Damar Yumağı Ne Anlama Gelir ve Belirtileri Nelerdir

Damar yumağı (vasküler) düzensiz damar oluşumlarına verilen isimdir. Atar damar ve toplar damar arasında meydana gelen bu oluşumlar çeşitli rahatsızlıkları tetikleyebilmektedir.

Damar Yumağı Tanımı

Damar Yumakları

Damar yumağı tıp dilinde vasküler malformasyon olarak tanımlanmaktadır. Atardamar ile toplardamar arasında meydana gelen damar düzensizliğinin oluşturduğu yumak şeklindeki görünüme damar yumağı adı verilir. Genellikle çekilen filmlerde ağsı yapı ve damarların yumak şeklini alması nedeniyle damar yumağı isminin verildiği gözlemlenmiştir. Damar yumağı rahatsızlığı vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Her noktada görülen bu rahatsızlığın ölümcül tehlike barındıran noktası ise beyin olarak tanımlanıyor. Beyinde meydana gelen damar yumaklar ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirebiliyor.

Damar yumağı rahatsızlıkları genetik faktörlerle birlikte doğuştan gelen rahatsızlık türlerinden birisi olarak biliniyor. Yapılan testler sonucunda tanı koyulan bu rahatsızlıkta en önemli etkenlerden birisi birinci dereceden akrabaların daha önce böyle bir rahatsızlığa yakalanıp yakalanmaması oluyor. Buna karşılık olarak istisnai durumlar yaşamak mümkün olabilir. Doğuştan sahip olunan bu rahatsızlığı küçük yaşta tanımlamak mümkün değildir. Genellikle belirli yaş aralıklarında belirti veren rahatsızlığın daha çok yaşlı insanlarda sıklıkla görüldüğü biliniyor.

Vasküler malformasyon rahatsızlığı için önceden tanı koymak veya rahatsızlığın varlığını ispat etmek mümkün değildir. Ani tepkimeler vermenizi sağlayan bu rahatsızlıkta vereceğiniz reaksiyonlar en önemli belirtilerden birisidir. Uzman doktorlar genellikle ani beyin kanaması yaşayan hastalarda ve nöbet geçiren hastalarda bu tür rahatsızlığın bulunduğunu vurgulamaktadır.

Belirtileri

Yeni doğmuş bir bebekte veya genç insanta damar yumağı rahatsızlığını tespit etmek imkansızdır. Çeşitli reaksiyonlar ile kendisini belli eden rahatsızlığın geç yaşlarda ortaya çıkması ölümcül tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle damar yumağı ile ilgili rahatsızlıklarda kişinin önlem alması mümkün değildir. Ancak uzman doktor gözetiminde rahatsızlığın gelişimini yakından takip edebilir ve tedavi sürecine başlanılır.

Genellikle yaşlı insanlarda görülen damar yumağı rahatsızlığının belirtileri ise şu şekildedir;

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Ani beyin kanamaları
  • Nöbet geçirme
  • Nefes darlığı
  • Bayılma
  • Bulantı ve istifra etme
  • Eklem yerlerinde kuvvet kaybı
  • Kısmi bilinç kaybı
  • Konuşma güçlüğü çekme

Yukarıdaki belirtilerin dışında net olarak rahatsızlığı ön plana çıkaracak bir belirti yoktur. Ancak bu tür belirtiler alındığında uygun testler yapılarak tanı konulabilir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra hastaya çeşitli talimatlar iletilir ve onay alındıktan sonra tedavi sürecine başlanır.

Özellikle beyinde oluşan damar yumağı rahatsızlığının belirtileri daha şiddetli olabilir. Kişinin bu gibi durumlarda çevre ile iletişim kurması zor olduğundan kendisini ifade etmesi mümkün değildir. Bu nedenle acil müdahale gerekmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Damar yumağı rahatsızlığı hangi bölgede meydana geldi ise o bölgeye uygun tedavi uygulanır. Tedavi süreci başlamadan önce hasta kriterleri göz önünde bulundurulmaktadır. Hastanın yaşı, kanamanın başlangıç tarihi, rahatsızlığın hikayesi, şikayetler ve damar yumağının bulunduğu bölgede meydana gelen yan etkiler dahil olmak üzere çeşitli noktalar üzerinde durularak tedavi yönteminin belirlenmesi aşaması tamamlanır. Bu noktadan sonra uzman doktor hangi tedavi yöntemini uygulaması gerektiğine karar verir.

Damar yumağı oluşan bölgede 3 farklı tedavi yöntemi kullanılır. Bu yöntemler kapalı cerrahi müdahale, açık cerrahi müdahale ve radio cerrahi müdahale olarak 3’e ayrılmaktadır. Uygulanacak tedavi türü hastanın hangi bölgesinde damar yumağı oluşmuşsa ona uygun olarak şekillenir. Eğer beyinde damar yumağı bulunuyorsa bunun ölümcül tehlikesi olduğu için en etkili tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Diğer noktalarda ise alternatif tedavi yöntemleri izlenebilmektedir.

  • Kapalı cerrahi müdahale yöntemi: Damar içerisinde gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Damar içerisinden damar yumağı olan bölgeye ulaşılır ve damar yumağına sıvı ilaç enjekte edilir. Yumak haline gelmiş damarlar ilaçla doldurulduktan sonra tedavi süreci son bulur.
  • Açık cerrahi müdahale yöntemi: Damar yumağı olan bölgede cerrahi bir alan açılır. Burada inceleme yapılarak damar yollarını besleyen damarlar izlenir. Besleyici damarlar birbirine bağlanır ve damar yumağı cerrahi müdahale ile çıkarılır. Bölgede oluşacak kanamalar kontrol altına alındıktan sonra cerrahi müdahale ve tedavi süreci tamamlanarak operasyon sonlandırılır. Özellikle damar yumağı rahatsızlığının ilerleyen evrelerinde açık cerrahi müdahale sıklıkla yapılmaktadır.
  • Radio cerrahi müdahale yöntemi: Damar yumağına yüksek dozda radyasyon tedavisi uygulanır. Yüksek doz radyasyona maruz kalan yumak zaman içerisinde yok olur. Diğer müdahaleler ile karşılaştırıldığında damar yumağının hemen yok olmadığı gözlemlenir. Yapılan radyasyon tedavisi müdahaleleri tekrarlanarak damar yumağının yok olduğu gözlemlenebilir. Tedavi yönteminin çok uzun sürelerde etkili olduğu bilinmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu