Damar Tıkanıklığını Tespit Etmek için Yapılan Testler

Damar tıkanıklığı testinde BT en net sonuçları vermektedir. Kan testi veya EKG’den ziyade efor testi bile ortalama bir sonuç alabilmenizi sağlayabilir.

Damar tıkanıklığının tespit edilebilmesi ve gerekli önlemlerin alınması sağlık açısından oldukça önemlidir. Günümüzde kalp ve damar hastalıklarının görülme yüzdesi azımsanacak boyutlarda değildir.

Damar Tıkanıklığı İçin Yapılan Testler

Damar tıkanıklığına karşı önlem almak yaşam süremiz için yapabileceğimiz en sağlıklı sigortalardan birisidir. Keza hayatımızı idame ettirebilmek için vücudumuzu saran damarların açık olması ve oksijen ile bezenmiş temiz kanı her noktaya ulaştırabilmesi gerekir. Temiz kanın taşındığı atardamar ile kirli kanın taşındığı toplardamar hattında ufak bir tıkanıklık bile bu sirkülasyonu bozacaktır.

Damar tıkanıklığı nasıl tespit edilir? Bu sorunun çok fazla merak edilmesi ise dolaşımın ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Öncelikle uygulanacak basit bir test bile damar yapısının duvarlarında oluşan plakları ve tıkanmaya neden olan tortuları ortaya koyabilir. Efor testi denilen bu seçeneği evde ya da günlük hayatınızda dahi denemeniz mümkündür. Tıbbi anlamda uygulanan damar tıkanıklığı testinde ise farklı görüntüleme birimlerine başvurulabilir.

  • ABI

Ayak Bileği Kol İndeksi olarak tanımlanabilen bu testi sık sık uygulanırken görebiliriz. Testin temel amacı damar yapıları arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Bacak ve ayak için ayrı ayrı atardamarları incelemek gerekir. Hastanın bacak ve ayak üzerindeki atardamarından tansiyon ölçümü için Doppler isimli cihaz konur. Normalde bacakta daha yüksek çıkması gereken tansiyon, kola oranla daha düşük çıkarsa bacakta damar tıkanıklığı tespiti yapılmış olur.

  • Renkli Doppler Ultrasonografi

Renkli Doppler ultrasonografi testi ses dalgaları kullanılarak damar yapısını keşfetmemizi sağlar. Damarların renkli gözükmesiyle beraber kan akışı, hızı ve olası tıkanıklıklar hakkında fikir sahibi oluruz. Bu metot kullanılarak damarlardaki kırmızı, sarı, turuncu, siyah ve mavi gibi renklere göre tıkanıklıklar, kistler, daralmalar ve işlevsizlikler saptanır. Görülen anomali ile BT uygulamasına karar verilir.

  • MR

Radyasyon olmadan damar tıkanıklığı tespiti olur mu? Sık karşılaşılan bu sorunun cevabını Anjiografi denildiğinde ilk akla gelen metot olan MR ile verebiliriz. Radyasyon olmamasına rağmen bazen daralmış damarları tıkalı gösterdiği bilinir. Yine atardamarlar ile toplardamarların birbirini gizleyebildiği durumlara rastlanmıştır. Net tanı sağlayamayabilir.

  • BT

Bilgisayarlı tomografi denilen testte damar tıkanıklığı tespiti net olarak yapılmaktadır. En net teşhis için BT şarttır. Damar yapısına kontrast yani renkli madde verildiği için en ufak daralmalar bile %90’ın üzerinde bir görüntüleme oranıyla saptanabilir.

EKG ile damar tıkanıklığı görülür mü veya kan testinde damarlardaki tıkanıklık çıkar mı kalıpları dikkat çekiyor. EKG elektrotlar üzerinden kalp hareketlerini saptayan bir test türüdür. Kan testinde ise işaretler olsa bile net bir biçimde damar tıkanıklığının yeri, türü veya şiddeti saptanamaz.

Uygulanabilen testler  
Efor Testi %50-70
MR %20-70
ABI %50-80
Renkli Doppler Ultrasonografi %50-80
Bilgisayarlı Tomografi(BT) %90-100

Damar Tıkanıklığını Anlamak İçin Efor Testi

Efor testi ile temel anlamda damar tıkanıklığı kendisini belli eder. Bunu ise farklı belirtiler ile ortaya koyar. Bu belirtileri gördüğümüzde ise damar ve dolaşım rahatsızlıklarına dair ipuçları gördüğümüz için doktora başvurmamız gerekir. EKG çekildiğinde de benzer bir durum olduğu düşünülür. Çünkü efor testinde genel algının bununla aynı olduğu düşünülebilir.

Efor testi yapılırken 500 metre ile 1 kilometre arasında yürüyüş, tempolu koşu veya bisiklet gibi aktiviteler önerilir. Bazen ise merdiven çıkma gibi durumlar dahil edilebilir. Tüm bu aktivitelerin ardından kalpte sıkışma, sol göğüste uyuşmalar, halsizlik veya benzer belirtiler görüldüğünde damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskinin yüksek olduğu öngörülür.

En temel test olarak adlandırılır ve EKG ile kalp ritminde oluşan dengesizliklerin ölçülmesi sebebiyle aynı etkinin gözlemleneceği düşünülür. Fakat Efor testi yaparak %50-70 arası bir doğru sonuca varılabileceğini söylemek gerek. Damar tıkanıklığı tespit edilir ve müdahale edilmezse felç, inme veya daha büyük sistemik hastalıklara sebebiyet verebilir.

Belirtileri belli olmasa dahi belli aralıklarla efor testi uygulamak sağlık açısından önemlidir. En ufak tıkanma belirtisi, nefessizlik veya halsizlik dahi erken teşhis ile kan ve damar hastalıklarında kurtarıcı rol üstlenebilir. Damar hastalıklarında teşhis yöntemleri ön tanı için uygulanan görüntülemelerle başlar. Fakat BT yani Bilgisayarlı Tomografi yapılmadan kan akışının engellendiğinin tespiti imkânsız denecek kadar zor belli olur.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu