Damardan Demir Yüklemesi ve Oluşabilecek Yan Etkileri

Damardan demir yüklemesi çoğu kişi için endişe verebilir. Oysa oral yolla veya kas içine yapılan demir takviyesinden çok daha basit ve yan etkilerden arınmıştır. 

Demir eksikliği anemisi teşhisinden sonra damardan demir yüklemesi tedavi seçenekleri arasında oldukça yaygındır. Anemi rahatsızlığının en çok görülen türüdür.

Damardan Demir Alımı

damardan demir ilavesi

Damardan demir alımı için öncelikle net bir teşhise ihtiyaç vardır. Başvurduğunuz sağlık kuruluşunda tanı ve teşhis için bulguların tamamı ortak bir noktada değerlendirilmelidir. Doktorunuzun başvurduğu testlerin eksiksiz yapılması, ihtiyaç duyulduğunda tekrarlanması önem arz eder. Çünkü açlık, tokluk, demir yönünden zengin bir beslenme öğünü bazı değerlerde farklılıklara yol açabilir.

Teorik olarak anemi hastalığını tanımlayarak başlayalım. Kanın alyuvar ve hemoglobin seviyesinin normalde olması gerekenden daha düşük olması durumuna anemi denir. Demir ise kan ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin yaralanma sonucunda yoğun bir kanama görüldüğünde kan kaybının yanında demir kaybı yaşanır. Bu kadınlarda her regl dönemi için sabittir. Bu yüzden bu dönemlerde bulantı, kusma, şiddetli ağrılar, ateş yükselmesi gibi reaksiyonlar gözlemlenir.

Damardan demir yüklemesi dışında farklı ilaç seçeneklerinin olduğunu söylemek gerekiyor. Kas enjeksiyonu ile adale içerisine demir enjekte edilebilir. Yine oral yolla alınan kan ilaçları mevcuttur. Yani demir içerikli sıvı ilacı tüketerek belirli oranda salınım sağlanabilir. Hamilelik esnasında da demir eksikliği ile karşılaşılması yüksek bir ihtimaldir.

Damardan Demir Takviyesi Tedavisi

Damardan demir takviyesi için verilen bazı yanlış bilgiler vardır. Örneğin demir yüklemesi yapılmadan önce aç kalınması bunlardan birisidir. Demir enfüzyonu için aç veya tok olmanıza gerek yoktur. Zira bu tedavide uygulanan ilacın doğrudan kana karışması sağlanır ve vücudunuzda belirli miktarda olan dozajı arttırmayı amaçlar.

Damardan demir ilavesi yapılabilmesi için uygun şartların ve damar içi yapının var olması gerekir. Hatta hastaların tedavi seçenekleri arasında seçim yaparken bunu ön planda tutmaları gerektiğini söylemek gerekiyor.

(Demir yükleme metotları  
Oral Yolla Demir Yüklemesi 6 aydan uzun sürer ve yavaş etki gösterir
Kas İçi Demir Yüklemesi Ağrılı bir enjeksiyon ile hızlıca etki gösterir
Damardan Demir Yüklemesi Standart enjeksiyon ile en hızlı etkiyi gösterir

Damar yoluyla demir takviyesi verilen hastalarda çok hızlı bir süreçte demir sentezlendiği görülür. Burada hemoglobin için genç alyuvar sayısının önemli bir artış kat etmesi amaçlanır. Ortalama günlük 100 mililitre kanda 0.2 seviyesinde bir artış yakalandığında başarılı bir tedavi süreci olarak görülür.

Bazı hastalarda damardan demir enfüzyonu için gereken damar yapısı olmayabilir. Damar içi görüntülemelerle beraber bu daha net bir biçimde ortaya konmaktadır. Haricinde ise oral veya kas içi enjeksiyon yöntemiyle tedavi sürdürülebilir.

Çoğu hasta için bu opsiyonel olarak seçilebilir. Yani oral yolla kan benzeri bir sıvıyı andıran ilacı içmek istemeyen çok fazla insan vardır. Dolayısıyla damardan demir takviyesinin yan etkileri ile kıyaslandığında daha stabil olacağını düşünebilir.

Damardan Demir İlavesinin Yan Etkileri

Damardan demir ilavesi yan etkileri bakımından oldukça ciddi semptomlara yol açabilir. Örneğin demir eksikliği tedavisini sürdürürken sürekli olarak iğne vurdurma mecburiyeti doğar. Üstelik damardan demir enfüzyonu için yan etkileri azaltmak amacıyla sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini söylemeliyiz.

Burada da enjeksiyon yapılan kısımda kısa süreli veya daha uzun süre sabit kalabilen ağrı ve kızarıklık gözlemlenebilir. Çok nadir bir biçimde sertleşme ve damar içi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Ancak enjeksiyon sonrasında herhangi bir şekilde hastanede kalma zorunluluğu yoktur. Hatta tedavinin ardından hemen araba sürebilir, kendi kendinize hareket ederek evinize gidebilirsiniz. Günlük çalışmanızı yaparak standart bir gün geçirmeniz mümkün olur.

Ciddi anlamda düşük bir oran olmasına rağmen alerjik bazı reaksiyonlarla karşılaşılması mümkündür. Burada da sağlık kuruluşunun hizmet standardı, steril ortamı ve ilaca karşı olan alerjen reaksiyonlarınız başrol oynar.

Diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslandığında ise yan etkileri çok daha stabildir. Bir bakıma kas yoluyla verilen demir için çok ciddi izler kalabilir. Kas üzerinde siyaha çalan morarmalar kalıcı olabilir. Oral yolla alınan ilaçlar ise kabızlık, koyu renk dışkı, midede yanma ve ağrı sorunlarını beraberinde getirir. Oysa yan etkileri incelendiğinde damar yoluyla demir takviyesi en rahat seçeneğe dönüşmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (9 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu