Dev Hücreli (Temporal) Arterit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Dev hücreli arterit özellikle büyük olan kan damarlarını tutan ve iltihabi yapıya sahip bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalıkla birlikte kişinin damarlarında iltihaplanmalar oluşmaktadır.
Temporal Arterit Tanımı
Temporal yani dev hücreli arterit, büyük kan damarlarında iltihap oluşumu sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dev hücreli arterit olarak anılan bu hastalık türünde kişinin damar duvarlarında yüksek oranda iltihaplanma görülmektedir. Hastalıktan etkilenen damara göre kişide farklı belirtiler görülebilir. Dolayısı ile aynı hastalıktan muzdarip tüm bireylerde aynı belirtiler görülmeyebilir.
Hastalık genellikle şakak bölgesinden geçen ve kişinin beyninin bir kısmının beslenmesine yardımcı olan damarlardan biri olan damarda görülmektedir. Bu damarın ismi temporal arterit olarak bilinmektedir. Damarın isminin hastalık ile aynı olmasının sebebi ise bu hastalığın genellikle bu damarda görülüyor olmasından kaynaklanmaktadır. Hastalık, en sık bu damarda görülüyor olsa da bu sadece o damarda görüldüğü anlamına gelmez. Rahatsızlık gözü besleyen damarlarda ve bir çok diğer damarda da görülebilir. Gözü besleyen damarlarda dev hücreli arterit gözlenmesi sonucunda kişi, göre yetisini geçici veya kalıcı olarak yitirebilir.
Nedenleri
Hastalık, sebebi bilinmeyen bir şekilde kişinin bağışıklık sisteminin kendi damarlarına saldırması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum hastalığın başlamasının ana sebebidir. Fakat bu durumun neden olduğu ve kişinin bağışıklık sisteminin neden böyle bir tepki verdiği henüz bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara rağmen, hastalığın sebebine net bir cevap bulunamamıştır. Fakat yapılan bazı tahminler bulunmaktadır. Bu tahminler, kişinin genetik durumundan dolayı bu olayın yaşanabileceği veya çevresel faktörlerden dolayı kişinin bu hastalığa maruz kalabileceği yönündedir. Fakat bu tahminlerin herhangi bir bilimsel kanıtı henüz bulunamamıştır.
Dev Arterit Belirtileri
Dev arterit belirtileri, rahatsızlığın hangi damarda ortaya çıktığına göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; rahatsızlık gözleri besleyen damarlarda ortaya çıktığı zaman iltihaplanma sonucu damarlar daralıp tıkanabilir ve gözlere gereken kan ve oksijen gönderilemeyebilir. Bu durum da geçici veya kalıcı körlüğe sebep olabilir. Farklı bölgelerde de olsa hastalığın bazı belirtileri şunlardır:
- Temporal Arter Damarında Hassasiyet ve Şişkinlik,
- Ateş,
- Yorgunluk,
- Halsizlik,
- Baş Ağrısı,
- Baş Dönmesi,
- Görme Kaybı,
- Ellerde Ağrı,
- Dizlerde Ağrı,
- Kilo Kaybı,
- Mide Bulantısı,
- İştahsızlık,
- Kas Ağrıları,
- Çene Bölgesinde Ağrı
Baş Ağrısı: Baş bölgesinde oluşan ağrılar genellikle rahatsızlığın en bilinen ve en çok rastlanan belirtileri arasında yer almaktadır. Bu ağrı genellikle şakak bölgesinden başlayarak omuz bölgesine kadar olan alanda hissedilebilir. Bu ağrıların en dikkat çekici yanı ise; ağrıların kullanılan ağrı kesici ilaçlar ile geçmiyor olmasıdır. Bu sebeple hasta gün boyu veya gece boyu bu ağrıları çekmek durumunda kalabilir. Ağrıları artan hasta, durumun farkında olmasa da doktora gitme ihtiyacı duyar.
Çene Ağrısı: Hastaların yarısında çoğunda besinleri çiğneme esnasında çenede ağrı oluştuğu görülmüştür. Bunun yanı sıra bazı hastalarda konuşma esnasında da çene hareketlerine bağlı olarak çenede ağrı durumuna rastlanmıştır.
Temporal Arter Damarında Hassasiyet: Kişinin şakak bölgesinde yer alan veya bu bölgeden geçen damarlarında göz ile görülebilir bir genişleme, hastalığın habercisi olabilir. Bu damarlarda hassasiyet, genişleme veya şişkinlik görülüyor ise mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Görme Sorunları: Rahatsızlık, gözü besleyen damarlarda ortaya çıkarsa ani görme kayıpları ve görme bozukluklarına sebep olabilir. Tam anlamı ile bir görme kaybı yaşanmasa dahi görmede zorluk veya az görme gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra yine gözü besleyen damarlarda bu hastalığa rastlanılması durumunda hastada çift görme veya hastanın göz kapağında düşüklük olma ihtimali de yüksektir. Genellikle hastaları en tedirgin eden belirtilerden bir tanesi budur. Görme yetisini yavaş yavaş yitirmeye başlayan hasta panik olmaya başlar. Fakat, durum bu noktalara gelmeden önce doktor ziyaretinde bulunmak tedavi açısından çok daha faydalı olacaktır.
Kaslarda Ağrı: Hastaların bir kısmında sırt, bel ve boyun bölgelerinde ağrı görülmüştür. Aynı zamanda bazı hastalarda da sabah uyandıktan sonra kaslarda aşırı ağrı şikayetine rastlanmıştır.
Tedavi Yöntemleri
Hastalığın tedavisinde en çok kullanılan yöntem kortikosteroid olarak bilinmektedir. Hastalık, bu tedavi yöntemine son derece olumlu yanıt vermektedir. Özellikle kişide oluşabilecek olan herhangi bir görme bozukluğuna karşı direkt olarak tedaviye başlanır. Tedavinin ilerleyen aşamalarında streoid oranı düşürülür. Aynı zamanda hasta, streoid sebebi ile oluşabilecek tüm yan etkiler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilmiş olmalıdır. Genellikle tedavi süreci 1 ile 2 yıl arasında sürmektedir. Fakat bazı istisnai durumlarda tedavinin süresi uzatılabilir. Steroid gibi ilaçlara bağışıklığı olan bireylere daha yüksek dozlarada ilaç uygulaması yapılabilir. Bu tedavi yönteminde hastaya uygulanacak olan doz, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aynı zamanda tedavi süreci ve dozları da hastalığın iyileşme hızına göre belirlenir. Hasta, tedavi esnasında belirli aralıklar ile kontrole gitmek durumundadır. Böylece tedavinin hasta üzerinde ne denli etkili olduğu gözlemlenebilir. Hastalık, 50 yaş üzeri ve kadın bireylerde daha sık görülmektedir. Bu sebeple kişinin yaşına bağlı olarak tedavi sürecinde değişiklikler yapılabilir. Durum çok ciddi olmadığı sürece cerrahi müdahale yapılmamaktadır. Fakat, hastanın durumu çok ciddi ise ve hasta hayati bir risk taşıyor ise cerrahi müdahale yapılabilir.