Damar Tıkanıklığı için Gidilecek Bölüm ve Uzman Doktorlar
Damar tıkanıklığı için doktora çıkmak istediğinizde kalp ve damar cerrahisinin size yardımcı olacağını söyleyebiliriz.
Damar tıkanıklığı şüphesiyle bir takım belirtiler gözlemliyor olabilirsiniz. Aynı şekilde bu belirtilerle eşzamanlı olarak çeşitli reaksiyonlarla vücudunuz size sinyaller gönderiyor olabilir. Damar tıkanıklığı için hangi doktora gidilir?
İçindekiler
Damar Tıkanıklığı Tedavisi Yapan Bölüm

Damar Tıkanıklığı Oluşumu
Damar tıkanıklığı ve sertliği gibi rahatsızlıkların tümü için kalp ve damar cerrahisi bölümüne gidilir. Fakat her hastanede doğrudan kalp ve damar bölümüne çıkamayabilirsiniz. Bir takım protokoller gereği önce muayene ve tetkikler uygulanarak rahatsızlığın tespit edilmesi istenir. Bu yalnızca kalp ve damar hastalıkları için geçerli olan bir sistem değildir. Birçok hastalık için çeşitli testler yaptırmadan evvel dahiliye doktoruna gidilir.
Prosedürün bu şekilde uygulanması her zaman başarılı sonuç vermiştir. En sık rastlanan örneklerinden birisi ise damar hastalıklarıdır.
Hangi bölüme gidilir | |
Gastroenteroloji öncesi | Dahiliyeye gidilir |
Beyin Cerrahisi öncesi | Nöroloji |
Kalp ve Damar Cerrahisi önces | Kardiyoloji |
Mevcut rahatsızlığınızın ne olduğunu bilmek için bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Aslında kalp ve damar cerrahisi bölümünde bu tetkiklerin incelenmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve cerrahi müdahale ile ilgili damara müdahale edilmesi mümkün olacaktır. Kalp sağlığınız son derece önemli olduğundan ve damar yapınızın sağlığı için ön plana çıktığından önce kardiyoloji doktoru bakar. Ardından ise incelediği testlere kalp ve damar cerrahisi bakar ve tedavi metodu hakkında karar verilir.
Damar Tıkanıklığına Bakan Doktor
Damar tıkanıklığı herhangi bir bölgede oluşabilir. Kasık, kol, bacak, beyin, kalp gibi birçok hayati önem taşıyan organımızın bile etkilenmesi mümkün hale gelebilir. İlk fark edildiği an itibariyle doktora gidilmeli ve tüm testler eksiksiz bir biçimde yapılmalıdır. Burada uzman bir Kardiyolog test sonuçlarınıza bakar ve size gerekli diğer tetkikleri söyler. Çünkü öncelikle kalbinizde ve damar yapınızda tıkanıklık olup olmadığına ilişkin ön tanı testleri uygulanacaktır.
Ardından ise Ultrasonografi ile damar yapılarınızın tamamını görüntüleyebilecek sistemlere başvurulabilir. Doktor muayenesi hastaneden hastaneye değişebileceği gibi müdahale için mutlak suretle kalp ve damar cerrahisi ile haşır neşir olacağınızı vurgulayalım.
Doktorunuzun yaş, kilo, organlarınızın ve damarlarınızın sağlık durumu, diğer faktörler ve hastalıklar olmak üzere farklı kanallarda incelemeler yapabileceğinizi söylemeliyiz. Diyabet, tansiyon veya benzeri hastalıkların özellikle kan ile ilgili olanları son derece önemsemek gerekir.
Standart olarak Kardiyoloji veya kalp ve damar cerrahisi muayenesi yapılırken aşağıdaki adımların atılması elzemdir.
- Temporal Arter Muayenesi
- Periferik Damar Muayenesi
- Brakiyal Arter Muayenesi
- Radiyal Arter Muayenesi
- Ulnar Arter Muayenesi
- Femoral Arter Muayenesi
- Popliteal Arter Muayenesi
- Arteria Dorsalis Pedis Muayenesi
- Arteriya Tibialis Posteriorun Muayenesi
- Postural Değişim Muayenesi
- Alt Ekstremite Damar Muayenesi
- Üst Ekstremite Damar Muayenesi
- Allen Testi
Farkında olmasanız bile bu muayene türlerinin tamamının uzman doktorunuz tarafından yapılacağını söylememiz gerek. Yapılan muayene sonrasında ise tetkikler ve testler araya girer. Alınan sonuçlara ise hem kardiyolog hem de kalp ve damar cerrahı bakar. Sonuç ise ortaktır. Bazen kardiyoloji muayenesi sonrasında kalp ve damar sağlığı açısından hiçbir problemi olmayan hastalara rastlamak mümkün olabiliyor.
Damar Tıkanıklığı İçin Uygulanan Testler
Damar tıkanıklığı için uygulanan testler için doğrudan kardiyolojiye çıkabilirsiniz. Bu aşamada devlet hastaneleri tüm muayene ve testler için yeterli imkânı sunmaktadır. Fakat test sonuçlarının süreç bazında birbiriyle bağımsız olabileceğinden bekleme süreleri değişebilir. Sırf bu yüzden sorun yaşamak istemeyenler tarafından özel hastanelere gidilir.
Fakat herhangi bir kardiyoloji uzmanına veya kalp ve damar cerrahisine gidilmeli ve net bir teşhis yapılabilmesi için testlerin eksiksiz uygulanması şarttır. Birçok insanın doktordan ziyade bitkisel metotlar veya benzer yöntemler geliştirmesi doğru karşılanmamaktadır.
- Nabız Testi(Elle Nabız Muayenesi)
- ABI(Ayak Bileği-Kol Bileği İndeksi)
- Radyolojik Görüntüleme Seçenekleri
- Renkli Doppler Ultrasonografi
- MR Anjiyografi
- BT Anjiyografi(Bilgisayarlı Tomografi)
- Klasik Anjiyografi
Uygulanan testlerde nabız ve ABI ile ön tanı yapılır ve görüntüleme sistemlerine başvurulur. MR ve Renkli Doppler Ultrasonografi ile net bir biçimde damarların yapıları ve sorunlar tespit edilebilir. Ancak en sık kullanılan BT yani Bilgisayarlı Tomografi sayesinde damarlar tüm sorunlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Hangi doktora gidilmeli konusunu aydınlattığımız gibi uygulanan testlerin doğruluk payının %80’in üzerinde olduğunu da vurgulamak istiyoruz.