Derin Ven Trombozu Semptomları Sebepleri ve Bitkisel Tedavi Yolları
Derin ven trombozu teşhisi, doktor tarafından koyulduktan sonra nedenleri ve tedavisi için en doğru yöntem belirlenecektir.
Derin Ven Trombozu, toplardamarlar üzerinde oluşan kan pıhtılaşması ile oluşur. Vücudumuzda yüzeyel venlerde de bu vaka görülebilir. Ancak derin damarlarda oluşan pıhtılaşma çok daha risklidir.
İçindekiler
Derin Ven Trombozu Tanı ve Teşhis
Derin Ven Trombozu teşhisi konulmadan evvel bir takım tetkiklerin eksiksiz bir biçimde yapılması gerekir. Hatta testlerden önce doktorunuz tarafından fiziki muayene ile bacaklarınızda ve uyluk kısmında herhangi bir damar anomalisi olup olmadığı kontrol edilebilir.
Daha sonra ise kesin ve net tanının konulabilmesi adına testler uygulanır. Derin ven trombozu için risk taşıyan bazı gruplar olduğunu söyleyebiliriz.
- Derin ven yırtıkları
- Kan pıhtılaşma anomalileri
- Aşırı hareket veya hareketsizlikten kaynaklanan derin ven deformasyonları
- Obezite
- Gebelik
- Ailede DVT öyküsü
Bu gruplara dahil olmayan kişilerde de Derin ven trombozu görülebilme ihtimali olduğunu es geçmemek gerekiyor. Uygulanan testler ise aşağıdaki gibidir.
- Ultrason: Bacaktaki damarlarda pıhtılaşmayı görüntüler
- A D-Dimer: Testin amacı kanınızdaki pıhtılaşma oranını ölçmektir
- Venografi: X-ray ile Ultrason yetersiz kaldığı zaman uygulanır
- MR: Organ ve dokuyu etkileyen pıhtılaşmayı görmek amaçlanır
- BT: Organ ve dokuların olası ven pıhtılaşmasından ne kadar etkilendiğini görmeyi amaçlar
- VQ: Akciğerlerinizde Pulmoner Embolizm olma ihtimaline karşı uygulanan testtir
Kan pıhtısının derin ven trombozu sonucunda ayrılarak damarlarınız içerisinde hareket edebileceği biliniyor. Bu duruma emboli ismi veriliyor. Pulmoner Emboli ise PE ile ifade edilen durumdur. Akciğerlere kadar ulaşmış pıhtıyı sembolize eder. Ölüm riski dahi taşıyan bir vaka olduğunu söyleyebiliriz.
Derin Ven Trombozu Belirtileri

Derin Ven Trombozu Semptomları
Derin ven trombozu belirtileri açısından çok ön planda olan bir rahatsızlık değildir. Daha doğrusu net belirtileri olsa bile hastaların çoğunda bunlar gözlemlenmez.
- Ayağa kalktığınızda bacağınızda ağrı
- Bacağın belirli kısımlarında ateş yükselmesi, şişme, ağrı, renk değişimi
- Bacağınızdaki toplardamarın görünür vaziyette belirmesi
Bu belirtileri görmeseniz dahi ayaktayken veya yürüyorken oluşabilecek tüm ağrıların derin ven trombozu olma ihtimali düşünülmelidir. Belirtileri doktor ile paylaşmak ve gerekli testlerin uygulanarak sonuçlarına göz atmak gerekir. Böylece nedenleri araştırılabilir ve tedavisi için erken teşhis şansı doğar. Kronik DVT olan hastalarda veya ailesinde bu öykü bulunan kişilerde daha da hassas bir süreç gerekmektedir. Derin Ven Trombozu Profilaksisi sayesinde tedavinin başarı oranının çok daha yüksek olacağı aşikâr.
Derin Ven Trombozu Nedenleri
Derin Ven Trombozu nedenleri açısından incelendiğinde birçok farklı unsur ortaya çıkıyor. Benzer sebepler gözlendiğinde bile aynı belirtileri görmek mümkün olmayabiliyor. Haliyle vücudunuzun yapısı, damar sağlığınız ve diğer hastalıklarınız derin ven trombozu için seyri değiştirebiliyor. Özellikle de Emboli riski burada ilk akla gelen faktör olarak inceleniyor.
Sık gözlemlenen sebepler için özellikle testler uygulanır. Doktorunuz test sonuçlarına bakar ve gerek gördüğü takdirde farklı görüntüleme testleri daha isteyebilir. Derin ven trombozu nedenleri kesin olarak ortaya çıkana kadar testler belirli aralıklarla devam edebilir.
- Damar yapısının içten zarar görmüş olması
- Kanınızın pıhtılaşma oranında anomali
- Kan dolaşımı sorunları
- Kemiklerde kırık veya çatlak
- Ameliyatlar ve sonraki iyileşme süreci
Derin Ven Trombozu Tedavi Yöntemleri
Derin ven trombozu nedir? Toplardamarın adale arasında yer alan derin kısmında oluşan kan pıhtılaşmasına verilen isimdir. Derin ven trombozu tedavisi yapılabilir. İyileşme oranı yüksek bir rahatsızlıktır. Tedavi haricinde de birçok farklı metotla daha stabil bir yaşam sağlanabilmektedir. Doktor tarafından tedavi seçeneklerinin genelde ilaç tedavisi şeklinde uygulandığını göreceksiniz. Ancak özel çorap kullanımı gibi seçeneklerin burada önemli bir yer kapladığını söylemek gerek.
Derin ven trombozu tedavisi uygulanırken doktor tarafından önerilen ilaçlar dışında hiçbir alternatif kullanılmamalıdır. Burada risk faktörü doğmaması adına damar yapısına uygun ilaçlar tercih edilmek zorunda. İlaç sektöründeki yenilikler sebebiyle Derin ven trombozu tedavisi ilaçları damardaki pıhtıyı parçalamak, kanı sulandırmak ve pıhtı oluşumunu engellemek üzerine geliştirilmiştir.
- Antikoagülan İlaçlar
- Trombin İlaçlar
- Trombolitik İlaçlar
- Vena Kava Filtresi
- Ayarlanabilir Sıkıştırma Çorapları
Derin Ven Trombozu Bitkisel Çözümler
Derin ven trombozu bitkisel tedavisi doktor tarafından size önerilmeyecektir. Ancak Profesör olarak hizmet veren önemli bitkisel tedavi uzmanlarının Derin ven trombozu bitkisel tedavi metotları bulunmaktadır. Toplardamarlar üzerinde oluşabilecek pıhtılaşmayı önlemeye yardımcı olabilirler.
Ancak Derin ven trombozu tedavisi doğrudan bitkisel metotlarla yapılamaz. Aksine ilaç kullanımına ek olarak uygulanması risk oluşturabilir. Yinede doktorunuza danışarak kullanmanız olası bir risk faktörünü minimal seviyeye indirecektir. Önerilen Flavonoid içeren yiyeceklerin pıhtılaşmayı önleyici ve kanı sulandırıcı etkileri olduğu ise doğrudur.