Damar Tıkanıklığı Ameliyatı ve Ameliyatsız Çözümler

Damar tıkanıkları kollarda bacaklarda boyunda, testislerde, kasıklarda oluşabilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Son yıllarda ameliyatla çözümlerin yanında ameliyatsız çözüm imkanları da oluşmuştur.

Kasık Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Kasık damar tıkanıklığı genel olarak kasıkta bir kitle halinde belirti verir. Hastanın kasığında bulunan atardamarda olan bu kitle; yavaşça genişler; normalin en az iki katına çıkar. Hasta elini üzerine koyduğunda nabız atışı almaya başlar.  Özellikle elli yaş ve üzerindeki erkeklerde ortaya çıkan; kasık damar tıkanıklığı; hastanın günlük hayatını etkilemekte, ağrılara neden olmaktadır. Yapılan tetkiklerde bu kitle iki buçuk santim ve üzerinde ise hastada yakınmalar artmışsa artık ilaç tedavisi ya da diğer tedaviler işe yaramıyor demektir.

Tedavide en son çözüm olan ameliyata sıra gelmiştir.  Aksi halde damarda yırtılmalar oluşabilir, pıhtı oluşturup kan pıhtısı atabilir. Hastanın felç ya da kangren gibi daha ciddi sıkıntılarla karşılaması amacı ile bu gibi durumlarda hasta kasık damar tıkanıklığı ameliyatına alınır.

Bu müdahale; genellikle en çok bir ya da bir buçuk saat süren oldukça kolay bir ameliyat olmaktadır. Hastanın kasığından girilir ve sorunlu damarın içinde bulunan kitle temizlenilir.  Alınan kitlenin bulunduğu yere vücuttan alınan bir damarla yama yapılır.  Hasta bu ameliyat sonrasında kısa bir süre içinde güncel hayatına devam eder.

Bypass Ameliyatı Sonrası Damar Tıkanıklığı

Bypass ameliyatı sonrası damar tıkanıklığı enden de olsa rastlanabilen bir durumdur. Nadir olarak şeker hastalıklarına sahip olan hastalarda ender de olsa rastlanabilen durumlardır. Bazı hastalarda şeker hastası olmasa bile damar tıkanıklığı tekrarlayabiliyor. Bacaktan alınan damarların ömürleri oldukça kısa ve tıkanma riski vardır. Böyle durumlarda tekrar bypass yapılması oldukça riskli olmaktadır. Tekrar girişimsel işlem yapılarak mevcut olan damarlardan açılması varsa stent ya da balon tekniği ile açılması gerekmektedir. Bypassta kullanılan bacaktan alınan damarların tekrar açılması oldukça zor olduğu için yeniden bypass yapılaması çok büyük riskler taşımaktadır. Bu yüzden sağlıklı olan damarların tedavisine önem verilmelidir.

Bypass Ameliyatı SOnrası Damar Tıkanıklığı

Testis Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Erkeklerde testis damar tıkanıklığının çeşitli nedenleri bulunmaktadır.  Bu nedenlerden bazıları:

  • Kireçlenme
  • Kolesterol Yükselmesi
  • Kireçlenme

Testis damarlarının tıkanması sonucunda hastada iktidarsızlık dediğimiz sertleşme sorunu ortaya çıkar. Bu sorun sonucu yapılacak tedavide izlenecek yol; ilaç tedavisi, penise şok tedavisi ( ED1000 ), penis enjeksiyonu, penis protezi ve en sonda testis damar tıkanıklığı ameliyatı olmaktadır.  Erkek hastanın evli olması ve çocuk sahibi olması durumunda hemen ameliyat yapılmadan bir süre hasta takip edilir.  Bunun yanı sıra hastada ağrılar varsa ve hastanın sperm hücrelerinin kalitesi de tıkalı olan damara bağlı olarak düşmüşse aynı zamanda testiste küçülme meydana gelmiş ise o zaman direk ameliyatla tedavi etme yoluna gidilir.

Testis damar tıkanıklığı ameliyatında; tıkalı olan damara, kasıktan küçük bir kesik atılarak girilir. Yarım saat ile bir saat arasında süren bu ameliyat oldukça kolaydır ve ameliyat sonrası hastanın hastanede yatmasına gerek olmamaktadır.

Ameliyatsız Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Damar tıkanıklıkları tedavisi büyük önem taşımaktadır. Dünyada bulunan ölümlerin büyük bir kısmında ana neden olan damar tıkanıkları tedavisinde artık çözüm yollarından biri de ameliyatsız tedavi yöntemi olan aterektomi olmaktadır.

Hastalığın ileri aşamalarında artık ilaç tedavisi tek başına sonuç vermeyince; stent ya da balonlama yöntemi uygulanır. Bu yöntemlerden de sonuç alınamayınca; hastaya ameliyat yolu açılmıştır. Artık yeni geliştirilen aterektomi sistemi ile ameliyata gerek kalmadan damar tıkanıklığı tedavi edilebilmektedir.

Damar üzerinde darlığa neden olan kısımların özel bir yöntemle traşlanarak temizlenmesine aterektomi denilmektedir. Bu işlemden sonra hasta ertesi gün hastaneden çıkar ve hayatına kaldığı yerden devam eder. Bu yöntem sayesinde balon veya stent sisteminde olduğu gibi amaç damarı genişletip kan akımını rahatlatmak değil; direk olan ana sorunu ortadan tıraşlayarak kaldırmaktır.

Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Riskleri

Damar tıkanıklığı ameliyatının riskleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Ameliyat sırasında oluşan komplikasyonlar
  • Ameliyat sonrası yanabilecek sorunlar

Ameliyat sırasında meydana gelecek riskler faktörleri

  • Ameliyatta ilk risk komplikasyonlar olmaktadır. Bu yüzden cerrahi müdahaleye katılacak sağlık ekibin tecrübeli olmaları gerekmektedir. ( ameliyat sırasında bir takım şeylerin ters gitmesi demektir)
  • İkinci risk enfeksiyon yani mikrop kapma riskidir.
  • Üçüncü risk anestezi sorunları;

Ameliyat sonrasında oluşabilecek risk faktörleri

  • Hasta ameliyat sırasında ya da sonrasında yaşayabilmesi ihtimal dahilinde olan kalp sorunları
  • Ameliyat sırasında ya da sonrasında kanama oluşabilme ihtimali
  • Hastanın ameliyat sonrası düşük de olsa kalıcı ya da geçici olarak felç olma ihtimali bulunmaktadır.
  • Hastalığın belli bir süre sonra tekrarlayabilme ihtimali
  • Duyularda bozukluk
  • Felç


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu