertliğine iyi gelen besinler nelerdir?  Damarların kayıp ettiği esnekliğe zaman kaybetmeden geri dönmeleri vücut sağlığı açısından önemli bir unsurdur. Sertleşen damarların vücuda ve organlara verdiği hasar göz ardı edilemez. Damarların eski esnekliğine kavuşup görevlerini tam randımanla yerine getirmeleri için hastanın beslenme düzenini ayarlayarak yardımcı olması gerekmektedir. Günde bir adet greyfurdu düzenli olarak yemeleri hastalığa son vermelerine nenen olur. Fakat şunu unutmamak lazım günde bir taneden fazla yenilen greyfurdun yarardan çok zararı olmaktadır. Bunun yanında bazı bitki kürleri damar esnekliğini kazanma ve damar sertliğine çözüm konusunda oldukça büyük başarılar göstermektedir.  Konusunda ünlü uzmanlar tarafından damar sertliği konusunda hazırlanan bitki kürleri düzenli kullanımlarda olumlu sonuçlar vermektedir. Besinlerin yanında bitki çayları da tedaviye destek olmaktadır. Her gün düzenli olarak üç fincan bitki çayı veya yeşil çay içilmesi tedavide olumlu gelişmeler göstermektedir. Alıç otu ile hazırlanan bitki kürü bu konuda problemleri olanlar için mutlaka uygulaması gereken besinler arasında yerini almaktadır.

Damar sertleşmesi konusunda tedavi edici özellikleri bulunan besinlerden bazıları; enginar, soğan, sarımsak, enginar, pazı, soya fasulyesi, tere otu, alıç yaprakları, havuç, turp, şah dere otu, kuşburnu, oğul otu, civanperçemi, mercan köşk, biberiye, ökse otu, koca yemiş yaprağı, maydanoz, ada çayı, zeytin yaprağı, lahana, gül yaprağı, kırmızı biber, pırasa, semizotu, domates, kereviz, hardal, tarçın, mısır, patates, soğan, ayşekadın fasulye, sarımsak, kekik otu, keçi boynuzu, keten tohumu, sarı sabır otu, anason olmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu