Damar Tıkanıklığı Nedenleri, Beslenme, Tedavisi
Damar tıkanıklığı tedavisinde önemli bir etken olan bitki kürleri doğru ve yerinde kullanıldığı taktirde tedaviye büyük destek vermekte çoğu zamanda tıkalı olan damarı tedavi edebilmektedir
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı; vücutta bulunan organların ihtiyaçları olan kan ve oksijenin taşınmasına yardımcı olan damarların; çeşitli etmenlere bağlı olarak tıkanması sonucu organları ihtiyacı olan kanı ve oksijeni; yeterli derece alamaz hale gelmesi ile oluşan sağlık sorunudur. Hastalığın aşamasına ve vücutta bulunan doku ve organlara verdiği hasara bağlı olarak; duyu organlarının görevlerini yerine getirememesine bunun sonucunda felç hatta ölüme bile neden olabilmektedir.
Damar tıkanıklıkları vücudun her hangi bir yerinde meydana gelebilmektedir. Kasıkta damar tıkanıklığı oluşabileceği gibi, memede damar tıkanıklığı, ince damar tıkanıklığı, kafa damar tıkanıklığı, Üroloji damar tıkanıklığı, kulak damar tıkanıklığı, mide damar tıkanıklığı, testis damar tıkanıklığı gibi çeşitli organlara da bağlı olarak oluşabilmektedir. Kalp ile vücutta buluna organlar arasında kan dolaşımını sağlayan pek çok damar bulunmaktadır. Bazı damarlar pasif olarak görünse de oluşan tıkanıklıklar ciddi derecede sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Lad Damar Tıkanıklığı; Kalpte sağ, sol karıncık ile kulakçıklarda sorumlu iki atardamar vardır. Sol ve sağ kroner arterier sistem de kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri Circumflex arter diğeri de Lad denilen Left anterior descending sistem olmaktadır. Lad damarının tıkanması kalp hastalıkları arasında enfarktüs denilen en ciddi sağlık sorunun önlenmesine neden olur.
Tedavisi
Damar Tıkanıklıkları tedavisine geçmeden önce hasta; damar tıkanıklığı nedir, damar tıkanıklığı nasıl açılır, damar tıkanıklığı nasıl olur konusunda bilinçlendirilmelidir. Çünkü her ne kadar tıbbi tedavi hastalık konusunda önemli olsa da; asıl olay hastanın tedaviye kendi kendine verdiği katkı ve desteklerle çözümlenebilmektedir. Damar tıkanıklığı sırt ağrısı yapar mı, damar tıkanıklığı tansiyonu yükseltir mi? Damar tıkanıklığı kulak çınlaması yapar mı? Bu hastalığa sahip olan hastaların yaşadıkları sağlık sorunu hakkında kafalarında dolaşan soru işaretleri konusunda bilinçlendirilmesi hususunun altını çizmektedir. Damar tıkanıklığında ilk tedavi; kanın sulanmasını, kanın akışkanlığını sağlayarak; pıhtılaşmayı engelleyecek ilaçlar verilir.
Damar tıkanıklığında kullanılan ilaçlar; tıkanıklığı tedavi etmekten çok kan dolaşımını rahatlatarak; organların gerekli olan kan ve oksijeni almalarına destek olma amacındadır.
Damar tıkanıklığı ilaçları tedavi de tam olarak istenilen sonucu vermediği takdirde artık diğer yöntemlere sıra gelir. Bu yöntemler; anjiyografi, bypass, stent ve balonlama teknikleri ardından son çare olarak da ameliyattır. Hastalığın ilk safhalarında ilaç tedavisi ve doğal yöntemler yeterli olsa da; ilerleyen aşamalarında cerrahi müdahale şarttır. Bypass sonrası damar tıkanıklığı sorunu çözülebilmektedir. Anjiyografi arkasından stent yardımı ile balon yerleştirilmesi en son da açık ameliyatlar tedavide tıkalı olan damarın durumuna göre uygulanacak olan aşamalardır.
Beslenme
Damar tıkanıklığının oluşma nedenleri arasında obezite ya da aşırı kilolar olmasından dolayı damar tıkanıklığı olanlar nasıl beslenmeli konusu oldukça önemlidir. Damar tıkanıklığında beslenme dengesi, tıkanıklığı tetikleyen kolesterol, tansiyon ve diyabete çözüm olmaktadır. Damar tıkanıklığının vücutta sonu felce varan ciddi sağlık problemlerine neden olmaması için hastaların dengeli beslenmesi önemli bir faktördür. Hastaların; yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmaları posalı sebze ve meyvelere ağırlık vermeleri gerekmelidir. Yemeleri ya da yememeleri gereken besinler konusunda azami titizlik göstermeleri tedavi açısından büyük önem taşımaktadır. Tıkanıklığa iyi gelen bitki kürleri doğru ve yerinde uygulandığı taktirde iyi gelmekle kalmayacak çözüm olacaktır.
Diyet Listesi
İlaç tedavisine başlanıldıktan sonra; vücutta bulunan kolesterol dengesinin düzenle sokulması ve fazla kilolardan kurtulması hasta açısından tedavi konusunda önemlidir. Beslenme uzmanı tarafından verilen damar tıkanıklığı diyet listesine harfiyen uyulamasa da hangi besinlerin önem taşıdığı, ne tür bir beslenme dengenizin olması gerektiği anlatılacaktır.
Damarlarında tıkanıklık olan hastaların yemesi ya da yememesi gereken gıdalar konusunda iyi bir şekilde bilinçlendirilmesi tedavide önemlidir. Besin dengesinin ayarlanması damarlardaki tıkanıklığın oranını düşürecek hatta bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilecektir.
Zerdeçal damar tıkanıklığı konusunda büyük önem taşır. Düzenli kullanımlarda hasta açısından faydası hemen ortaya çıkacaktır. Bununla birlikte; zeytinyağ damar tıkanıklığında kullanılması önerilen ayrıntılardandır. Balık, sebze yemekleri, hazır gıdalardan daha besleyici ve tedaviye destek olacak gıdalar arasında bulunmaktadır. Yeşil çay damar tıkanıklığında aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Biberiye, limon, domates, havuç, brokoli, lahana, kayısı, incir, üzüm gibi gıdalar damar tıkanıklığı kürü olarak ana tedaviye destek olmaktadır. Damar tıkanıklığına limon bu konuda başarılı sonuçlar vermektedir.
Alkol damar tıkanıklığı yapar mı, ya da alkolden uzak durulmalı mı konusunda önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Kırmızı şarap ve viski damar tıkanıklığını engellemekte aynı zamanda kalp krizi ve felç risklerinin oluşmasına da engel olmaktadır.
Doğal Yöntemler
Damar tıkanıklığına çözüm konusunda damar tıkanıklığını açan kürler önem taşımaktadır. Doğal yöntemleri arasında bulunan Hacamat damar tıkanıklığı konusunda uygulanan bir yöntemdir. Tıkanıklık yüzde ellinin altında ise işe yaramaktadır. Sülük damar tıkanıklığı konusunda yüzyıllardır kullanılan önemli bir çözüm yoludur. Bunun yanında alkol ve sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, uygun bir diyet listesi uygulamak, hayata hareket katmak, bitki kürlerinin uygulamak tedaviye büyük artılar katmaktadır.
Kaynaklar
- https://neu.edu.tr/wp-content/uploads/2015/11/SVO-ba%C5%9Fa%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1-hareket-hastal%C4%B1klar%C4%B1-MS.pdf
- https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t35.pdf
- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kardio-Vask%C3%BCler%20Sistem%20Hastal%C4%B1klar%C4%B1%20ve%20Bak%C4%B1m%20II.pdf
- https://my.clevelandclinic.org/ccf/media/files/ghs/Turkish%20Guides/158339-CAD%20Guide%20for%20GPS_TR.pdf
- http://gkda.org.tr/images/stories/kongre1010/omergoktekin.pdf