Damar Tıkanıklığı Semptomları ve Oluştuğu Bölümler

Damar tıkanıklığının belirtileri için bazı reaksiyonlar yol gösterici olabiliyor. Ancak kesin olarak yaşanması veya yaşanmaması teşhis için yeterli görünmüyor.

Damar tıkanıklığı belirtilerini net olarak saptayabilmek her zaman mümkün olmaz. Birçok insanın belirtilerle doktora gitmek yerine farklı tetkikler neticesinde bunun farkına vardığı bilinmektedir.

Damar Tıkanıklığının Belirtileri

Damar Tıkanıklığı Örneği

Damarları bütün olarak incelediğimizde kan akışını engelleyen birçok farklı etkene rastlayabiliriz. Bazen sağlıksız beslenme veya yanlış yaşam düzeni bile damar sağlığını ciddi anlamda bozabilir. Damarlarda duvar yapısında birikerek yavaş yavaş tıkanmaya yol açan çok sayıda enzim olabilir. Oluşan tıkanıklık ile beraber farklı rahatsızlıklar ve en ciddisi olarak ölümle karşılaşılma ihtimali vardır. Tabi ki damar tıkanıklığı belirtileri denildiğinde akla bazı net detaylar geliyor.

  • Nefes darlığı ve solunum yetmezliği
  • Lokal ağrılar
  • Şişme veya bölgesel ısı değişimleri
  • Kasılma, uyuşma veya hissizlik
  • Parmak uçlarının soğuması
  • Kas ağrıları ve problemleri
  • Yer yer morarmalar ve renk değişimleri

Belirtilerin tümünü yaşayan veya hiçbirisini yaşamayan birisi için yine damar tıkanıklığı teşhisi konulabilir. Kesinlikle muayene olmadan ve çeşitli tetkikler uygulanmadan tıkalı damarlar için tanı koymak mümkün olmayacaktır. Özellikle beynin ana arterleri olarak bilinen Karotis yani şah damarımız ve vertebral arter tıkanıklığı gözlemlendiğinde ölümle sonuçlanan vakalar olduğunu söylemeliyiz.

Tıkanıklığın olduğu bölge net belirtiler
Kalp Damarlarında Ağrı ve çarpıntı
Beyin Damarlarında Duyu kayıpları, hafıza kaybı ve çeşitli ağrılar
Uzuv Damarlarında Ağrı, kangren ve çeşitli yaralar

Damar Tıkanıklığı Oluşabilen Bölgeler

Ana damarlar arasında yer alan şah damarımızın tıbbi literatürde Karotis olarak bilindiğini söylemek gerek. Karotis tıkanıklığı doğrudan yaşamsal fonksiyonları sonlandıracak kadar önemlidir. Aslında temel anlamda damar tıkanıklığı sebebiyle felç veya inme gibi rahatsızlıklar sebebiyle hayatı olumsuz etkilenen çok fazla insan vardır. Bir bakıma koroner damar tıkanıklıkları ile bu yönden pek farklılık olmadığını söylemek gerekiyor.

Son dönemlerde yapılan araştırmalarla beraber damar yapıları hakkında daha net tanılar yapılabildiğini söylemeliyiz. Örneğin koroner damarlarda yaşanan bir tıkanıklığın diğer organlara yansıyabileceğini biliyoruz. Özellikle ana arter üzerinde oluşan bir tıkanıklık ile kulak veya kol gibi kısımlarda ağrılar, soğumalar, uyuşmalar saptanabiliyor.

Ense damar tıkanıklığı ile beraber beyne doğrudan omurga arkasından ulaşan damarlarda tıkanmalar saptanabileceği düşünülebilir. Tabi ki yapılan tetkiklerin eksiksiz uygulanması önemlidir. Kan testi ve EKG bazı ipuçları veriyor olsa da görüntüleme amacıyla daha derin metotlar tercih edilmelidir. Buna ek olarak kan tahlilinde damar tıkanıklığı olduğu kanısına varıldıktan sonra yerinin ve ne kadar tıkalı olduğunun bulunması elzemdir.

Diz altı bölgede oluşan damar tıkanıklıkları damarın ulaştığı tüm uzuvları etkilediğinden ayakta yaralar veya hissizliklere sebep olabilir. Bu mantıkla ana arterler, Karotis veya koroner yapılarla ilişkili bir tıkanıklığın tüm vücudumuzu etkileyeceğini düşünebiliriz. Oluşan tıkanmalara çare arayan vücudumuzun kısa süre içerisinde alternatif damar yapıları oluşturması mümkündür. Fakat görülecek yan etkiler ve ağrılar tamamıyla sabit kalacaktır.

Üstelik damar tıkanıklığı görülen bölge neresi olursa olsun her noktayı etkileyebileceğini vurgulamalıyız. Yani kola giden bir damarın tıkanıklığıyla birlikte elde damar tıkanıklığı ve uyuşmalar kaçınılmaz olarak başlayacaktır.

Vertebral Arter Tıkanıklığı

Vertebral arter tıkanıklığı belirti olarak çok riskli sonuçlar doğurabilir. Konuşma kayıpları ve hafızada zedelenmelerle kendisini gösterebilir. Akan kan için belirli bir basınç seviyesinin oluşması şart olduğu için tıkanma miktarı fazlasıyla önemlidir. Kulak ağrıları, yüzde renk değişimleri, boğaz bölgesinde ağrı ve uyuşma gibi durumlardan uzun süreli şüphelenildiğinde mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.

EKG yapıldığında gözlemlenebilecek olan kalp ritminde bozukluk çok sayıda farklı noktada damar tıkanıklığına işaret ediyor olabilir. Akla ilk olarak koroner yapıda veya ana arter olarak Karotis üzerinde tıkanıklık olduğunu getirebilir. Fakat kan tahlili veya EKG gibi yöntemlerden ziyade Renkli Doppler Ultrasonografi çekilerek kan akışının hızı, basıncı ve yönü saptanmalıdır. Genelde bu aşamada uygulanan tetkik için Karotis Vertebral Arter Renkli Doppler Ultrasonografi tanımı yapılır. Minimum 30 dakika boyunca inceleme devam eder ve tüm damar yapısı, damarlarla ilişik organlar ve dokular saptanmaya çalışılır.

Tıkanıklık belirtileri ile damar yapısının deforme olduğunu tespit ettikten sonra uygun tedavi metodunun belirlenmesi gerekir. Bazı hastalarda Karotis gibi ana damarlar üzerinde tıkanma başlangıcı görülür. Acil bir biçimde müdahale edildiğinde kalıcı veya geçici hiçbir hasar görülmeden tedavi edilmesi mümkün olur. Beyinde damar tıkanıklığı oluştuğunda pıhtı atma olarak adlandırılan durum yaşandığında ise geçici olsa bile mutlak suretle bazı etkiler görülebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu